Il·luminació integradora en hospitals | LAMP
Notícies

Beneficis de la il·luminació integradora en hospitals

24 Jul 2020

La il·luminació als hospitals respon a un doble objectiu: d'una banda, contribuir a la recuperació dels pacients i, per altra, aconseguir que la feina dels professionals de la salut es desenvolupi en unes condicions òptimes.

Les últimes tendències en il·luminació d'espais de salut s'encaminen cap a la humanització de l'entorn. Això suposa que els edificis es conceben des d'una perspectiva amable i humana, sense perdre de vista la funcionalitat. Així, les estratègies d'il·luminació han d'alinear-se amb aquestes noves maneres d'entendre l'arquitectura hospitalària i combinar-se amb l'entorn atenent cinc criteris fonamentals:

  • Contribuir al benestar dels pacients i els treballadors
  • Aconseguir un major confort visual
  • Regular els ritmes circadiaris
  • Millorar l'estat anímic
  • Trencar amb la monotonia dels espais amb il·luminació dinámica

Il·luminació circadiària en hospitals

La il·luminació circadiària varia per a adaptar-se als cicles naturals del nostre organisme mitjançant la sincronització amb les variacions de la llum natural a l'exterior. Explicat d'una altra manera, els canvis en les característiques de la il·luminació afavoreixen o impedeixen la producció de melatonina, l'hormona que s'encarrega de regular el somni, per part de l'organisme.

En condicions normals, l'estimulació circadiària comença amb l'activació del nostre organisme en rebre els primers raigs de llum natural, la qual cosa propícia l'activació de l'hormona cortisol i ens prepara per a les tasques diàries mitjançant un estat d'alerta que ens ajuda a tenir nivells alts d'energia durant les primeres hores del dia. Posteriorment ha d'afavorir la concentració en les tasques diàries, deixant pas a la relaxació i, finament, al descans. A mesura que van passant les hores del dia, els nivells de cortisol descendeixen per a deixar pas a la relaxació del nostre organisme quan comencem a produir melatonina.

No obstant això, a causa de les particularitats de les feines per torns que s'exerceixen en les àrees hospitalàries, la successió de les etapes de l'estimulació circadiària pot desenvolupar-se en moments del dia diferents, amb l'objectiu d'adaptar-se als horaris d'activitat del personal. En un torn de nit, la fase d'activació començaria de nit per a acabar amb el descans al final del torn, és a dir, al matí.

La importància de la il·luminació integradora als hospitals

La il·luminació als hospitals ha de variar en funció dels usos que es fa dels diferents espais i dels seus destinataris. Mitjançant un disseny d'il·luminació integradora s'estimula el benestar del pacient en variar la intensitat, temperatura de color i composició espectral de la llum per a aconseguir la sincronització amb l'exterior i minimitzar l'impacte de l'hospitalització en els seus ritmes circadiaris. L'ús de tecnologies com el LED Wellbeing o llum multiespectral, té un impacte positiu en el benestar de les persones en oferir un espectre lumínic adequat per a la correcta estimulació circadiària.

Habitacions de pacients

Són, al mateix temps, els espais en els quals es recuperen els pacients i llocs de treball per als facultatius. La il·luminació ha de respondre a les necessitats de tots dos col·lectius, per la qual cosa un disseny d'il·luminació dinàmica és la millor opció. Per a això, a més de l'adaptació a les tasques i ritmes circadiaris dels pacients, és fonamental parar esment a tres aspectes fonamentals:

  1. Il·luminació indirecta per a crear ambients lluminosos i espaiosos. És important prestar especial atenció a la il·luminació del sostre, ja que sovint els pacients passen molt temps mirant cap a ell. És important contemplar la instal·lació de lluminàries amb un alt grau de confort visual, alt nivell d'apantallament i/o classificació com a exempta de risc (Grup 0) segons la normativa de risc fotobiològic EN 62471.
  1. Integració de les lluminàries en l'espai amb l'objectiu de crear estades acollidores incidint en l'aspecte psicològic de l'espai amb la finalitat d'afavorir la recuperació.
  1. Control de la il·luminació automatitzada i personalitzada mitjançant diferents escenes des del llit per part del pacient perquè el pacient pugui regular les lluminàries en funció de les activitats que dugui a terme com la lectura o el descans.

Des del punt de vista dels professionals sanitaris, la il·luminació a les habitacions ha de plantejar-se de dues maneres:

  1. Il·luminació addicional per al reconeixement i tractament dels pacients amb l'objectiu de garantir les condicions d'ergonomia visual derivades de la seva activitat. Pot dur-se a terme mitjançant les lluminàries de capçal o amb lluminàries portàtils.
  1. Il·luminació de vigília durant la nit que assegurin el moviment dels sanitaris i el manteniment del pacient en observació sense necessitat d'utilitzar llum general que interfereixi amb els seus ritmes circadiaris. Per a això, es recomana l'ús de lluminàries empotrables a la paret a baixa altura amb sensor de moviment.

Unitats de tractament i reconeixement

Si bé les necessitats lumíniques d'aquesta mena d'espais depenen de l'especialitat mèdica que es duu a terme en elles, existeixen alguns paràmetres comuns a tenir en compte.

Els sistemes d'il·luminació de les sales de tractament han de prestar especial atenció a l'estanquitat de les lluminàries per a evitar possibles contaminacions de l'espai. Els criteris d'higiene són fonamentals en l'elecció de lluminàries que han d'afavorir la neteja i evitar l'acumulació de brutícia a la seva superfície.

Per a dur a terme correctament la tasca visual que es desenvolupa en aquesta mena d'espais, cal atendre quatre aspectes:

  1. Nivell de luminància i il·luminació adequat
  2. Posició de les lluminàries per a evitar enlluernaments i ombres
  3. Alt nivell de reproducció cromàtica de les fonts de llum
  4. Alt nivell de confort visual

Accessos exteriors

L'objectiu fonamental que es persegueix mitjançant la il·luminació exterior dels accessos a les àrees hospitalàries és la seguretat, tant dels treballadors com dels visitants. Per això, la instal·lació de balises és l'opció ideal per a aquesta mena d'accessos.

Al mateix temps, és possible plantejar dissenys d'il·luminació arquitectònica que posin en relleu les característiques físiques dels edificis. En aquest sentit cal destacar que, actualment, les tendències arquitectòniques en el disseny d'hospitals advoquen per una humanització de l'espai amb l'objectiu de crear ambients amables tant per als pacients com per als acompanyants i sanitaris.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi