3 tendències en il·luminació exterior
Notícies

Il·luminació exterior: 3 tendències que estan revolucionant el sector

11 Oct 2019

La ciutat és l'escenari principal en el qual es desenvolupa la vida de les persones a l'actualitat. Si tenim en compte que la major part de la població global habita en nuclis urbans i que aquesta tendència no fa sinó que augmentar, sembla pertinent analitzar com s'està duent a terme la transformació d'aquests espais i quins són els reptes als quals s'enfronta la il·luminació.

Recuperar l'escala humana als espais exteriors, ja siguin públics o privats, s'ha convertit en l'objectiu fonamental de les estratègies urbanístiques encaminades a aconseguir que les ciutats siguin espais habitables, sostenibles i segurs per a tots.

En els últims temps, la planificació de les ciutats ha evolucionat cap a un model en el qual els seus habitants són el centre de les diferents accions que es duen a terme. Les estructures urbanes posseeixen al mateix temps un component operatiu i un altre emocional que incideixen directament en l'experiència d'ús dels diferents espais i en la qual la il·luminació juga un paper important.

Tendències en il·luminació exterior

La il·luminació és un element clau dins d'aquests nous conceptes gràcies al seu potencial com a element transformador de l'espai. Entenem per il·luminació exterior totes aquelles aplicacions lumíniques funcionals enfocades a proporcionar una correcta visibilitat per a les activitats que es desenvolupen en un espai obert, així com la il·luminació de caràcter ornamental enfocada a ressaltar les façanes que conformen aquest paisatge urbà.

Per a complir amb èxit els seus objectius, la il·luminació arquitectònica ha d'adaptar-se als hàbits, conductes i estils de vida dels usuaris, alhora que ha de ser eficient i respectuosa amb el medi ambient, usant lluminàries de gran eficiència i evitant la contaminació lumínica mitjançant un adequat control òptic que elimini les emissions superiors i la llum residual.

El disseny d'il·luminació és una disciplina en contínua evolució que busca satisfer les necessitats dels usuaris. En aquest sentit, resulta interessant realitzar un repàs per les principals tendències del sector.

Recuperació d'espais urbans per a vianants

Amb la finalitat d'humanitzar l'espai urbà es plantegen noves propostes com la conversió en zona de vianants d'eixos i zones centrals, la implantació de zones en les es restringeix la circulació de vehicles en favor dels vianants o la recuperació d'entorns semi-públics habilitant-los per als usuaris.

En aquest escenari la il·luminació es converteix en un element clau capaç de:

  • Guiar als ciutadans en l'ús dels espais
  • Garantir la seguretat
  • Orientar el flux d'usuaris per a afavorir la convivència
  • Realçar l'arquitectura que conforma l'espai

Per a donar resposta a les necessitats lumíniques de les zones per als vianants, es pot optar per diferents tipologies de lluminàries empotrables, banyadors de paret, projectors, balises o aplicacions que potencien el paisatge urbà i afegeixen una capa més d'informació a l'espai a través de la il·luminació.

Domesticació dels espais urbans

Les fronteres tradicionals entre el públic i el domèstic es desdibuixen. Domesticar la ciutat suposa convertir-la en una llar per als seus habitants, i generar entorns que convidin a ser usats més enllà del capvespre. Per aquesta raó, la il·luminació tendeix a acostar-se al pla útil i a l'usuari, creant un ambient més amable i acollidor, a través de lluminàries que s'integren en l'espai.

D'aquesta forma també s'aconsegueix una il·luminació més eficient, gràcies a lluminàries amb distribucions lumíniques específiques per a aquesta aplicació. Aquesta tendència està afavorint la recuperació lluminàries exteriors amb temperatures de color més càlides.

Smart cities

La sostenibilitat és la base dels dissenys de ciutats intel·ligents que són ja una realitat. Una smart city és aquella capaç de donar resposta a les necessitats dels seus habitants des d'un punt de vista social, ambiental i funcional mitjançant la integració de les Tecnologies de la Informació i Comunicació. Per tant, la connectivitat és indispensable per al desenvolupament d'aquesta mena d'espais.

La il·luminació és un dels elements més importants dins del desenvolupament de les ciutats intel·ligents. Els sistemes d'il·luminació intel·ligent permeten el funcionament, supervisió i gestió de l'enllumenat urbà a través de xarxes de comunicació sense fils. Mitjançant tecnologies de control remot és possible adaptar el subministrament lumínic a les necessitats concretes de cada espai, mentre s'aconsegueix una optimització de costos i proporcionant una major versatilitat i interacció.


Gràcies a aquesta manera d'entendre l'espai, les ciutats redefineixen la seva pròpia identitat. La diversitat espacial, adaptada a les necessitats socials dels seus habitants contribueix a la transformació cultural i estimula el benestar dels ciutadans.

Així, l'adaptabilitat dels sistemes d'il·luminació exterior als diferents espais que conformen la ciutat és una de les tendències més rellevants dins del sector. L'èxit d'un bon disseny d'il·luminació passa per ser capaç de resoldre les necessitats funcionals, emocionals i socials dels usuaris.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi