Metodologia Desing Thinking | LAMP
Notícies

Enfrontant els nous reptes de la il·luminació a través del Design Thinking

28 Nov 2019

Segons les paraules de Mies van der Rohe: “L'Arquitectura és la voluntat d'una època traduïda a espai”. A Lamp, som conscients que desenvolupar bones solucions d'il·luminació passa per entendre els espais i més enllà, entendre quines són les necessitats dels usuaris i com es transforma l'Arquitectura per a respondre a aquestes necessitats.

Fa un any, a Lamp vam decidir incorporar noves metodologies de treball que ens acostessin més als usuaris per a comprendre millor els reptes que se'ns plantegen. Per aquesta raó vam decidir incorporar la metodologia de Design Thinking enriquint els nostres processos de treball intern, per a això vam recórrer a la col·laboració de Connectingbrains.

Design Thinking és un mètode de treball que persegueix la creació d'idees innovadores per a entendre i donar resposta a les necessitats dels usuaris a través de la creativitat i la co-creació, sempre treballant en grups multidisciplinaris. Des d'aquesta perspectiva, és possible abordar diferents reptes interns i externs amb l'objectiu d'aconseguir una millora contínua en els seus processos i resultats.

A Lamp ens vam plantejar el següent desafiament: Com podem aportar benestar a les persones en els diversos i canviants espais de treball amb solucions pràctiques a través de la llum?

Resoldre reptes: l'objectiu principal

Partint d'un plantejament que buscava implicar a tots els actors del repte a la cerca de noves oportunitats, es van dissenyar diferents activitats per a activar el costat més creatiu dels 15 participants convidats, procedents de diferents àrees d'especialització a l'entorn de la il·luminació.

L'equip (denominat NO-MADS), composat per integrants dels departaments d'I+D, Màrqueting, Recursos Humans i àrea comercial, va començar analitzant un dels factors fonamentals de l'experiència quotidiana de les persones: els espais físics on treballem. L'equip va arribar a realitzar més de 47 entrevistes en profunditat en més de 6 països diferents, la qual cosa ens va permetre comprendre de manera global la percepció i consciència real que els usuaris tenen de la llum i el confort, així com les seves preferències i manques respecte a aquests paràmetres.

Per a resoldre el repte inicial, es van dur a terme diferents sessions de co-creació entre l'equip NO-MADS i altres col·laboradors: clients, experts i diferents perfils professionals externs a Lamp, i fins i tot aliens al món de la il·luminació. El que assegurava una visió diferent i enriquidora. Aquestes sessions es van basar en la construcció d'idees col·lectivament, fet que va ser valorat de forma molt positiva per tots els implicats.

Entendre les necessitats dels usuaris és clau per a oferir solucions a mida i satisfer les seves expectatives. Per això, el disseny de persones o arquetips es presenta com una pràctica molt útil en aquesta mena de dinàmiques de treball. Si comprenem al nostre interlocutor, sabrem com podrem ajudar-lo i, en el nostre cas, serem capaços de contribuir al seu benestar.

Tot comença amb prototips

Una vegada perfilades les solucions, es proposen una sèrie d'eines per a procedir a un prototipat ràpid que permeti testar la solució ideada de manera àgil i iterativa, per a aconseguir diferents versions. Prendre consciència que l'objectiu no és començar amb la solució perfecta, sinó posar en marxa un procés de descobriment mitjançant la millora contínua suposa un veritable canvi en la manera d'afrontar els nous reptes.

Durant mesos l'equip NO-MADS va treballar en diferents tallers, dins i fora de les instal·lacions de Lamp. Gràcies a espais com el Palo Alto Market, CISCO Co-Innovation Center o Matter Barcelona, vam poder dur a terme les sessions en estreta col·laboració amb arquitectes, dissenyadors d'interiors i dissenyadors d'il·luminació.

Si bé el repte inicial partia des de la conceptualització i disseny de productes d'il·luminació, a mesura que el procés avançava, s'obrien oportunitats més enfocades a la proposta de valor a partir de la implementació de serveis que puguin millorar l'experiència dels usuaris entorn d'una bona il·luminació. Aquest fet posa de manifest com la metodologia Desing Thinking contribueix a transformar les dinàmiques de treball mitjançant un desenvolupament de la creativitat i l'empatia cap als usuaris.

Aquest procés ha suposat una veritable obertura de nous territoris per afrontar la filosofia que sempre ens ha definit a Lamp: el desenvolupament de solucions d'il·luminació a mida de les necessitats dels usuaris.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi