LED Wellbeing: il·luminació per al benestar | LAMP
Notícies

Llum adaptada al benestar dels usuaris

15 Gen 2020

Quan parlem de tecnologia LED parlem d'una tecnologia consolidada tant per a ús domèstic com professional.

Fins ara, quan parlem dels avantatges de la tecnologia LED sempre pensem en l'estalvi energètic, encara que té molts altres punts destacables com:

  • Rendiment lumínic
  • Vida útil molt elevada
  • Reducció en els costos de manteniment
  • Control de la llum
  • Reproducció cromàtica

Aquests factors, en general fan referència a una sola dimensió de la il·luminació, la il·luminació fotòpica. Però, com es comporta la tecnologia quan abastem la dimensió d'il·luminació circadiària?

Il·luminació per al benestar

Per a conèixer com pot impactar un correcte disseny d'il·luminació en el benestar dels usuaris, és fonamental comprendre com es desenvolupa el procés de la visió des de la perspectiva biològica.

La visió es produeix quan l'ull transforma un estímul lluminós en un estímul nerviós. En aquest procés intervenen unes cèl·lules oculars anomenades cons i bastons, que són els fotoreceptores bàsics presents en l'ull.

Però el sentit de la visió va més enllà d'aquesta transformació d'estímuls per a interpretar imatges. Al 1923 es va descobrir que existeix un altre tipus de cèl·lules fotoreceptores a la retina, més complexes, associades a la producció de melatonina, l'hormona encarregada de regular els cicles de vigília-son. Aquestes cèl·lules es coneixen a partir de l'any 2003 amb el nom de cèl·lules ganglionars intrínsecament fotosensibles (ipRGC en anglès) i s'encarreguen de funcions extra visuals, és a dir, no estan relacionades amb la formació d'imatges.

Les ipRGC contenen un pigment fotosensible anomenat melanòpsia que respon davant una determinada emissió de llum en l'espectre dels blaus (concretament en la longitud d'ona corresponent als 480 nm) que inhibeix la producció de melatonina, la qual cosa repercuteix en els cicles de son-vigília. En aquest punt, cobra importància el concepte de ritme circadiari que defineix els canvis en estats mentals, conductuals i físics, sent la llum un dels principals factors que desencadena aquest procés.

Un disseny d'il·luminació circadiària comença amb l'activació en despertar per a, posteriorment crear un estat d'alerta en les primeres hores del dia que estimuli la concentració en les tasques diàries. A mesura que avança el dia ha d'afavorir la relaxació i, finament, al descans. De tot això podem deduir que, mitjançant l'ús de diferents temperatures de color, així com espectres de llum diferents, al llarg del dia, produirem un impacte concret en els estats físics i emocionals dels subjectes que afavoreixi els cicles naturals fins i tot en espais amb il·luminació artificial.

La il·luminació circadiària també pot col·laborar a restablir els bioritmes alterats com ocorre quan es pateix jet lag o quan els usuaris han vist alterat el seu cicle natural de son per treballs nocturns etc.

La il·luminació dinàmica és la millor estratègia per a adaptar-se als ritmes circadiaris dels usuaris. Gràcies a la flexibilitat que proporciona es poden variar les intensitats, les temperatures de color i fins a seleccionar la configuració espectral més adequada per a aconseguir l'efecte òptim per a cada moment i funció com ocorre amb la Il·luminació multiespectral.

Tecnologia LED Wellbeing

La tecnologia LED Wellbeing és un tipus de font de llum que té un major impacte positiu en el benestar de les persones, mitjançant una llum basada en una distribució espectral (SPD) més similar a l'espectre de la llum natural que la tecnologia LED standard.

Per a aconseguir els seus objectius, LED Wellbeing es basa en aconseguir:

  • Distribució espectral similar a la distribució de la llum solar.
  • Índex de Reproducció Cromàtica respecte a la metodologia TM 30-18, oferint una millor reproducció en una paleta de colors més àmplia i més semblant als colors que podem trobar al món real,
  • Reducció de les emissions de llum blava perjudicial (emissió en la longitud d'ona de 450 nm) per a eliminar la fatiga, l'estrès visual i l'aparició precoç de degeneració macular o altres malalties oculars,
  • Increment de les emissions de llum blava òptima per a l'estimulació circadiària (480 nm),

A més de la tecnologia de la font de llum, és important contemplar aspectes que afecten el disseny de la lluminària com:

  • Reducció dels efectes estroboscòpics o parpelleig de la llum (anti-flicker) a causa de l'electrònica
  • Eliminació d'enlluernaments (free-glares light).

Així doncs, l'objectiu d'una adequada planificació lumínica a l'actualitat passa per contemplar les diferents dimensions que avui dia coneixem de la il·luminació: la fotòpica i la circadiària, satisfent tant les necessitats visuals dels usuaris, com aquelles que afecten al descans, al confort i al benestar físic i emocional de les persones.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi