Aquesta web utilitza les cookies _ga i _gid propietat de Google Analytics, persistents durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la seva navegació pel lloc web. Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de Cookies.

Edifici d'oficines Oxxeo

Oxxeo_1

Arquitecte: Rafael De La Hoz

Lighting Designer: ALS

Promotor: GMP

Constructor: OHL

Instal·lació: Engie

Enginyeria: JG

Lamp Solution: Shot, Gap

Any: 2018

Fotografia: Alfonso Quiroga

Edifici d'oficines Oxxeo

Madrid,Espanya
Projecte a mida

El nou edifici d'oficines Oxxeo es caracteritza pel seu disseny sostenible i avantguardista, que ha aconseguit l'excel·lència en cadascun dels seus detalls arquitectònics i funcionals, en el confort per als seus usuaris, en la il·luminació dels seus espais, etc. De fet, ja ha obtingut la prestigiosa certificació LEED Platino Core & Shell, la màxima distinció possible atorgada pel US Green Building Council (USGBC), i ha posat en marxa el procés de certificació WELL Building Standard en la tipologia Core & Shell. A més, l'edifici compta també amb la certificació d'accessibilitat DIGA (Distintiu Indicador del Grau d'Accessibilitat) 5 estrelles.

L'objectiu del projecte d'il·luminació d'aquest edifici es va centrar en crear una llum envoltant que posés en valor l'estructura exterior d'aquest, que és l'element emblemàtic que constitueix la seva façana arquitectònica. Aquesta, està composta per una gelosia estructural de buits amb forma romboïdal de color blanc, i queda separada de les tres façanes de cristall d'aquest edifici de planta triangular.

La proposta d'il·luminació va consistir a situar dos projectors en cada nus inferior dels rombes, a excepció d'alguns buits amb forma triangular en els quals només se’n va situar un, banyant de baix cap amunt les cares internes dels elements estructurals de la gelosia. En tractar-se d'uns feixos de llum molt estrets, la il·luminació queda continguda dins de l'estructura evitant qualsevol tipus de contaminació lumínica.

Els projectors que es van utilitzar per a il·luminar aquest projecte van ser Shot amb òptica el·líptica especial (9º x 53º), i amb un paralumen intern per evitar la llum residual. El difusor de cristall dels projectors, també un desenvolupament especial, va adoptar una forma esfèrica per protegir i evitar l'acumulació de pols. Cada projector aconsegueix un flux lluminós prop dels 2750 lm.

L'estructura il·luminada amb llum neutra-càlida es converteix en una pell que embolcalla l'edifici i que deixa entreveure els espais interiors a través de la seva façana de vidre, per aquesta raó tant la il·luminació interior com exterior mantenen un diàleg recorrent a la mateixa temperatura de color (3000 K).

Amb l'objectiu de realçar la façana en el seu contacte amb el sòl i unificar la part inferior de la gelosia amb la superior, uns uplights Gap orientables il·luminen des de la base els vèrtexs de l'estructura, de 3000 K i 21 W de potència amb un flux lluminós de 1128 lm.

El sistema de fixació d'aquests projectors també respon a un desenvolupament especial: amb la finalitat de no danyar l'estructura externa, que constitueix una peça clau en el projecte, la instal·lació és mitjançant uns imants de neodimi situats a les lires dels projectors; d'aquesta manera, una vegada el projector està correctament orientat, es fixa la posició per imantació a una platina que evita la perforació de l'estructura metàl·lica. Aquesta platina, situada a la cara interna, té una doble funció ja que permet canalitzar i ocultar tot el cablejat d'alimentació i control.

Finalment, per a evitar vibracions o fregaments del suport amb l'estructura, es van incorporar uns separadors de neoprè entre el suport i la superfície corba del nus de l'estructura de la gelosia.

El control dels projectors es realitza sota protocol DALI, amb drivers col·locats de forma remota a les passarel·les exteriors entre la gelosia de la façana i el tancament de l'edifici, per facilitar les tasques de manteniment.

La il·luminació de la façana és adaptativa en funció dels canvis de llum de l'entorn (capvespre, nit, etc.), ajustant el flux lumínic de les lluminàries mitjançant un mesurador de llum crepuscular que dóna instruccions al LCS (Lighting Control System) per a regular la quantitat de llum i permet que s'iniciï al 100% quan la llum crepuscular encara és alta i es redueixi el flux lluminós conforme es va enfosquint i la il·luminació de l'entorn passa a una situació de “repòs” pròpia de l'horari nocturn. El LCS que empra la il·luminació de la façana és una ampliació de l'existent per al control de llum de l'edifici i reflecteix el compromís del projecte amb la sostenibilitat.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Prends moi
Porta'm-hi