Disseny d'il·luminació arquitectònica
Notícies

Lighting design: la cultura de la llum en auge

9 Set 2019

La presència de la llum dota de sentit als volums i textures que donen forma els edificis. Però més enllà de la seva funció física, la il·luminació posseeix un component emocional i social que la converteix en un element fonamental dins dels projectes arquitectònics.

Un disseny d'il·luminació arquitectònica adaptat al benestar dels usuaris genera necessàriament una resposta emocional per part seva. D'aquí deriva la importància de realitzar un minuciós estudi previ que tingui en compte no només les variables tècniques, sinó també l'aspecte social del projecte.

Conèixer en profunditat les característiques, hàbits i necessitats de les persones que utilitzaran un espai arquitectònic determinat suposarà un avantatge a l'hora d'emprar la il·luminació com a element de millora de l'experiència d'ús dels edificis. D'aquesta manera, és possible plantejar estratègies d'il·luminació orientades a la creació d'espais que combinen lluminositat, benestar i harmonia.

El disseny d'il·luminació cobra una importància fonamental. Que requereix d'una combinació de coneixements tècnics, estètics i experiencials que permeten realçar la configuració arquitectònica o fins i tot transformar la percepció de l'espai a través de la llum, sempre posant en el centre del disseny a l'usuari i les seves necessitats. Per això l'estratègia d'il·luminació ha d'estar integrada plenament dins del projecte arquitectònic treballant des d'un enfoc d'equips multidisciplinaris que involucrin al dissenyador d'il·luminació des de l'inici.

Nous plantejaments d'il·luminació Human Centric

Els espais han d'adaptar-se a les necessitats dels seus usuaris. En aquest context, la il·luminació entesa des d'un enfoc merament quantitatiu es revela com a incompleta, mostrant la necessitat de dissenyar solucions d'il·luminació amb un enfoc holístic, adaptables i integrades en el projecte arquitectònic des del seu origen. Entenent els efectes visuals, així com els no-visuals, que la llum té sobre les persones.

A més, la cerca de la sostenibilitat va més enllà d'il·luminar amb fonts de llum eficients; és necessari incorporar plantejaments respectuosos amb l'ecosistema ajudant a aconseguir el benestar integral dels usuaris i millorant la seva relació amb l'entorn, evitant:

  • La contaminació lumínica
  • L es llums intruses
  • La sobre-il·luminació

Premis Lamp: el reconeixement als millors dissenys d'il·luminació

Amb l'objectiu de posar en valor la cultura de la llum i concedir la visibilitat que mereix a la figura del lighting designer, posem de manifest el nostre compromís amb la innovació en el terreny de la il·luminació a través d'un concurs l'objectiu del qual és reconèixer els projectes d'il·luminació que millor resolen necessitats concretes.

La creativitat, la innovació i la sostenibilitat dels projectes d'il·luminació són els aspectes que valora el prestigiós jurat dels Premis Lamp, compost en cada edició per destacats lighting designers internacionals.

La vuitena edició dels Premis Lamp ha comptat amb 502 projectes presentats procedents de 42 països, repartits en quatre categories: il·luminació d'exteriors, il·luminació d'interiors, instal·lacions lumíniques, que debuta com a categoria, i students proporsals.

A l'edició de 2019 el 47% dels projectes rebuts han estat signats per lighting designers, la qual cosa suposa un augment del 74% respecte a l'edició anterior. Aquesta dada posa de manifest el valor afegit que el disseny d'il·luminació suposa dins del camp de l'arquitectura.

Augmenta així mateix de forma significativa el nombre de projectes d'il·luminació exterior rebuts en aquesta edició. Cal destacar també la internacionalització del 75% del concurs, que es manté estable respecte a l'edició anterior. El Regne Unit i la Xina amb 42 i 36 projectes respectivament són els països amb major índex de participació.

En aquesta edició, la il·luminació arquitectònica d'espais que alberguen activitats creatives ha jugat un paper protagonista. D'aquesta manera es posa de manifest una vegada més la potencialitat de la llum com a element artístic i funcional al mateix temps. A més, la connectivitat i l'orientació a l'usuari, principals tendències del sector, han jugat un paper important en l'elecció dels guanyadors.

*Fotos
Olafur Eliasson lighting installation by Alessio Lin
Lamp Awards 2019 by Marcos Sánchez

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi