Confort visual als espais de treball
Notícies

Il·luminació integradora: la clau per a augmentar el benestar als espais de treball

10 Mar 2020

Cada dia són més les persones que exerceixen la seva activitat professional davant d'una pantalla, la qual cosa suposa un risc per a la salut visual. A més de prendre mesures com l'ús de filtres, mantenir una distància i una altura correcta davant de la pantalla o descansar la vista de tant en tant, dissenyar una il·luminació adaptada a cada activitat és una de les estratègies més importants que s'han d'implementar per a evitar l'aparició de molèsties oculars.

L'ergonomia visual és un dels factors determinants per al benestar del treballador en el desenvolupament de qualsevol activitat professional. Per això, el disseny d'il·luminació dels espais de treball ha d'encaminar-se a eliminar els factors que obstaculitzen l'activitat visual.

Els principals problemes relacionats amb la il·luminació en els llocs de treball informatitzats són:

  • Reflexos de llum directa sobre les pantalles.
  • Enlluernament en les superfícies de treball provocades per llum directa i intensa.
  • Excessius contrastos per una insuficient il·luminació de l'entorn.

Per a aconseguir un confort visual que contribueixi al benestar als espais professionals, cal tenir en compte dos aspectes fonamentals:

Percepció del contrast

Es tracta de la capacitat per a diferenciar el fons i les figures. Quan es treballa amb pantalles d'ordinador aquest punt és crític. En reduir el contrast entre la llum que emeten les pantalles i el fons, la retina no ha de realitzar tant d'esforç per a adaptar-se als canvis d'intensitat lumínica i, per això, descendeix la fatiga visual. El recomanable és que la diferència de contrastos en espais adjacents sigui baixa, per a afavorir unes bones condicions de visió.

Percepció del color

Tradicionalment es mesura mitjançant l'Índex de Reproducció Cromàtica (CRI) que valora la capacitat d'una font de llum per a reproduir els colors fidelment. Per a activitats d'interior és recomanable emprar lluminàries amb un CRI a partir de 80. Aquesta mètrica no és aplicable per al color vermell, per la qual cosa en el seu cas s'utilitza l'índex conegut com R9 per a mesurar el rendiment del color vermell saturat comparat amb el de la font de mostra.

Recentment un nou mètode de mesura està acaparant l'atenció dels professionals de la il·luminació: el TM-30-18 que permet avaluar la fidelitat cromàtica i la saturació de la font de llum a partir de 99 mostres de color, enlloc de 8 com utilitza el CRI.

Distribució lumínica per al confort visual

El confort visual ha de ser la base sobre la que es construeixi un disseny d'il·luminació interior adequat, orientat a aconseguir el màxim benestar dels usuaris. Per tant, abans de seleccionar el tipus de lluminària que emprarem, així com la seva distribució, és important tenir en compte les característiques físiques de l'espai i les tasques que es duran a terme en ell.

Les característiques de l'usuari també seran determinants en el disseny d'il·luminació. Per exemple, la seva edat determinarà el nivell d'il·luminació necessari, ja que una persona de més de 65 anys pot arribar a necessitar fins a tres vegades més d'il·luminació per a l'acompliment d'una tasca que una persona menor de 25 anys.

Un exemple d'aplicació podria ser la combinació de dispositius lineals d'il·luminació general que assegurin un nivell de luminància adequat, amb il·luminació indirecta per a banyar els sostres i downlights, wallwashers o spots per a parets amb l'objectiu de reduir contrastos en l'entorn.

En aquest sentit, la combinació d'il·luminació per a banyar parets, com la família de lluminàries Moody AS amb lluminàries orientades a banyar els sostres, com la família de lluminàries d'il·luminació directa i indirecta Fil, aconsegueix uns resultats molt eficaços. A més, utilitzar lluminàries amb pantalles i situar-les fora del camp de visió dels treballadors, impedirà que es produeixin enlluernaments.

Il·luminació centrada en l'ésser humà

Una vegada resoltes les necessitats lumíniques relacionades amb el correcte acompliment de les tasques, arriba el moment d'anar més enllà. La llum no sols posseeix un efecte visual, sinó també emocional i biològic que incideix directament en el nostre benestar. Per a donar resposta a aquesta perspectiva, el concepte d'il·luminació integradora es planteja entorn de tres objectius:

  • Proporcionar confort visual
  • Adaptar-se a les necessitats concretes de cada tasca
  • Fomentar el benestar i la salut

La connectivitat cobra una rellevància fonamental referent a això. Gràcies als avanços en aquest camp, és possible dissenyar estratègies basades en el control remot de les fonts d'il·luminació per a modificar la intensitat i la temperatura de color dels fluxos lumínics i, així, aconseguir una adaptació total a les necessitats, tant físiques com emocionals, dels usuaris dels diferents espais.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi