Aquesta web utilitza les cookies _ga i _gid propietat de Google Analytics, persistents durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la seva navegació pel lloc web. Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de Cookies.

Notícies

Edifici SLOW: Paradigma de l'arquitectura saludable i sostenible

L'edifici d'oficines Slowbuiding Barcelona, ubicat a Sant Cugat del Vallès, que des del seu naixement se situa com un referent a Espanya d'una edificació sostenible i saludable, ja és una realitat.


Dissenyat pel despatx d'arquitectura Bailo Rull i la gestora de projectes d'edificació HAUS HEALTHY BUILDINGS, és considerat un dels primers edificis EECN (Edificis d'Emissions Gairebé Nules) al país - nZEB (per les sigles en anglès), on Lamp ha aportat una il·luminació adaptada al concepte holístic que guia el projecte: la cura del medi ambient i també el de les persones.

Slow Building: el inici

Segons explica Ricard Santa Maria, Managing director d' HAUS Healthy Buildings , “El primer repte quan ens vam asseure i vam estudiar les característiques de la parcel·la va ser proposar un replantejament urbanístic que ens permetés o ens ajudés a assolir els objectius que teníem al cap respecte a salut i sostenibilitat.”


D'aquesta manera s'avaluava l'impacte que aquesta edificació tindria a la sostenibilitat, però també al benestar i la salut de les persones, per la qual cosa des de l'inici del projecte es va fer un esforç a observar i entendre les condicions existents respecte a:

-la Il·luminació natural

-Un mapa acústic de proximitat

-El comportament tèrmic i bioclimàtic del volum a construir

-La qualitat d'aire de l'entorn

-La qualitat d'aigua de subministrament

-La toxicitat física de proximitat

I així, proposar les solucions òptimes per complir els objectius més alts que es proposava el projecte.

SLOW Building: el resultat

La certificació DGNB, l'etiqueta alemanya d'edificació sostenible que atorga el Green Building Council Espanya (GBCe ), la certificació de demanda energètica A, i la consideració d'edifici nZEB, validen l'eficàcia de les estratègies incorporades a l'edifici des del punt de vista mediambiental. Fent que l'edifici SLOW aconsegueixi tenir un consum energètic un 25% menor comparat amb el de les construccions similars construïdes en els darrers 5 anys.


Des de l'orientació de l'edifici fins al disseny, passant pels materials utilitzats, l'edifici aprofita al màxim els recursos naturals i minimitza la producció de residus, prioritzant sempre les solucions passives davant les actives, com és el cas de l'estudi de l'orientació i del tractament diferent de les façanes en funció de l'eficiència tèrmica.

-Façana nord amb mur cortina de vidre
-Façana sud amb filtre solar de plaques i panells operables
-Façanes ventilades a l'est ia l'oest amb un acabat de xapa perforada que permet el control de la radiació solar.

Espais pensats per al benestar de les persones

Pel que fa a les estratègies enfocades a millorar el benestar i la salut de les persones, s'han posat en marxa també diverses solucions, com la inclusió de zones a l'aire lliure i d'espais dedicats únicament al descans o esbarjo. Per cada 7.2 m² d'oficines a l'interior, hi ha 1 m² a una zona exterior.


Més enllà de vetllar per l'eficiència energètica, s'ha prestat una atenció especial als criteris de disseny que maximitzen els nivells de confort ambiental, d'una manera transversal:

-Confort acústic optimitzant el treball a les zones obertes;

-Qualitat de l'aire afavorint la ventilació creuada natural, així com la incorporació del sistema de renovació d'aire;

-Tractament de camps elèctrics i ones absorbint les interferències electromagnètiques;

-Gestió del clima per millorar el confort tèrmic;

-Supressió de la toxicitat de l'ambient gràcies a la utilització de materials baixos en emissió de Covs, així com l'ús de pintura amb capacitat antibacteriana i metabolitzadora de CO2;

-L´edifici disposa de fonts d´aigua ionitzada, mineralitzada i filtrada, per oferir una aigua de la millor qualitat als usuaris;

 

Il·luminació i experiència de l'usuari

Com no podria ser altrament, la qualitat lumínica dels espais ha estat una de les implementacions diferenciadores d'aquest edifici. Per complir els objectius, no només de sostenibilitat, sinó de benestar i salut visual, el departament tècnic i l'assessoria lumínica de Lamp van treballar de manera conjunta amb l'àrea de salut i sostenibilitat de HAUS Healthy Buildings així com amb l'equip de disseny de l' estudi d' arquitectura Ball Rull.

El disseny de la il·luminació de l'edifici SLOW s'ha realitzat tenint en compte tant el confort visual com el confort ambiental, amb la màxima eficiència energètica possible.

El resultat és la implementació duna il·luminació integradora basada en tecnologia d'il·luminació dinàmica LED, que incorpora canvis de temperatures de color acompanyant el dinamisme de la llum solar, adaptada tant als espais com als usuaris i les tasques que es desenvolupen en les diferents tipologies d'espais.

Essència de la il·luminació eficient i saludable

Inicialment, i des del servei de Lamp+, la proposta lumínica es va definir en tres fases, de la mà dels equips de disseny i especificació del projecte:

1-Consultoria espacial i funcional per al disseny dels itineraris lumínics que s'adaptaran als requisits d'ús dels diferents espais i usuaris.

Es van definir 3 itineraris lumínics dinàmics, per a les zones de recepció, oficines amb jornada partida i oficines en jornada continuada. Cadascú amb variacions segons l'horari d'estiu i l'horari d'hivern.

A més, la proposta contemplava escenes específiques per poder activar pròpies de despatx, escenes de presentació, etc….

Per requeriment de l'equip d'arquitectura de Bailo Rull, es va prestar especial atenció a aquells punts crítics, on els itineraris podien presentar una desviació més gran de temperatura de color, especialment perquè des de la façana Nord envidriada, l'edifici no presentés desviacions en la tonalitat de la llum que pogués distorsionar la percepció de l'edifici des dels voltants.

2-Proposta tecnològica, per equilibrar la incidència de l'estimulació circadiana i l'eficiència energètica, tenint en compte la gran aportació de llum natural, i ajustant els nivells lumínics de forma responsiva, segons els sensors de lluminositat previstos.

3- Càlculs melanòpics que suportaven els càlculs lumínics, per complir amb els requeriments d'una major estimulació circadiana a les primeres hores de la jornada laboral (justificats segons nivells de Luxes Melanòpics així com CS (Circadian Stimulous), especialment en aquelles zones amb menor aportació de llum natural.

Solucions lumíniques al projecte SLOW

La lluminària FIL 45 suposa la solució integral per donar resposta a totes les variables del projecte, ja que a més d'incorporar la tecnologia LED dinàmica (amb CCT variable de 2700K a 6500K) per poder implementar tant els itineraris lumínics dinàmics, com les escenes específiques, tot això integrat i controlat des del sistema de gestió BMS de ledifici.

Des del punt de vista del confort visual, FIL 45 gràcies al seu difusor Opal Confort ofereix un alt control de l'enlluernament, mantenint uns nivells baixos d'UGR, a més d'estar catalogada com a RG0 (exempta de Risc Fotobiològic), segons la norma 62471, que avalua i classifica les lluminàries atenent a l'impacte que les emissions de llum blava poden tenir a la salut de les persones. Sempre mantenint una estètica lineal i uniforme.

Més enllà de l'eficiència energètica, FIL 45 ofereix una solució respectuosa amb el medi ambient, ja que a més d'estar dissenyada sota criteris d'ecodisseny, que permet la seva separabilitat, facilitat de manteniment i reciclabilitat al final del seu cicle de vida, també està fabricada amb alumini d'extrusió reciclat en una taxa de 80-85%, reduint així la petjada de carboni en un 70%, i utilitzant només un 5% de lenergia requerida comparat amb lalumini no reciclat.

Tots aquests aspectes redueixen l'impacte de la petjada de carboni de la solució lumínica, paràmetres que queden recollits a la Declaració Ambiental de Producte (DAP o EDP) publicada i descarregable tant al lloc WEB de Lamp, com al portal Environdec.

 

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi