Lamp i Elisava : Disseny i circularitat. Revaloritzant material de rebuig
Notícies

Lamp i Elisava : Disseny i circularitat. Revaloritzant material de rebuig

19 Jul 2022

Durant el curs passat, es va dur a terme una col·laboració entre Lamp i l'Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona Elisava que es va materialitzar en l'organització d'un workshop enfocat a la sostenibilitat que va formar part del Màster en Disseny i Desenvolupament de Producte de l´escola.


En aquest taller, que unia els conceptes de disseny i circularitat , els alumnes tenien com a objectiu desenvolupar projectes que transformessin el material de rebuig que es genera a Lamp en un nou producte , reintroduint-ho així a la cadena industrial i posant en valor un material que, altrament, acabaria sent un residu.


A través d'aquest workshop, els estudiants tenien l'oportunitat de desenvolupar projectes que traspassaven l'àmbit acadèmic i s'emmarcaven en un entorn de treball real, amb les mateixes circumstàncies, requisits i reptes a què s'enfrontaria un professional del disseny industrial actualment.

 

Quatre projectes circulars

El taller va concloure amb la presentació de quatre projectes que donaven resposta al repte proposat: incloure solucions concretes per a la revaloració del material de rebuig, des de diferents aproximacions:

-El primer projecte va desenvolupar un treball molt experimental, prenent com a punt de partida i inspiració el treball d'Andreu Carulla, presentant una proposta basada en la investigació sobre diferents processos de reciclatge de cartró que incloïa diferents propostes de prototips;


-La segona proposta va presentar sota la premissa de “Dissenyar un producte que pugui ser utilitzat per tots els treballadors, tenint en compte tots els nivells per igual, i que formi part d'un moment que impulsi una vida social a la feina de millor qualitat” , van dissenyar i fabricar un prototip d'una bossa per portar el menjar, realitzat a base de teixits i cables reutilitzats;

-En el “Manual de Solucions per a objectes no dissenyats” encontrem una reflexió sobre com la conjunció de diferents materials simples es transformen en un element complex de caràcter escultòric i conceptual per “Apropar la imatge de la marca a la gent amb per crear un enllaç entre l'empresa i l'usuari”.

-L'últim equip va presentar una investigació sobre cables i xapes i la manera de connectar-los per generar nous productes, mostrant el potencial que ofereix aquesta investigació sobre com tornar a introduir aquests materials de rebuig a la indústria. Aquest projecte va ser seleccionat.

L' experiència ha resultat ser molt satisfactòria i beneficiosa per a totes les parts implicades. Per als tutors i els alumnes del màster, aquest workshop ha suposat l'oportunitat de treballar amb projectes de disseny industrial que donin solucions als problemes i reptes reals a què s'enfronta una empresa de lluminàries, com és el cas de la sostenibilitat.

Per Lamp, la iniciativa, a més de proporcionar una solució concreta per reforçar la circularitat a l'empresa, està totalment alineada a la nostra línia estratègica: #WorktituteForLife. Una aposta per la sostenibilitat en tres eixos: mediambiental, corporatiu i social.

Col·laboració Universitat-Empresa

Xavi Riudor, director del Màster en Disseny i Desenvolupament de Producte d' Elisava , i Jordi Arasanz, director tècnic de Lamp, van ser els enllaços que van permetre el contacte i la col·laboració entre l'escola universitària i la nostra empresa.

Un dels objectius del màster és atorgar competències professionals que facilitin el salt laboral, com ara el treball en equip, la capacitat de comunicar i exposar un projecte, dur a terme una investigació o resoldre problemes reals a través del disseny industrial.

El curs es planteja des d'una posició on el disseny, més enllà del seu valor estètic, també sigui una eina per oferir solucions i millorar processos. Però, a més, es considera igual d'important la capacitat de comunicar aquests projectes: es potencia l'emprenedoria i el lideratge. Per adquirir aquestes competències professionals, des d' Elisava s'entén que la millor manera és a través del contacte amb l'empresa.

Taller de Disseny i Circularitat per a la revaloració del material de rebuig

Xavi Fernández i Pol Ventura, tots dos dissenyadors de producte que combinen la seva feina al sector privat amb la docència, van ser els encarregats d'idear els continguts del taller i tutoritzar els projectes.

La idea del taller va sorgir de la voluntat de voler “fer alguna cosa amb les mans”, com a resposta a una formació que està molt centrada en l'entorn digital. Aquí es buscava sortir d'aquesta zona de confort i treballar amb materials tangibles per crear, alhora, un producte que fos fruit de la reutilització de materials de rebuig. Era important també que fossin materials de rebuig recurrent , de manera que es pogués tornar a incloure aquest material en el procés productiu i fomentar així la circularitat amb la voluntat de tenir impacte i continuïtat.

El workshop es va incloure al màster amb caràcter optatiu, i va ser, precisament, la idea d'anar a l'empresa i treballar amb la circularitat no com a concepte teòric, sinó com un model pràctic i factible, el principal atractiu del taller.

 

Resultats i properes accions

El projecte triat per Lamp per ser desenvolupat pels mateixos alumnes durant els propers mesos, en col·laboració amb l'equip intern de l'empresa, va ser la proposta desenvolupada per Lucía Solinís, Antonio Piera i María Songel, que proposa generar una cartera de solucions industrials, a manera de component semi elaborat a base de residu postindustrial, que pugui ser incorporat novament al procés industrial, per poder acabar formant part d'un producte final.

Lamp va seleccionar i va adquirir aquesta proposta per considerar que era el que tenia més potencial per generar un impacte positiu en la circularitat de la indústria. La idea és que, en un futur, quan es tingui el catàleg definitiu dels diferents productes que es poden obtenir, es contacti amb una entitat social que s'encarregui de la fabricació.

Per dur a terme el projecte seleccionat, en primer lloc, se seguiran investigant possibilitats i treballant per consolidar un catàleg de productes semi elaborats amb materials de rebuig. Lamp col·laborarà amb els estudiants responsables del projecte, que podran continuar treballant-hi des de la pròpia empresa.

En una segona fase, s'espera oferir aquestes solucions a altres indústries per tornar a posar en circulació un residu postindustrial, i finalment, procedir a la fabricació d'altres productes finals, amb la intenció ferma d' involucrar altres empreses que treballen en pro de la inclusió social amb caràcter local.

D'aquesta manera, s'enforteix aquesta col·laboració universitat-empresa generant un impacte social més gran, de manera que de Lamp juntament amb Elisava continuïn treballant en la construcció de solucions per a una indústria més sostenible i inclusiva.

Lamp Elisava
Lamp Elisava
Lamp Elisava
Lamp Elisava

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi