Lamp i Elisava : Disseny i circularitat. Revaloritzant material de rebuig
Notícies

Dissenyem Humans a través de la Llum: Una conversa amb Daniela Viloria

2 Mai 2023

Dins del programa de conferències que acollirà el XXV Seminari d'Il·luminació organitzat per IES Mèxic – Voces de Luz, el qual es durà a terme de manera presencial els propers 3 i 4 de maig del 2023 a Ciutat de Mèxic, es presenta la ponència, patrocinada per Lamp: Dissenyem Humans a través de la llum, que impartirà Daniela Viloria.

Daniela Viloria: evolució cap a una concepció del disseny d'il·luminació holístic

Daniela Viloria és Arquitecta i dissenyadora d'il·luminació, d'origen veneçolà i establerta a Espanya fa 15 anys. Actualment dirigeix ​​el seu propi projecte professional: Dany Viloria Design Consulting, que compagina amb el seu paper com a docent, que desenvolupa des del 2019 a diverses universitats i programes formatius en empreses.

La proposta de valor i l'empremta dels treballs de Daniela, com a dissenyadora d'il·luminació, parteixen de la comprensió de la il·luminació com un element integrat en les solucions constructives, que ha de néixer des del concepte arquitectònic, “de manera que el mateix edifici es converteix en lluminària”.

La complementació del seu treball com a dissenyadora i la seva faceta com a docent, l'han portat a reflexionar sobre els impactes de la il·luminació, tant a la nostra percepció visual com als efectes a llarg termini sobre els sistemes biològics de l'ésser humà. Aquesta reflexió ha fet que incorpori una visió holística de la il·luminació als seus projectes.

El curt i llarg termini dels efectes de la il·luminació.

Els impactes que la il·luminació té sobre l'ésser humà han de ser tinguts en compte atenent dos horitzons temporals, segons la dissenyadora trobem:

-Efectes a curt termini, que passen per comprendre els processos de percepció i la influència que té en les reaccions immediates dels usuaris que viuen i interactuen en un espai il·luminat d'una manera determinada. Segons Daniela: “el dissenyador d'il·luminació ha d'abordar el disseny de forma conscient i des del coneixement d'aquests processos de percepció”.

-Efectes a llarg termini, els darrers anys s'ha evidenciat científicament la influència de la llum com a element regulador dels cicles circadians i l'impacte que aquesta té a nivell fisiològic.

Aspectes clau per fer realitat projectes enfocats a la generació de benestar

Actualment comptem amb multitud d'estudis i informes que demostren científicament la influència que té l'entorn i el confort ambiental sobre el nostre organisme. Un daquests paràmetres ambientals que, efectivament, té una gran influència, és la il·luminació.

Després del descobriment el 2002 dels fotoreceptors ipRGCs (coneguts com a cèl·lules ganglionars intrínsecament fotosensibles), que participa en els processos no visuals. I posterior descobriment dels mecanismes moleculars que regulen els coneguts com a ritmes circadians (aquells que marquen els canvis físics, mentals i conductuals al voltant d'un cicle de 24 hores, i que responen fonamentalment als cicles de la llum i la foscor), l'ecosistema de la indústria de la il·luminació al complet (dissenyadors, fabricants de lluminàries i/o de tecnologia…) es troba, actualment, en un punt d'inflexió quant a la dimensió que assoleix el potencial de millora sobre l'experiència i el benestar dels usuaris que pot aportar una bona il·luminació.


Tot i això, en paraules de Daniela: “la multitud d'informació generada sobre aquestes investigacions, necessita ser organitzada i difosa perquè es puguin executar estratègies efectives en el projecte: el disseny no pot ser un tema d'inspiració, sinó que prové d'una reflexió a partir de la investigació”.

Altres aspectes clau per al desenvolupament de projectes, d'acord amb aquest canvi de paradigma, passen per:

- Incorporar grups de treball multidisciplinar: “la solució lumínica no pot anar aïllada de la gestió acústica, la temperatura o la ventilació”, explica.

- La major exigència de responsabilitat social per part de les administracions i de les corporacions privades, per assegurar unes condicions ambientals suficients que garanteixin els entorns saludables per als usuaris.

3 consells per part de Daniela per abordar aquesta nova forma de dissenyar:

- Assumir un compromís amb la formació professional contínua: demanar dades i organitzar-les per posar-lo al servei del projecte;

- Posar el client al centre del projecte: comprendre la història d‟aquests individus dins dels espais que dissenyem, a través de l‟empatia. Entendre el disseny com a servei, no com a canal d'expressió personal: “el projecte no és un canal per expressar la nostra creativitat, com a dissenyadors, sinó que ha de ser entès com un servei, així generarem programes de disseny més compromesos”;

- Fomentar la responsabilitat corporativa a nivell personal i professional, elevant els nostres compromisos amb el planeta i la humanitat;

Conferència: Dissenyem Humans a través de la Llum

"El que dissenyem, alhora ens dissenya de tornada”. Jason silva

“Som conscients fins a quin punt qualsevol disseny pot redissenyar de tornada a l'humà? Igual que el disseny d'una cadira, determina el temps de permanència, capacitat d'atenció i salut postural de qui se sent; la gestió conscient o inconscient dels paràmetres lumínics acaba augmentant o limitant la percepció humana que assumim com “la realitat”. Aquesta interpretació incideix de manera directa en el nostre exercici físic i psicològic i, per tant, en les decisions que prenem a cada moment.

El Disseny Ontològic és un corrent filosòfic que pot ajudar a redefinir les bones pràctiques del dissenyador de llum.

En temps dominats per múltiples teories del bon fer i innombrables descobriments de la ciència sobre la nostra relació amb la llum, la tornada a la filosofia sembla un camí de conciliació per a la cacofonia informativa, capaç de dotar de sentit profund i transcendental la tasca del dissenyador de il·luminació.

Amb base als preceptes del Disseny Ontològic, aquesta xerrada pretén provocar una reflexió profunda i inspiradora sobre algunes conseqüències no tan evidents de les decisions quotidianes del professional de la il·luminació per intentar reconsiderar el propòsit del nostre saber i fer.”

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi