Indústria de la Il·luminació | LAMP
Notícies

Principis d'ecodisseny en la indústria de la il·luminació

1 Jun 2021

L'ecodisseny és un corrent en el disseny de productes i serveis que es caracteritza per tenir en compte l'impacte mediambiental del producte durant tota la seva vida útil. Dit d'una altra forma: a l'hora de dissenyar un producte, l'ecodisseny integra, i prioritza, la preocupació per minimitzar l'impacte mediambiental que aquest tindrà al llarg de tota la seva vida útil.

Podríem dir que l'ecodisseny és al disseny de producte el que l'arquitectura bioclimàtica és al disseny d'edificis. El disseny ecològic es refereix més al contingut que al continent, d'açí ve que es tracti d'una filosofia que afecta diferents indústries, entre elles la de la il·luminació.

Aquesta idea de dissenyar productes que tinguin el menor impacte mediambiental possible ha passat de ser una manera de pensar el disseny a ser una obligació. L'intent per reduir el nombre d'emissions de CO₂ s'ha convertit en una prioritat per a la Unió Europea i, entre les accions i normatives que imposa per a aconseguir els objectius verds que s'inclouen en l’“Agenda 2030 sobre el Desenvolupament Sostenible”[1], es troba la Directiva d'Ecodisseny (Ecodesign Directive).

En aquesta directiva de la UE s'estableixen els requisits de disseny ecològic de tots els productes que suposin una despesa energètica, excepte aquells relacionats amb el transport, que tenen la seva pròpia normativa. Segons les dades de la Unió, la il·luminació se situa com un dels majors consumidors d'electricitat a Europa, aproximadament un 12% del total, per això, s'ha estat treballant especialment en la normativa sobre ecodisseny per a fonts lluminoses.

Reglament sobre Ecodisseny per a il·luminació de la UE

La Directiva d'Ecodisseny de la UE es va establir en 2009, però la normativa referent a la il·luminació s'ha revisat en diverses ocasions, l'última en 2019. El reglament (EU)2019/2020[2] que estableix els requisits de disseny ecològic per a fonts lluminoses entra en vigor el pròxim 1 de setembre de 2021.

Aquesta revisió de la directiva es va fer necessària després de la constatació que els requisits per a il·luminació ecològica establerts amb anterioritat no eren suficients per a aconseguir l'estalvi d'electricitat previst; mentre que l'estalvi esperat era de 110 terawatt-hora per a 2020, es va veure que a penes s'aconseguirien els 70 TWh. L'objectiu de la revisió és actualitzar tant els requisits d'eficiència com les etiquetes energètiques, per a millorar la competitivitat de la indústria de la il·luminació a la Unió Europea i poder oferir una millor informació als consumidors.

S'espera que, amb el compliment de la normativa, als beneficis que l'ecodisseny suposa per a la sostenibilitat del planeta, se sumi un factor diferenciador per als productes fabricats a la UE, un valor afegit per al consumidor.

Els requisits de disseny ecològic per a il·luminació fan referència a diferents aspectes:

  • Eficiència energètica – s'estableixen límits en el consum d'energia.
  • Requisits funcionals – s'apliquen a diferents aspectes de les fonts lluminoses, com el factor de manteniment del flux lluminós, la supervivència de les llums LED, el seu parpelleig o consistència cromàtica, o el rendiment de color, entre altres.
  • Requisits d'informació – es refereix a informació tècnica que haurà de consignar-se en la pròpia font lluminosa, en l'embalatge o en la web del fabricador, i també indica la informació i documentació necessària respecte a mecanismes de control independents al producte.
  • En els pròxims anys s'eliminaran de manera gradual diversos tipus de fonts de llum: a partir d'1 de setembre de 2023 els llums halògens amb una base G4, G9 o GY6.35 i llums fluorescents lineals T8. D'altra banda, la majoria de llums halògens i llums CFLi s'eliminaran a partir d'1 de setembre de 2021.

Amb l'entrada en vigor de la nova directiva, el sistema d'etiquetatge canvia. A més de ser un etiquetatge més exigent que l'actual, serà obligatori incorporar-lo únicament en els productes considerats “fonts de llum”, desapareixent l'etiquetatge de les lluminàries. Aquesta classificació atén criteris de reciclabilitat durant la vida del producte, permetent la seva separació per a ser reparat, reciclat…

Les etiquetes energètiques són una eina que busca millorar l'eficiència energètica i sostenibilitat dels productes, i no sols perquè sigui un mecanisme de control per al compliment de la norma, sinó perquè també ajuda crear consciència i compromís mediambiental tant entre els fabricants com entre els consumidors.

Sostenibilitat i ecodisseny

El concepte d'ecodisseny fa referència a tot el cicle de vida útil d'un producte i se centra en dos aspectes principals: el consum de recursos tant per a la seva fabricació com durant el seu ús, i la quantitat d'emissions nocives que es deriven d'ell.

Així, el disseny ecològic no tracta només d'eficiència energètica, sinó que aspira a fabricar productes eco sostenibles. L'ecodisseny inclou la consideració dels materials que s'utilitzen, com s'obtenen i com afectaran el medi ambient quan es rebutgin.

Des de #WorktitudeForLife prioritzem totes aquelles accions que ens fan ser una empresa més sostenible, col·laborant amb la construcció d'una indústria de la il·luminació cada vegada més respectuosa amb el medi ambient, contemplant accions que ens ajudin a millorar com a empresa en la gestió del nostre dia a dia, així com en les solucions que posem a la disposició dels nostres clients, incorporant materials reciclats o investigant en la utilització de nous materials, respectuosos amb el medi ambient. La gamma Mun Light és un bon exemple; aquesta família de downlights de superfície i aplicacions de paret compta ara amb un nou difusor que està fet de PMMA reciclatge. També les lluminàries de la sèrie Fil, Lamptub, i molts altres models que configuren més del 50% del nostre actual catàleg, utilitzen material reciclat, ja que aquestes estructures modulars estan fabricades amb alumini d'extrusió reciclat en un 80-85%.

Cada detall compta per a l'ecodisseny; tan important és l'eficiència energètica com la composició dels materials o els recursos utilitzats durant la fabricació de tots els components de les lluminàries.

Perquè sabem que aquest és un aspecte vital, us continuarem informant sobre les mesures i avanços que anem incorporant en Lamp. #WorktitudeForLife.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi