Il·luminació dinàmica
Notícies

Nous reptes de la il·luminació

19 Feb 2019

Lamp resol els nous reptes de la il·luminació a partir de dos pilars tecnològics: el blanc dinàmic i la connectivitat.

La il·luminació va patir una revolució tecnològica amb la irrupció del LED, i la digitalització que això ha significat. Com la majoria dels sectors, es troba submergida en una onada de canvis i transformacions constants.

Per a entendre quins són els nous reptes als quals s'enfronta la il·luminació, és necessari comprendre la seva evolució. A mesura en què la tecnologia ha anat avançant la il·luminació ha anat “madurant” i també les necessitats dels usuaris, passant per diferents etapes: llum funcional, eficient, confortable, etc. A l'actualitat ens trobem en un moment en el qual els usuaris, són més conscients, tenen un ritme de vida més dinàmic i estan més preocupats pel benestar, en aquest moment la il·luminació ha de tornar-se emocional, connectada i intuïtiva.

Els espais arquitectònics, també s'estan transformant per a abraçar els nous estils de vida. D'aquesta manera els espais de treball es tornen més flexibles, adaptables i dinàmics, els espais de la salut més amables i humanitzats, els hotels i espais destinats al turisme més personalitzables, les botigues més experiencials i l'entorn urbà més interactiu. És necessari, per tant, comptar amb solucions d'il·luminació que siguin dinàmiques, adequades per a cada espai, a cada moment i a cada usuari.

Les propostes més innovadores ens permeten incorporar, de manera senzilla i sense grans complexitats de cara a la instal·lació, sistemes d'il·luminació amb els quals poder regular la intensitat lumínica en funció de l'aportació de llum natural, optimitzant així el consum energètic, i generant escenes d'il·luminació que se sincronitzen amb la variació de la llum natural adaptant-se als nostres ritmes biològics (cicle circadià), de manera que la il·luminació va variant en intensitat i tonalitat (2700-6500 K) segons avança l'hora del dia, respectant els nostres estats naturals de màxima concentració, o relaxació, fent que l'usuari tingui una major connexió amb l'entorn i fomentant el seu benestar, o bé, seleccionar el tipus d'il·luminació específica per a la tasca que es realitzarà.

La proposta de valor de la solució d'il·luminació dinàmica de Lamp no només tracta d'afegir una capa de tecnologia als sistemes d'il·luminació, sinó d'entendre a l'usuari (les seves necessitats i la forma en la qual habita un espai) per a buscar el seu benestar i maximitzar la seva experiència, segons Ignasi Cusidó (CEO de Lamp) “per a això és necessari ser un expert en les noves tecnologies que estan revolucionant el nostre sector, per a entendre el potencial d'aquestes, però sobretot posar en valor tota l'experiència i el coneixement relacionat amb la bona il·luminació que hem desenvolupat al llarg de més de 45 anys d'experiència en la indústria de la il·luminació, aquest és l'ADN de Lamp”.

Lamp resol aquests nous reptes de la il·luminació a partir de dos pilars tecnològics: el blanc dinàmic i la connectivitat.

Què és el blanc dinàmic i per què incorporar-lo en la planificació de la il·luminació dels espais?

La llum té un impacte sobre l'usuari des d'un punt de vista visual, biològic i emocional. Tenint en compte que segons els estudis passem aproximadament el 90% del nostre temps en espais interiors, i que, com hem vist, aquests espais són cada vegada més flexibles, la tecnologia del Blanc Dinàmic ens permet poder seleccionar entre un ampli rang de tonalitats en una mateixa lluminària, des dels blancs més càlids (2700 K) fins als més freds (6500 K). Això és clau per a aconseguir la il·luminació òptima d'un espai i adaptable a les diferents activitats que es desenvolupen en ell.

Lamp crea una solució dinàmica adaptada als diferents àmbits d'aplicació, ressaltant la Il·luminació general per a espais d'oficines, col·legis, hospitals, residències geriàtriques, etc. aportant benestar i flexibilitat satisfent així els requisits dels nous estàndards sobre benestar en els edificis, com la certificació WELL del International WELL Building Institute. Però també resolent les necessitats dels espais hotelers o comercials.

Què és la il·luminació connectada i com funciona?

La connectivitat aplicada a la il·luminació permet crear una malla, de totes les lluminàries connectades entre si en un espai a través del protocol estàndard BlueTooth Low energy, en el qual cadascuna d'elles es converteix en un node intel·ligent, la qual cosa permet una forma de control intuïtiva, flexible, escalable, tàctil i segura permetent un major grau d'interacció per part de l'usuari.

Aquesta nova capa tecnològica afegida a la il·luminació permet a més integrar sensors en les lluminàries podent recopilar dades que, després de ser convenientment analitzats, poden ajudar a optimitzar l'ús dels espais. D'altra banda, la seva naturalesa sense fil fa que el sistema pugui ser instal·lat fàcilment, fins i tot en instal·lacions existents podent ser controlat des de qualsevol dispositiu mòbil.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi