Il·luminació Integradora | LAMP
Notícies

Claus a tenir en compte per a il·luminar espais interiors sota un concepte integrador

18 Gen 2021

L'arquitectura presentada com a element vertebrador de l'experiència dels usuaris no sols tracta de dissenyar un continent físic eficient i atractiu, sinó que fa un pas més enllà aprofundint en el coneixement de l'usuari i humanitzant el procés de disseny. Fins i tot quan aquesta experiència s'ha vist transformada sobtadament, sorgeixen noves oportunitats per a reforçar i millorar aquesta experiència.

El concepte d'il·luminació integradora també ha transformat la mirada sobre la manera d'il·luminar aquests espais en constant evolució de manera que es converteix en un component clau dins d'una aventura sensorial completa.

A continuació, enumerem unes claus a tenir en compte sota aquest nou enfoc en el plantejament lumínic dels espais arquitectònics.

1.     Llum per als usuaris: residents i nòmades

L'enorme complexitat espacial de gairebé totes les tipologies d'edificis fa que convisquin en un mateix lloc usuaris externs i interns, o, dit d'una altra manera: usuaris residents i nòmades.

  • Usuaris residents: són aquells que mantenen un ús constant de l'espai, amb unes tasques cícliques. L'impacte lumínic en ells és molt important, ja que mantenen una estada prolongada, tenint influència tant en els aspectes visuals com fisiològics.

  • Usuaris nòmades: són aquells usuaris esporàdics de l'espai, l'experiència d'usuari del qual és més concentrada en el temps, però no per això menys exigent. A més de l'impacte visual, l'impacte emocional de la il·luminació és molt important en quant a la influència sobre la seva experiència d'usuari.

En cada cas cal avaluar el tipus d'usuari que ocuparà un espai i quant de temps ho farà; així podrem establir les estratègies d'il·luminació visual i no-visual més adequades, orientant la selecció tecnològica més adequada per a cada cas.

2.     Contextualització a través de la il·luminació

La il·luminació és un nexe d'unió entre l'entorn exterior i la vivència interior de l'espai. Com aconseguir que hi hagi una continuïtat entre tots dos requereix d'una anàlisi sociocultural sobre les preferències, així com una comprensió sobre les formes d'ús de l'espai interior i exterior del lloc on està situat aquest edifici, així com les seves condicions climàtiques:

  • Hores de llum natural;
  • Variació de les condicions entre estacions;
  • Etc.

Un exemple clar d'això que esmentem ho trobem en un Centre de Ioga en el qual Lamp va incorporar la il·luminació dinàmica. En aquest cas, la il·luminació va ser concebuda com un element de transició que acompanyava a l'usuari des de l'exterior, bulliciós i atrafegat, cap a un interior que construïa una atmosfera propícia per a la pràctica del ioga.

La il·luminació és un element dinàmic i personalitzable que permet ser concebut, ja no com un element pla i rígid, sinó en forma de capes lumíniques amb itineraris dinàmics. Modificant aspectes com:

  • Intensitat;
  • Temperatura de color;
  • Distribució espectral.

A Lamp, oferim un servei d'il·luminació integradora que posa al centre el benestar de l'usuari final, per a contribuir al benestar de les persones a través de la il·luminació. Dissenyem aquests itineraris dinàmics tenint en compte les necessitats biològiques de l'ésser humà, integrant els efectes visuals i els no visuals de la llum.

3.     Il·luminació versàtil, eficient i personalitzada

En un entorn cada vegada més canviant la il·luminació ha de permetre que l'espai pugui absorbir la variabilitat tant d'usos com d'ocupació. En molts casos, això passa per una solució tecnològica que permeti aquesta flexibilitat, a més d'assegurar una utilització eficient de la il·luminació.

A més, en moltes ocasions és necessari desenvolupar solucions especialment dissenyades per a un projecte i ús concret.  Un dels objectius principals de les aportacions de Lamp en els projectes arquitectònics passa per oferir solucions personalitzables a mida per a cada espai mitjançant l'acompanyament en totes les fases del projecte, realitzant solucions de co-creació, en la qual un equip de disseny específic de Lamp es posa al servei del client per a desenvolupar la solució de manera conjunta.

Aquesta filosofia es plasma a la perfecció en projectes com el Restaurant Atempo by Jordi Cruz per al qual es va desenvolupar un downlight suspès especial que permet ajustar la temperatura de color del feix lluminós. Mitjançant una única lluminària s'aconsegueixen efectes que van des d'una òptica super espot, amb una obertura de 9º a una obertura mitjana de 20º. A més, aquestes lluminàries compten amb una temperatura de color càlida (2700 K) i amb un ICR de 90 que garanteix la correcta reproducció cromàtica de les proposades culinàries.

4.     Sostenibilitat i circularitat

Si bé l'evolució tecnològica ha permès que els consums elèctrics referents a la il·luminació hagin disminuït a causa de tecnologies més eficients i sistemes de control que permeten ajustar l'aportació de llum artificial en funció de l'ocupació i de l'aportació de llum natural, és necessari fer un pas més per a construir solucions cada vegada més sostenibles, contemplant accions en tres plans diferents:

  • Aplicacions lumíniques eficients a través d'equips eficaços reduint la petjada de carboni;
  • Premisses de disseny en clau circular, concebent les lluminàries com a elements separables i reciclables.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi