Yoga One by DIR | Projectes d'Il·luminació | LAMP

Yoga One by DIR

Yoga One-6
Yoga One-10
Video Yoga One

Yoga One by DIR

Rubí,Espanya
Co-creació

Constructor: VESTA

Lamp Solution: Stormbell, Moody, Hance (tots Casambi) i Fil + (TW + Casambi)

Any: 2019

Fotografia: Álvaro Valdecantos

 

Aplicacions lumíniques

Descripció

Un dels últims casos d'èxit de Lamp en l'aplicació de les noves tecnologies en il·luminació ha estat la incorporació d'il·luminació dinàmica en un Centre de Ioga.

Ioga significa “unió” i d'aquesta manera s'ha entès el disseny d'il·luminació, de l'espai i la pròpia pràctica del ioga, des d'un punt de vista integrador.

En aquest cas la il·luminació ha estat concebuda com un element de transició que acompanya a l'usuari des de l'exterior, bulliciós i atrafegat, cap a un interior que construeix una atmosfera propícia per a la pràctica del ioga. Amb la particularitat que tota la il·luminació està connectada a través d'un protocol estàndard de comunicació basat en BlueTooth Low Energy, la qual cosa li permet tant a professors com administradors controlar cada punt de llum de manera senzilla i tàctil des de qualsevol dispositiu mòbil permetent encendre o apagar les lluminàries, pujar o baixar nivells, seleccionar diferents temperatures de color (2700-6500 K) o bé seleccionar entre diferents tipus d'escenes preconfigurades o crear les seves pròpies escenes, fins i tot de forma remota (fora de les instal·lacions).

L'accés al centre suposa una primera etapa en la transició, dotada d'una il·luminació amb nivells lleugerament més alts, tonalitats neutres (3000 K) i òptiques obertes (58º) mantenint certa uniformitat en l'accés i mostrador de recepció, on es manté una il·luminació adequada de treball.

Des d'aquí, és possible accedir, a un espai intermedi, previ a la sala de Ioga, on es troben les taquilles i una petita sala d'espera. En aquesta àrea l'objectiu és aconseguir un entorn que prepari a l'usuari emocionalment per a la seva pràctica i que li permeti desconnectar de la seva rutina, alhora que connectar amb si mateix. Per a això, la il·luminació en aquest entorn es torna més tènue i càlida (2700 K) amb un fort component “escènic” aconseguint aquest efecte mitjançant lluminàries d'accentuació amb feixos de llum molt concentrats (19º), i un gran confort visual, que manté el punt de llum ocult a la visió directa gràcies al seu angle d'apantallament.

En aquestes àrees, connectades visualment, s'ha reduït la utilització del nombre de lluminàries diferents a només tres famílies (Moody, Hance i Stormbell) aconseguint els diferents efectes lumínics mitjançant òptiques i accessoris, assegurant la simplicitat formal de la proposta, així com la integració amb el disseny interior.

La sala de pràctica de Ioga, l'espai principal, està equipada amb unes estructures lineals que s'integren al sostre de la sala, de forma paral·lela a les estructures on es realitza la pràctica de “Ioga aeri”.

En aquest espai es realitzen fins a 13 tipus de ioga amb diferents nivells energètics i objectius, per aquesta raó és molt important entendre cadascuna de les pràctiques, així com comprendre l'estructura de cadascuna de les sessions, per a dissenyar les escenes d'il·luminació de cada tipologia, amb escenes secundàries que poden ser utilitzades en funció del moment de l'entrenament: escalfament inicial, entrenament principal o la finalització amb “savasana” (relaxació), alternant cicles d'il·luminació (nivells i tonalitats) i velocitats de transició, amb la garantia que, en tractar-se d'un sistema flexible, escalable i dinàmic, en qualsevol moment tant els entrenadors com els propietaris del centre poden modificar aquestes escenes de forma fàcil i intuïtiva.

Una vegada compreses les necessitats dels usuaris del centre, es van dissenyar les següents escenes (fixes i dinàmiques):

  • Escalfament: escena dinàmica variant la intensitat de 25% a 75% i la temperatura de color de 3000 a 4000 K;
  • Pràctica de Ioga energètic: escena fixa al 75% d'intensitat i 4500 K;
  • Pràctica de Ioga de meditació i restauratiu: escena fixa al 50% d'intensitat i 3000 K;
  • Relaxació (Savasana): escena dinàmica en el qual durant 5 minuts la intensitat va des de 50% al 15% amb una variació de CCT de 3000 a 2700 K. Durant els 10 minuts posteriors es manté aquesta escena del 15% en 2700 K.

Tota la il·luminació del centre pot ser controlada des de qualsevol dispositiu mòbil, i fins i tot, de cara a la funcionalitat i el manteniment, es pot fer, com es comentava anteriorment, de forma remota sense estar dins de les instal·lacions.

Aquest projecte lumínic és un exemple de com la il·luminació ha fet un pas més enllà pel que fa a tecnologia i sostenibilitat. Els nous reptes que se li plantegen a la il·luminació passen per comprendre les necessitats dels usuaris i convertir-les en solucions senzilles que transformin i enriqueixin la seva relació amb la il·luminació.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi