#WorktitudeForLife: Stormbell 80, rematerialitzant a través de materials sostenibles
24 Nov 2020
Stormbell 80 és fruit del treball col·laboratiu que neix del repte d'oferir noves solucions per als nous espais en constant evolució, generant un entorn que vol “fer de l'oficina un lloc per a sentir-se com a casa”. Per aquest motiu, Lamp ha dut a terme una col·laboració amb artec3 Studio i l'estudi OiKo Design Office.
La premissa inicial plantejada era dissenyar una solució lumínica que adoptés un llenguatge amable alhora que mantingués els requisits tècnics de la bona il·luminació arquitectònica, oferint una il·luminació de gran qualitat, confort lumínic i control de l'enlluernament.
artec3 Studio, reconeguts amb el German Design Award i el Delta d'Or Adi-fad, va resoldre l'adaptació del producte a espais de major proximitat lumínica amb les persones, mitjançant el disseny de la lluminària Stormbell 80. Mantenint la inspiració racionalista de la seva predecessora, de major grandària, es va desenvolupar a través de la miniaturització i del plantejament de diferents tipologies de campanes; materialitzant-se en 4 models de diferents formes i grandàries, que generen varies sensacions de llum i proximitat lumínica en la configuració dels espais, permetent triar entre la seva versió individual o de sistema.
Durant el procés de disseny es va pensar en l'aplicació de materials sostenibles i fono-absorbents com una de les característiques diferencials que fa única a aquesta lluminària. Per aquest motiu Lamp ha dut a terme una col·laboració amb l'estudi OiKo Design Office, reconeguts amb el German Design Award i el Red Dot Award, per a aconseguir elevar Stormbell 80 a la categoria de lluminària fono-absorbent, amb un comportament ambiental excel·lent i una millor experiència d'ús, gràcies a la “rematerialització” d'una de les tipologies de pantalla.
El procés de recerca ha portat a desenvolupar un treball exhaustiu sobre tres propostes de material:
- Feltre de PET procedent d'ampolles;
- Suro reciclat procedent de taps de vi i cava recollits per persones amb dificultats d'integració social;
- Cànem termo conformat com a expressió de màxima naturalitat i proposta més disruptiva.
Un ventall de materials circulars amb els quals Lamp al costat de OiKo obren un camí de col·laboració a la recerca de ecologitzar el màxim possible el catàleg de Lamp durant els propers anys.
"En la nostra aposta per la sostenibilitat hem començat una relació amb OiKo Design Office per a rematerialitzar el nostre catàleg en clau de circularitat i mínim impacte ambiental, amb l'objectiu sempre de millorar la funcionalitat dels nostres productes i la qualitat del disseny" argumenta Raquel Quevedo, directora de Màrqueting de Lamp.
Jose F. López-Aguilar, director de recerca de OiKo afegeix que "els materials circulars ja siguin reciclats o renovables tenen una història darrere, i en aquestes pantalles pots llegir el que ha ocorregut, pots entendre els diferents significats que té la circularitat de la matèria i la seva dimensió sensorial". Segons Salva Codinach, director de desenvolupament de OiKo "una altra de les claus de la nostra proposta és que els tres materials, tant el PET, com el suro o el cànem podrien ser processats amb el mateix motlle, amb el que a més de la circularitat de la matèria, aconseguim economia en l'empresa optimitzant els costos productius".
Finalment, "la proposta de disseny de realitzar diferents tipus de pantalles, que aporta diversitat en l'expressió lumínica del producte, va brindar l'oportunitat de treballar amb materials sostenibles que a més proporcionen noves textures i qualitats lumíniques a l'objecte" ens explica Víctor Vinyamata, director de producte i innovació de artec3 Studio.
*imatges: OiKo Design Office
Llançament previst: setembre 2021