Llum càlida, freda, dinàmica o d'espectre variable | LAMP
Notícies

Llum càlida, freda, dinàmica o d'espectre variable: claus per al seu ús en projectes d'il·luminació

9 Oct 2020

Donar resposta a les preguntes sobre què és la llum i com es comporta ha estat motiu d'estudi per a algunes de les ments més inquietes al llarg de la història de la física. Entendre l'impacte que té en la percepció física, emocional i biològica, així com la diferència entre els conceptes de temperatura de color de la llum i de distribució espectral és clau per a una adequada aplicació lumínica.

Temperatura de color de la llum

A l'hora de triar una adequada temperatura de color és necessari entendre el tipus de tasca que es desenvoluparà en un espai determinat, ja que sol haver-hi una estreta relació entre nivells d'il·luminació i temperatura de color, però també és necessari tenir en compte l'atmosfera que es vol crear, així com altres aspectes culturals i biològics de les persones que usaran aquest espai.

Per a estandarditzar la percepció de la temperatura de color de la llum, s'utilitza l'escala basada en la unitat Kelvin (K), mesura que determina a quina temperatura caldria escalfar el cos negre per a aconseguir un color o un altre. Així, la tendència cap als tons vermellosos en la llum es correspon amb una temperatura de color més baixa, al contrari del que passa amb els tons blavosos.

Per tant, la llum pot classificar-se en:

Càlida: entre 1000 i 3500 K
Neutra: entre 3500 i 5000 K
Freda: a partir de 5000 K

Per a fer-se una idea clara de les equivalències d'aquesta escala cal tenir en compte que la llum del sol al migdia està entorn dels 6500 K, per la qual cosa es tracta d'una llum freda, mentre que a l'alba i al vespre aquests valors descendeixen i ens trobem davant una llum més càlida i vermellosa.

Blanc dinàmic

No obstant això, veiem, cada vegada més, que la forma en la qual usem els espais no és fixa, per contra, els espais es tornen flexibles, i ens permeten desenvolupar multitud d'activitats amb requisits tècnics i ambientals canviants.

Per aquest motiu, actualment parlem de solucions lumíniques en blanc dinàmic; es tracta de lluminàries que empren diferents temperatures de color, abastant el rang des dels 2700 K fins als 6500 K, de manera que els usuaris poden seleccionar la temperatura de color més adequada en funció de l'hora del dia o de l'activitat que es dugui a terme en l'espai, obtenint beneficis a nivell emocional, ja que ens permeten aconseguir una il·luminació acord a l'atmosfera que es necessita.

Il·luminació dinàmica: sincronització amb la llum natural

Com hem vist abans, al llarg del dia, la llum del sol varia de temperatura de color i intensitat, generant un impacte directe en els éssers humans a tres nivells:

  • Visual
  • Emocional
  • Biològic

La sincronització de la il·luminació artificial amb la il·luminació natural és clau quan parlem d'una il·luminació integradora, enfocada al benestar dels usuaris.

Aquesta sincronia no ha de limitar-se només als canvis en la temperatura de color, sinó que hem de comptar amb un dinamisme respecte a la seva “corba espectral” que ens permeti generar estratègies d'il·luminació dinàmica amb l'objectiu d'adaptar-se als ritmes circadiaris dels usuaris i generar un impacte positiu a nivell biològic en ells.

Actualment sabem que les emissions en 480 nm són les que més efectes positius tenen quan parlem d'activar el nostre rellotge biològic, i mantenir-nos en un estat propici per a desenvolupar activitats que ens exigeixen un alt grau de concentració i alerta. D'altra banda, segons avança el dia, la llum més adequada és aquella que ens permeti anar reduint aquestes emissions per a conduir-nos a un estat de relaxació i propiciar un millor descans ajudant-nos a generar melanina de manera natural, minimitzant les emissions en aquesta longitud d'ona..

Això és el que permet la tecnologia d'il·luminació Wellbeing, especialment recomanada per a espais on els usuaris passen una gran part del temps en àrees interiors i amb una prolongada exposició a la il·luminació artificial, com escoles, oficines, residències geriàtriques, hospitals, etc.

Il·luminació multiespectral

Existeixen espais on és necessari comptar amb un control total de l'espectre lumínic per diverses raons:

  • Adaptació de cicles circadiaris en ambients amb una alta exigència quant als paràmetres de confort higrotèrmic: com unitats de vigilància intensiva, espais amb total absència d'il·luminació natural, espais de treball en torns extensius nocturns;
  • Espais on es desenvolupen tasques on és necessari reproduir una font de llum específica: com restauració d'obres d'art, o activitats d'alt rendiment en laboratoris, etc.

La tecnologia multiespectral, basada en la digitalització de la llum, i gràcies a la incorporació de set canals de color diferenciats, ens permet un control total de tots els paràmetres que conformen l'espectre lumínic, permetent dissenyar fins a 1025 possibles espectres lumínics personalitzats, modificant la intensitat de les emissions en les diferents longituds d'ona.

Com escollir la llum més adequada

L'amabilitat visual de l'espai és una qüestió de gran importància dins dels dissenys d'il·luminació més actuals. Aquest concepte aborda els aspectes emocionals i biològics de la llum, més enllà dels purament funcionals i es defineix com la preocupació per la resposta humana davant els sistemes d'il·luminació. Una vegada complerts els requeriments tècnics dels sistemes d'il·luminació orientats a la capacitat visual, arriba el moment d'anar més enllà i incorporar estratègies relacionades amb el color, la distribució espectral i la percepció per part dels usuaris. Tot això contribuirà a generar una vinculació emocional amb els espais a través de la llum i intensificarà la sensació de confort.

A conseqüència d'aquestes noves realitats, sorgeix la necessitat d'analitzar amb detall la funció de l'espai. Els dissenys d'il·luminació més eficaços són aquells que s'adapten a l'ús dels usuaris: espais per a relaxar-se, concentrar-se, fer una tasca, activar-se… Un racó íntim pensat per a gaudir d'un llibre no tindrà les mateixes característiques que un laboratori ni un lloc de treball. És freqüent, a més, que un espai estigui plantejat per a acollir diferents activitats i, en aquests casos, la il·luminació dinàmica ha de donar resposta a les necessitats que puguin sorgir.

Per a resoldre aquestes necessitats canviants, els sistemes d'il·luminació intel·ligent permeten dissenyar diferents escenes lumíniques per a ser aplicades de manera pràctica i senzilla.

L'experiència de Lamp implementant solucions d'il·luminació integradora

A Lamp som experts en l'aplicació i assessorament de la tecnologia més adequada al servei del disseny lumínic i espacial. A continuació, analitzarem dos exemples concrets.

Forn Carné

En aquest cas, el disseny de l'espai buscava connectar amb la naturalesa per a expressar el compromís de la marca amb els ingredients naturals i l'elaboració tradicional. Per a això, es van triar els projectors orientables Hance 2000 per a la zona del taulell. Aquestes lluminàries compten amb una temperatura de color de la llum de 2700 K, situada dins de l'espectre de les tonalitats càlides, molt recomanable per a aconseguir una reproducció de color dels pans destacant el seu costat més apetible.

Per a la zona de la cafeteria es va triar un sistema de control dinàmic mitjançant Bluetooth Low Energy que permet una variació de la temperatura de color de la llum entre els 2700 i els 6500 K amb l'objectiu de crear una il·luminació dinàmica variable en funció de l'hora del dia.

Yoga One by DIR

La tecnologia Bluetooth Low Energy torna a ser un element transversal per a la il·luminació dels diferents espais del centre. En un espai d'aquestes característiques, orientat a la relaxació, resulta fonamental poder jugar amb la llum per a potenciar els efectes de la pràctica d'activitats que acull el centre.

Així doncs, es van dissenyar diverses escenes dinàmiques amb diferents temperatures de color de la llum orientades a les intensitats que les activitats requereixen.

  • L'escalfament es planteja amb una temperatura de color de 3000 a 4000 K.
  • La pràctica de Ioga energètic es va establir amb una temperatura més freda, d'uns 4500 K.
  • El Ioga de meditació i restauratiu es va fixar en 3000 K.
  • Relaxació (Savasana): escena dinàmica en la qual durant 5 minuts s'estableix una variació de CCT de 3000 a 2700 K per a fixar-se en aquesta última xifra durant els 10 minuts posteriors.

La nostra experiència i capacitat d'adaptació a tota mena de projectes ens converteixen en un referent del sector de la il·luminació. El nostre segell d'identitat és el compromís amb els projectes des de la fase de disseny, la qual cosa ens permet planificar i fabricar adaptacions dels nostres productes per a aconseguir el resultat òptim. Contacta amb nosaltres sense compromís i descobreix el que podem fer pel teu projecte.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi