Il·luminació en arquitectura
Notícies

La contextualització de la il·luminació dins del projecte arquitectònic

21 Gen 2019

La necessitat de contextualitzar la il·luminació dins de l'espai arquitectònic ha donat la possibilitat a Lamp d'aportar valor, no només amb el nostre producte, sinó desenvolupant solucions lumíniques a mida per a cada aplicació.

La il·luminació és l'encarnació de la dualitat: partícula i ona, tècnica i artística, quantitativa i qualitativa. Ja en la dècada dels 70s William M. C. Lam va posar de manifest els dos grans grups de necessitats que resol la il·luminació: aquelles relacionades amb l'activitat (il·luminació quantitativa) i les biològiques (il·luminació qualitativa).

Les exigències qualitatives de la il·luminació, lligades al nostre procés perceptiu, aporten informació espacial com la orientació, la comprensió i la comunicació amb l'espai i l'entorn.

Actualment arquitectes i dissenyadors, cada vegada més, giren els seus ulls al vernacle recuperant i posant en relleu la identitat enfront del genèric.

La preocupació per la il·luminació, i pel paper protagonista que aquesta juga en el diàleg amb l'entorn, han fet que hi hagi un creixent nombre de projectes en els quals les solucions d'il·luminació estàndard no puguin complir completament amb tots els requisits d'un projecte d'il·luminació concebut de manera integrada en el projecte arquitectònic, tant en obra nova com en rehabilitacions.

La necessitat de contextualitzar la il·luminació dins de l'espai arquitectònic i donar resposta als requisits específics, ja siguin per raons conceptuals d'aquest, o bé per necessitats ambientals, han donat la possibilitat a Lamp d'aportar valor, no només amb el nostre producte, sinó desenvolupant solucions lumíniques a mida per a cada aplicació.

Dins del departament d'I+D de Lamp, comptem amb un equip dedicat exclusivament al desenvolupament de projectes especials, o a mida, que avalua els projectes de manera individual, aportant tot el seu “know-how” per a oferir les solucions tècniques més òptimes, ja sigui mitjançant adaptacions de productes existents, o fins i tot amb nous desenvolupaments, contemplant diverses vies d'actuació, per a aconseguir la solució lumínica requerida per a cada espai:

- Adaptacions formals (dimensions, acabats, sistemes d'instal·lació o ancoratges especials, etc.);

- Adaptacions tecnològiques (incorporació de sensors, IoT, protocols de regulació determinats, incorporació de bateries d'emergència, etc.);

- Adaptacions lumíniques (òptiques especials per a aconseguir la distribució de llum exacta que el projecte requereix, índex de reproducció cromàtica determinat, incorporació de tipus de LED específics, etc.).

Alguns exemples d'aquest tipus d'adaptacions o execucions especials són:

- El canvi d'acabat dels louver de les lluminàries FIL MED per a aconseguir la integració amb l'espai arquitectònic de la Biblioteca Daniel Cosío Villegas, situat a Ciutat de Mèxic, amb disseny d'il·luminació d’artec3 Studio.

- La incorporació d'una coberta de vidre corbat en els projectors SHOT LED pel projecte The Spheres, a Riyadh (Aràbia Saudita), impedint així l'acumulació de sorra provinent del desert i el desenvolupament d'una lira basculant. A més, per a complir amb els requeriments del projecte lumínic d’ALS, es van desenvolupar unes plaques de LEDs de baix voltatge (48V) que intercalaven tres colors: blanc neutre i verd per a la copa dels arbres, i blanc càlid per a la seva base.

- En el cas de l'edifici de Manuel de Falla 7, d'Allende arquitectos, premiat pel COAM el 2017 pel seu projecte de renovació integral d'un edifici existent, i que a més compta amb el certificat LEED Gold, es van definir uns requeriments lumínics, tant interiors com exteriors, molt exigents. Per a aconseguir una il·luminació respectuosa, no invasiva i que s'integrés amb el llenguatge arquitectònic i del paisatgisme projectat, vam desenvolupar el model SUMMUN, una lluminària versàtil, que dóna resposta als diferents programes que alberguen les zones enjardinades (pati anglès, jardí vertical i zones de pas).

- Altres projectes especials.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi