Tendències d'il·luminació exterior urbana
Notícies

Tendències d'il·luminació exterior urbana (architectural outdoor)

24 Mar 2022

L'urbanisme i els espais arquitectònics exteriors com un element viu que respon a les necessitats de la societat, es troben en un procés de transformació, cada cop més veloç per respondre als nous reptes, com:

  • Recuperació d'espais urbans per al vianant creant espais de convivència urbana;
  • Domesticació dels espais urbans, adaptant-ne el llenguatge als vianants i recuperant l'escala humana (deixant en segon lloc l'omnipresent trànsit rodat dels plans urbanístics del segle XX);
  • Adaptació a les noves maneres de mobilitat;
  • Priorització de les mesures que suposin una millora en termes de sostenibilitat;
  • Recuperació de la identitat de les ciutats i particularitats veïnals;
  • Incorporació de tecnologia en models “Smart City” que ajudin a millorar la qualitat de vida dels usuaris i la consecució dels objectius anteriors;

Durant la primera edició del cicle de taules rodones, organitzat el 2020 per Lamp “By Your Side” per parlar amb diferents experts sobre “L'evolució i Transformació de l’Arquitectura" algunes de les claus a què es referia el grup de participants van ser:

  • entendre la sostenibilitat com un motor generador, amb un enfocament centrat en el benestar de les persones;
  • recuperar la importància dels “espais comuns” com una estratègia per dotar de més versatilitat l'arquitectura;
  • repensar els límits de les tipologies espacials actuals i reflexionar sobre la sincronia de l'ús dels espais esmentats, de manera que aquests es transformin i maximitzin el seu ús alhora que se'n minimitza l'empremta ambiental.

El conegut concepte de “Ciutat de 15 minuts”, es presenta com un model que suposa una possible solució a aquests i altres reptes, mitjançant un model que fomenti la transformació dels espais actuals per convertir-los en un ecosistema urbà que doni resposta a set funcions bàsiques: habitar, treballar, comprar, accedir a la salut, l'educació i la cultura, i el descans en harmonia amb la natura, en un rang de 15-20 minuts a peu o en un transport urbà sostenible com les bicicletes. Aquest model va prendre força als debats socials, durant l'època inicial de la crisi sanitària, i mostra una alineació amb l'Objectiu 11 de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU per al 2030 que pretén garantir ciutats inclusives, segures, resilients i sostenibles.

QUIN ÉS EL PAPER DE LA IL·LUMINACIÓ EN AQUESTA TRANSFORMACIÓ URBANA?

El disseny d'il·luminació arquitectònica a l'exterior ha deixat de tenir una funció merament funcional orientada fonamentalment al trànsit rodat, o amb caràcter purament estètic.

Més enllà d'un enfocament orientat al compliment normatiu, la il·luminació exterior es converteix en un element dinamitzador del paisatge urbà i s'utilitza per donar-li forma, de manera integrada tant a edificacions noves com a recuperació del parc arquitectònic existent, abordant tres enfocaments lumínics:

 

  • Funcional: centrada en l'optimització de certes àrees com calçades, recorreguts o entrades. Per cobrir aquest primer nivell funcional, cal complir amb requisits d'il·luminació a nivell de terra o uniformitats, d'acord amb normatives per assegurar un funcionament segur i òptims. 
  • Ambiental: es refereix a la llum general d'ambient i té en compte el confort visual i la creació d'atmosferes, atenent factors com el confort visual o la il·luminació vertical que permet el correcte reconeixement facial.
  • Emocional: serveix per ressaltar determinats elements, àrees o estructures. Proporciona una identitat visual ambiental, que col·labora amb la generació d'identitat de la ciutat, que permet tenir atmosferes que dinamitzin l'ús dels espais urbans, més enllà de les necessitats funcionals.

Il·luminació a escala humana

A finals dels anys 80, es va començar a parlar del “desenvolupament a escala humana” , que proposava una nova manera d'entendre el concepte de desenvolupament, basat en la millora de la qualitat de vida de les persones. La il·luminació exterior en aquest context s'entén també com il·luminació per al benestar, llum pensada no només per al confort visual, sinó també per generar altres estímuls més enllà dels visuals.

El concepte de “domesticació dels espais”, que estén als espais públics els conceptes de confort, benestar i seguretat propis dels espais privats, comporta solucions lumíniques que facilitin:

  • La Il·luminació de proximitat, apropant la font de llum a l'acció o a l'element que es vol il·luminar, generant atmosferes lumíniques molt més confortables, alhora que es redueix el consum energètic de la instal·lació. Això és possible gràcies a solucions com DUIT, lluminàries mínimament intrusives, amb fluxos lumínics controlats i múltiples opcions d'òptiques disponibles per portar la il·luminació a l'element a il·luminar.
  • L'aplicació de temperatures de color més càlides, menys molestes i contaminants, en reduir les emissions de llum blava perjudicials;

Il·luminació responsable

La sostenibilitat és un dels eixos principals tant de la idea de desenvolupament a escala humana com de la manera de dissenyar els nous espais urbans. La il·luminació exterior juga un paper fonamental a l'hora d'aconseguir que l'espai arquitectònic exterior dels edificis i les ciutats sigui sostenible des del punt de vista de l'eficiència energètica i la reducció a l'impacte de la petjada de carboni en optar per la tecnologia LED que té una vida útil més llarga i un consum menor que altres tecnologies, la qual cosa, sumada a l'ús d'energies renovables, contribueix enormement a reduir emissions de CO₂.

Però, què més podem fer per oferir solucions lumíniques responsables? Proporcionar solucions que minimitzin la contaminació lumínica. La il·luminació exterior a l'architectural outdoor hauria d'eliminar les emissions lumíniques a l'hemisferi superior emprant solucions eficaces, fàcilment integrables i respectuoses amb l'entorn. Duit, concebut sota el concepte “Living Centric Life” pretén complir amb els estàndards més estrictes per fomentar aquestes aplicacions:

  • Producte concebut sota premisses d'Ecodisseny;
  • Planificació de llum de proximitat;
  • Utilització de fonts de llum amb temperatures i espectres lumínics ambre, respectuosos amb el medi ambient;

Les ciutats i comunitats caminen cap a l'adopció de tecnologies que els ajudin a millorar-ne la gestió a través de la intel·ligència i el control.

La implantació de smart lighting o il·luminació intel·ligent, els pilars fonamentals dels quals són la innovació, la connectivitat i l'automatització pretenen augmentar la qualitat de vida de les persones i l'optimització de recursos, en consonància amb aquesta idea de desenvolupament urbà sostenible i humà.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi