Projecte Xcelence: Lamp ajuda a la formació dels professionals del futur
Notícies

Projecte Xcelence: Lamp ajuda a la formació dels professionals del futur

20 Abr 2022

Lamp participa amb diverses accions en el projecte Xcelence-Escuelas Que Inspiran (Xcelence-Escoles Que Inspiren), que apropa el món professional a l'alumnat de Secundària.

La iniciativa “Orientació en Acció”, que s'emmarca en el projecte Xcelence -Escoles Que Inspiren de la Fundació Bertelsmann i l'ONG Comença Per Educar, té com a objectiu millorar l'orientació formativa i professional adreçada als alumnes de Secundària. Per això, a través de diferents activitats, posa l'alumnat en contacte directe amb el món professional , de manera que puguin tenir una visió real sobre com funciona, així com de les diferents opcions formatives i llocs de treball disponibles al mercat.

Lamp és una de les més de 65 empreses, associacions sectorials i ajuntaments que participen en aquesta iniciativa que s'està duent a terme a més de 120 centres educatius.

Lamp col·labora amb la millora de l'orientació acadèmico-laboral

Les activitats que s'engloben a la iniciativa “Orientación en Acción” (Orientació en Acció) tenen una doble direcció. D'una banda, els alumnes de secundària visiten diferents empreses i acompanyen els diferents professionals al seu dia a dia. A més a més, diferents responsables de l'entorn laboral es desplacen als centres educatius per compartir la seva experiència amb els estudiants. Aquestes visites ajuden els alumnes a prendre decisions informades sobre el seu futur acadèmic i professional, i, en conseqüència, que siguin més encertades.

En el cas de Lamp, s'ha col·laborat amb aquesta iniciativa duent a terme accions de tots dos tipus. Un grup nodrit d'estudiants de Secundària va visitar les instal·lacions de Lamp HQ: Showroom, oficines, centre d'R+D, laboratori luminotècnic, fàbrica i centre logístic ubicada a la ciutat de Terrassa. Allà van tenir l'ocasió de veure què fem, com ho fem i els diferents perfils professionals involucrats en la nostra feina, tant des d'una perspectiva més general com en termes més tècnics i específics.

La nostra directora de Recursos Humans, Marta Puigdengolas, i Sergio Pizarro, enginyer de desenvolupament de producte a Lamp, van ser alguns dels professionals que van compartir els seus coneixements i experiència professional amb els alumnes que van visitar les nostres instal·lacions.

A més, Lamp ha estat un dels participants a les “Jornades d'Orientació a Secundària i Batxillerat” d'Escola Pia de Terrassa, que també s'engloben dins del projecte Xcelence . En aquestes jornades han compartit la seva experiència amb els estudiants de Secundària i Batxillerat tant antics alumnes del centre com a professionals de diferents sectors, com a representant de Lamp, va assistir Quico Escude, el responsable de compres i líder del Comitè de sostenibilitat de Lamp, a més d'antic alumne de l’escola.

"Orientación en Acción": l'orientació professional clau per a un futur millor

La veterana Fundación Bertelsmann, fundada per l'empresari del sector editorial i filantrop alemany, premi Príncep d'Astúries, Reinhard Mohn , ha posat en marxa, juntament amb l'ONG catalana per l'equitat educativa Comença per Educar, l’iniciativa “Orientació en Acció”. Aquesta acció s'emmarca en un projecte més ampli de la Fundació, Xcelence -Escoles Que inspiren, que posa èmfasi en la necessitat de treballar amb l'orientació professional als centres educatius. L'objectiu és ajudar que els alumnes puguin desenvolupar tot el seu potencial en el futur, es contribueixi de manera més eficient a l'economia i es construeixin societats millors.

La iniciativa “Orientació en Acció” s'està desenvolupant durant els mesos d'abril i maig amb més de 5.000 estudiants de 4t de l'ESO de Madrid i Catalunya. En aquest temps, es duran a terme diverses activitats que tenen com a finalitat l'acostament de l'àmbit laboral a un alumnat que es troba en un moment crític per decidir el seu futur acadèmic i professional.

Segons un estudi de l'OCDE titulat “ How youth explore, experience and think about their future ” , els alumnes que tenen contacte amb contextos professionals durant l'etapa formativa tenen més possibilitats de tenir èxit a la seva carrera professional. En aquesta línia es desenvolupa Xcelence -Escoles Que Inspiran, que anima els centres educatius a participar perquè, segons Juan José Juárez, responsable del projecte a la Fundació Bertelsmann , “ els alumnes i les alumnes tinguin accés a informació actualitzada sobre professions i perfils emergents , sectors amb alt potencial, així com tenir experiències en contextos de treball real que els puguin ajudar a projectar el seu futur amb més encert ”.

Una orientació professional adequada no només ajuda els alumnes a prendre decisions millors, sinó que també es presenta com una solució a l'abandonament del sistema educatiu en els contextos socioeconòmics més desafavorits (que és d'un 36% segons Save The Children ). Així ho assenyala Quim de Gispert, gestor del projecte Xcelence per a l'ONG Comença Per Educar: entre les possibles solucions a l'abandonament escolar prematur, l'OCDE destaca l'orientació professional, així com la formació i el suport permanent dels professionals que treballen directament amb els alumnes ”. Per tant, a més d'ajudar i motivar l'alumnat perquè descobreixi les formacions i llocs de treball a què pot accedir, l'objectiu del projecte Xcelence també és “ promoure la igualtat d'oportunitats a través de l'orientació ”.

Entre les activitats que s'inclouen a la iniciativa "Orientación en Acción", es troben:

  • Les visites de grups d’alumnes a les empreses.
  • El job shadowing (acompanyar un professional durant diversos dies per veure com treballa).
  • Les xerrades i trobades amb professionals.
  • L'elaboració de recursos que poden ser útils als orientadors, com ara la sèrie de vídeos “Professionals que Inspiren”, on diferents professionals expliquen la seva trajectòria i la seva tasca.

Tot amb la intenció de despertar el vostre interès i oferir la millor informació possible als futurs professionals.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi