Projecte il·luminació: Restaurant Saisho | Lamp
Notícies

Projecte d’il·luminació: Restaurant Saisho Original Teppanyaki

5 Mai 2022

Lamp aporta les seves lluminàries al projecte d'il·luminació del restaurant Saisho Original Teppanyaki, a Mèxic. Aquest local neix com a homenatge a la gastronomia i les tradicions japoneses a través d'un concepte de restaurant similar als populars bars izakaya . Aquests bars són llocs on se sol anar després de treballar per prendre alguna cosa i degustar plats típics de la cuina japonesa.

Un dels objectius dels responsables del Saisho Original Teppanyaki és oferir als seus clients una experiència gastronòmica on es creï un bon ambient per a cadascuna de les persones que els visiten. La il·luminació és un element fonamental en la creació d'ambients, per això, per a aquest projecte, s'ha dut a terme un disseny d'il·luminació que s'integra i contrasta amb la resta d'elements que componen l'espai.

Aquest paper de la il·luminació en la creació d'ambients encara és més rellevant en la cultura japonesa, on la llum als espais forma part d'una tradició centenària que respon a una estètica i filosofia molt concretes.

El disseny i lluminàries triades per a aquest projecte d'il·luminació estan pensats per servir aquesta creació d'un ambient específic que s'emmarca en la tradició japonesa.

Restaurant Saisho Original Teppanyaki

El restaurant Saisho Original Teppanyaki trasllada un mètode típic de la cuina japonesa com és el teppanyaki(cuinat a la planxa) a l'altra banda de l'oceà Pacífic: a la ciutat de Mazatlán a l'estat de Sinaloa, Mèxic. Des del respecte a la tradició culinària japonesa i al producte local, la intenció d'aquest nou restaurant és crear un ambient únic i agradable per a tots els comensals.

L'obra de renovació del 2021 es va fer a càrrec de l'estudi “AQA Diseño y Construcción” i, d'acord amb la intenció dels responsables del restaurant, ha pretès ser un homenatge a la cultura japonesa i les seves tradicions. Per això l'element central de l'espai és, com passa als izakayas , la barra, des d'on no només se serveixen les begudes, sinó que també es cuinen els plats. A més, s'han utilitzat tècniques com el shou-sugi-ban per termotractar la fusta de cedre que és, al costat de la barra, el concepte generador de l'espai.

L'arquitecte d'aquest projecte, encarregat també del disseny de la il·luminació, ha estat Edgar A. Campos. La llum s'ha utilitzat com el mitjà principal per generar dramatisme a l'ambient. Aquest es construeix mitjançant una il·luminació que contrasta amb els elements que componen l'espai, principalment la barra-cuina i les taules individuals, de manera que es destaca el cor del restaurant i alhora s'ofereix una experiència única i personal per als comensals.

En aquest projecte d'il·luminació s'han utilitzat lluminàries d'accentuació puntuals per a les taules, mentre que a la il·luminació general s'ha utilitzat una llum difusa, gairebé residual, per a les circulacions i la il·luminació indirecta que prové dels plans superficials de plafó. S'aconsegueix així separar elements i generar sensacions de diferents alçades.

Essència de la il·luminació japonesa

La il·luminació en la tradició japonesa es pot considerar tot un art . En aquesta tradició, destaca l'ambient generat per mitjà de materials i textures, una missió en què la il·luminació compleix una funció molt important.

La funció de la il·luminació es pot enquadrar dins d'una sensibilitat estètica anomenada shibui, que es caracteritza per evitar l'ostentació, encara que també pel refinament i l'elegància. Al shibui preval la senzillesa, la subtilesa i un concepte de bellesa no intrusiva .

Mentre que a la tradició occidental de la il·luminació trobem grans lluminàries, amb aquests enormes chandeliers que converteixen la nit al dia, en la tradició japonesa la llum acompanya la nit. La seva funció és ajudar a gaudir la nit pel que és, oferir la llum mínima per poder funcionar a la foscor, però sense alterar l'ambient assossegat que ofereix la nit.

Il·luminació i experiència gastronòmica

Encara que, de vegades, de manera inconscient, la il·luminació juga un paper fonamental de cara als usuaris que busquen en aquests espais una experiència gastronòmica diferent de la que puguin tenir a casa seva.

En un restaurant, el menjar té el paper protagonista, però un altre element clau és l'ambient que es crea a l'hora de degustar aquest menjar. La il·luminació és crucial en la creació de l'ambient que es vol transmetre i, per això, cal adaptar-lo tant al tipus de local que sigui com a les diferents hores del dia o a l'entorn social. Es tracta de crear una experiència gastronòmica única en què el comensal estigui còmode i vulgui tornar-ne a gaudir.

En un estudi per a l' Insitut Paul Bocuse , es va concloure que la il·luminació als restaurants té principalment dos rols: per una banda, emfatitza l'ambient, l'espai i l'estètica del lloc, i de l'altra, ajuda a promoure certes activitats a l'establiment. Per exemple, una llum càlida convidarà a una experiència gastronòmica pausada i relaxada, a més de convidar una relació més directa i familiar entre els comensals i els treballadors. Per contra, una llum més brillant convida a la presa de decisions ràpida ia les interaccions curtes.

A més, la il·luminació també compleix altres funcions com definir les diferents àrees de l'espai, contribuir a la seguretat i higiene del restaurant, o fins i tot a millorar l'aparença del menjar i fer-lo més desitjable.

Solucions lumíniques al projecte Saisho Original Teppanyaki

En aquest projecte d'il·luminació s'ha optat per les lluminàries d'interior Moody, una família de downlights encastables LED que, a través de les diferents òptiques, genera diferents ambients lumínics a través d'un sol equip d'il·luminació. Una de les funcions principals és generar unes “illes de llum” que accentuen les mateixes taules on es cuina el Teppanyaki, amb un gran angle d'apantallament, per observar l'efecte lumínic sinó la font de llum evitant enlluernaments.

D'altra banda, també s'utilitza per il·luminar l'àrea de preparació d'aliments, que es tracta d'una àrea oberta i totalment integrada a l'espai, però delimitada virtualment pel tractament lumínic d'aquesta zona. L'accessori antienlluernador Honeycomb de la lluminària Moody millora el confort lumínic en aquestes zones.

La temperatura de color càlida realcen les característiques pròpies dels materials que conformen l'espai, fonamentalment fustes en diferents tonalitats i pedres en tot fosc. Mentres que les superfícies metàl·liques generin un joc a base de reflexos que enriqueixen l'ambient lumínic de l'espai.

L'aportació de les caixes de llum zenitals al sostre, ajuden a realçar els volums geomètrics de l'espai, aportant una llum difusa a les zones de pas i ajudant a diferències i jerarquitzar els espais destinats als comensals, potenciant la sensació de privadesa i intimitat creat una “separació” entre àrees mitjançant aquest joc de llums i ombres.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi