Lamp col·labora amb el projecte Air de l'Institut Ramon Llull en la Biennal de Venècia
Notícies

Lamp col·labora amb el projecte Air de l'Institut Ramon Llull en la Biennal de Venècia

27 Abr 2021

Des de fa diversos anys Lamp col·labora amb l'Institut Ramon Llull participant en l'esdeveniment internacional de la 17a Biennal d'Arquitectura de Venècia, sent un dels patrocinadors de la participació de Catalunya i les Illes Balears en La Biennale.

L'Institut Ramon Llull, una institució dedicada a la promoció i cura de la llengua i cultura catalanes, s'encarrega de l'elecció i implementació del projecte que s'exhibeix a la sala d'exposició, Catalonia in Venice, amb el qual Catalunya compta en la Biennal d'Arquitectura de Venècia. El projecte air/aria/aire de l'arquitecta Olga Subirós va ser el triat per a representar la participació de Catalunya en La Biennale.

Biennale Architettura 2021 di Venezia

La 17a edició de l'Exposició Internacional d'Arquitectura, prevista per a ser inaugurada al maig del 2020, ha estat reprogramada i finalment obrirà les seves portes el pròxim 22 de Maig fins al 21 de Novembre de 2021.

Enguany, la Biennal d'Arquitectura està comissionada per l'arquitecte Hashim Sarkis, conegut pel seu treball tant en l'àmbit de l'arquitectura com en el de la docència, ja que és degà del departament d'Arquitectura i Planificació del MIT (Massachusetts Institute of Technology).

El tema triat per Hashim Sarkis per a aquesta 17a edició és: “Com viurem junts?”, una pregunta que no es refereix solament a l'espai, sinó que també té una dimensió social i política. Segons afirma el propi Sarkis en el manifest d'aquesta edició, “els projectes d'enguany pretenen donar solució, a través de l'urbanisme i l'arquitectura, als reptes que se'ns plantegen en una societat que cada vegada està més polaritzada, on les desigualtats socials creixen i la crisi climàtica és un greu problema global.”

La Biennal d'Arquitectura ofereix alternatives a aquesta realitat des de la premissa d'un canvi de model que ens permeti viure junts d'una manera sostenible, conviure des del respecte a l'entorn i als altres. Per a respondre a la pregunta que planteja la Biennal de Venècia en aquesta edició, s'ha comptat amb propostes procedents de 63 països i, a més de la mostra que serà present en el recinte del Giardini i del Arsenale, es desenvoluparan també altres accions i esdeveniments paral·lels.

Projecte air/aria/aire

Per a cada edició de la Biennal de Venècia, l'Institut Ramon Llull selecciona un projecte que representarà a Catalunya. En aquesta ocasió, va ser l'arquitecta i comissària de projectes expositius Olga Subirós qui va guanyar el concurs amb un projecte que es fixa en la contaminació de l'aire de Barcelona.

Aquest era ja un problema greu a les nostres ciutats que formava part de la crisi climàtica que es viu en tot el planeta, però la pandèmia l'ha fet encara més rellevant. Segons l'Organització Mundial de la Salut la contaminació de l'aire provoca al voltant d'uns 7 milions de morts en el món cada any, 400.000 a Europa. No obstant això, no ha estat un problema que tradicionalment s'hagi abordat tenint en compte la seva gran gravetat, alguna cosa que s'espera que canviï i sobre el que el projecte air/aria/aire pretén generar consciència.

El projecte Air s'emmarca en el context d'una doble crisi, climàtica i sanitària, i el seu objectiu és oferir solucions a aquestes crisis a través de la recerca sobre la contaminació de l'aire i l'efecte que això té sobre les persones.

Per a dur a terme aquesta recerca, Subirós ha comptat amb l'estudi d'urbanisme 300.000 km/s, que dirigeixen Mar Santamaría i Pablo Martínez. A través de l'anàlisi de macro i microdades referides a diferents àrees, es va poder establir evidència cartogràfica de la ciutat de Barcelona de l'impacte de la contaminació de l'aire i mesures per a solucionar-ho . La novetat en aquesta anàlisi resideix en què no sols es van tenir en compte dades referents a l'urbanisme, sinó que també s'han valorat qüestions socials, econòmiques, de mobilitat o sanitàries. El resultat de la recerca de 300.000 Km/s apunta al fet que, igual que ocorre amb la crisi sanitària, hi ha una gran desigualtat en com la contaminació de l'aire afecta les persones

En el projecte Air planteja repensar el model de ciutat i el fa proposant 12 mesures que passen per revisar el model de mobilitat a les ciutats, reduir el trànsit a les ciutats, ampliar els espais verds, desaturar espais, reduir l'efecte illa de calor o impulsar la rehabilitació dels edificis, entre altres.

Concepte lumínic

L'exposició a Venècia presenta una instal·lació audiovisual immersiva: L'espai queda delimitat per dues parets suspeses de l'estructura de la coberta i separades del paviment. Cada paret per la seva cara exterior rep una multiprojecció, és l'espai generat entre les dues parets l'únic que rep una il·luminació directa gràcies als sistemes d'il·luminació de Lamp.

El concepte lumínic passava per establir una il·luminació amb un elevat component escenogràfic, efecte que s'ha aconseguit gràcies als 15 projectors Hance de Lamp amb òptiques el·líptiques, generant una caixa de llum que conté en el seu interior la lluminositat, a la meitat d'un gran espai completament fosc on tindran lloc les projeccions audiovisuals.

D'aquesta manera es generen dos clars espais altament contrastats, oferint als visitants una experiència immersiva que plantegi la contaminació de l'aire a través d'una instal·lació multisensorial, amb diferents visualitzacions i espais sonors. La cantant i compositora Maria Arnal juntament amb el compositor i DJ John Talabot han estat els encarregats de posar so a aquesta realitat tan material, però aparentment invisible, que és la contaminació de l'aire.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi