Hospital Cardiològic Hisham A. Alsager | Projectes d'Il·luminació | LAMP

Hospital Cardiològic Hisham A. Alsager

Hospital Cardiológico Hisham A. Alsager

Hospital Cardiològic Hisham A. Alsager

Ciutat de Kuwait,Kuwait
Co-creació

Arquitecte: AGi architects

Constructora: BAC Combined

Any: 2016

Lamp Solution: Fil +, Kubic, Mini Kubic, Flat, Hermetica, Mini Proa

Fotografia: Nelson Garrido

Aplicacions lumíniques

Descripció

L'objectiu a l'hora de dissenyar l'Hospital Cardiològic Hisham A. Alsager va ser el d'idear un espai positiu que pogués actuar com a contenidor d'activitat social, més que un centre purament hospitalari. L'esquema anatòmic del cor i el seu funcionament en el conjunt del cos humà va ser el tema utilitzat per al disseny del projecte.

El principal repte lumínic en aquest projecte va ser el d'adaptar-se a l'exquisida arquitectura que requeria perfils Fil + custom-made que s'adaptessin a diferents longituds segons l'espai. A Lamp, vam aconseguir adaptar-nos a totes les necessitats del projecte. Vam fabricar gairebé 300 perfils de 17 longituds diferents.

A més, es van adaptar sistemes d'emergència dins de les lluminàries i algunes d'aquestes es van encaixar en sostres de làmines de fusta per a quedar integrades dins de l'espai. També es va innovar en l'aplicació de les nostres Mini Proa d'exterior, instal·lant-les en la zona d'aigües i proveint l'espai interior de llum indirecta mitjançant la col·locació de les lluminàries enfocant al sostre en lloc d'estar col·locades en la seva posició natural enfocant cap avall.

Per al correcte desenvolupament d'aquest projecte, va ser crucial comptar amb el departament d'assessorament lumínic de Lamp, que va realitzar un estudi de manera ràpida i eficient i va agilitar també, d'aquesta manera, el subministrament de les lluminàries.

A nivell arquitectònic, en comptes de tractar la volumetria exterior com una construcció hospitalària (volums contenidors merament funcionals) es va proposar un tractament més proper a dotacions sòcio-culturals, generant un cos de pedra marcat per dues grans obertures de color vermell a la façana, que conviden a accedir a l'interior de l'edifici i insinuen el que l'usuari es trobarà una vegada penetri en ell. Aquesta pell de pedra és la que ens proporciona, a més, la protecció necessària a les dures condicions climatològiques de Kuwait, garantint uns alts nivells de sostenibilitat i baixos costos de manteniment.

A l'interior trobem un gran atri central de triple altura al que bolquen els espais d'espera i circulació; un espai de color vermell, àmpliament il·luminat amb llum natural a través de diferents patis, que possibilita una experiència hospitalària esplaiada, en contrast amb altres edificis hospitalaris.

Les consultes, agrupades en tres nivells en el cos sud de l'edifici, estan constituïdes per dues àrees d'exploració, una sala de consultes i un àrea d'espera pròpia. Cadascuna d'aquestes àrees s'organitza entorn d'un petit pati que dota d'il·luminació i ventilació natural, alhora que de màxima privadesa, a cadascuna de les zones.

Els serveis especialitzats de rehabilitació, de recerca i de gestió del centre, es troben estratègicament situats a la zona nord de l'edifici. Permet obrir-los cap a l'exterior i proporcionar vistes directes de la badia de Kuwait així com unes condicions d'il·luminació òptimes.

A l'interior, la selecció de materials també està basada en criteris funcionals i relatius a les condicions locals. Els sòls i sòcols a les zones públiques són una extensió de la pedra exterior, confluint amb zones de color vermell que conformen l'atri principal i els patis circumdants. En contraposició, les zones d'ús restringit al personal hospitalari, que tenen requeriments de control bacteriològic i sanitari més alts, estan acabades en vinil seguint un codi de colors que ajuda a la distinció dels diferents departaments i una millor orientació dins de l'edifici.

El discurs arquitectònic en aquest cas té una clara vocació experiencial, que té en compte especialment la situació específica del tipus d'usuari: pacients, i treballadors, tractant de facilitar al màxim el seu pas pel centre.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi