#SpectralRoom: descobrint la il·luminació multiespectral amb Mariel Fuentes | LAMP
Notícies

#SpectralRoom: descobrint la il·luminació multiespectral amb Mariel Fuentes

18 Set 2020

Pròximament inaugurarem al LightLab de Lamp, situat a les instal·lacions de Lamp HQ, a Terrassa, la instal·lació #SpectralRoom: una experiència immersiva dissenyada per Mariel Fuentes, directora de l'estudi de disseny d'il·luminació LDLUZ.

Si bé aquesta experiència va ser dissenyada per a tenir lloc en el marc de la fira Light+Building 2020, ara s'ha traslladat al showroom de Lamp per permetre'ns, mitjançant una vivència lumínic-audiovisual, descobrir sensorialment una tecnologia avantguardista i innovadora: la il·luminació multiespectral.

#WorktitudeForInnovation

Conscients de la importància d'unir disseny, enginyeria i tecnologia per a anticipar-nos a diferents necessitats i crear noves solucions lumíniques que donin resposta a nous projectes, estem encantats d'haver sumat esforços amb el nostre partner tecnològic Ledmotive i Mariel Fuentes (LDLUZ Lighting Design), amb qui hem dissenyat aquesta experiència d'il·luminació multiespectral i ens han ajudat a fer possible alguna cosa que, sens dubte, obre la porta a un univers de possibilitats lumíniques.

A través d'una conversa amb Mariel Fuentes coneixem una mica més sobre l'experiència del #SpectralRoom i com va sorgir el projecte.

La col·laboració entre el dissenyador i el fabricant

Segons la pròpia dissenyadora, “#SpectralRoom és una experiència que et convida a submergir-te en infinites possibilitats respecte a com viure i sentir la llum, i què és el que aquesta t'expressa a cada moment”.

Aquest projecte, apunta Mariel Fuentes, “va néixer de la voluntat de voler sumar sinergies amb Lamp, després de descobrir l'enfoc de l'empresa respecte a l'ús de noves tecnologies que generen, a través de la llum, nous estímuls a l'usuari. Em va semblar tan interessant la manera en què estàveu treballant la tecnologia, que va sorgir l'interès per totes dues parts de generar l'encreuament professional entre vosaltres, com a desenvolupadors i nosaltres com a dissenyadors, per a generar coses noves”.

“Després de diversos mesos va sorgir la possibilitat de col·laborar en el desenvolupament d’una part del stand de Light+Building que suposava la part neuràlgica d'aquest”. A través del #SpectralRoom no es volia simplement transmetre una informació tècnica, sinó que “volíem que el visitant la visqués”.

A diferència d'un projecte lumínic que se centra en l'usuari, l'espai, l'activitat que en ell es desenvolupa, que normalment perdura més en el temps, amb un usuari tipus que desenvolupa uns usos estables, etc. En generar una experiència lumínica “preteníem estimular els sentits, generant una vivència singular segons el punt de vista de cada persona, tenint una vivència diferent segons el background de cada qui”. En el cas del #SpectralRoom es buscava sorprendre amb una interacció dinàmica i personalitzada amb la il·luminació com a fil conductor principal. I és que la inspiració o motivació a l'hora de dissenyar el projecte va ser el d'explicar alguna cosa sense dir-ho explícitament i usar altres elements (a part de la llum) com a estímuls visuals i sonors per a “transportar a l'usuari a les emocions que volíem aconseguir a través d'una narrativa abstracta”.

El repte més gran del projecte, segons la dissenyadora, va ser el de “posar-se al dia amb un grup de professionals altament capacitats en el seu àmbit i haver d'entendre de zero una tecnologia que no coneixia i submergir-me en ella per a poder relatar-la”. Tot i així, el fet de començar de zero també va ajudar a entendre, des de la perspectiva d'un visitant, com rebria aquesta informació una persona que no conegués la tecnologia i a construir un missatge més comprensible per a despertar el seu interès i que posteriorment pogués acudir a un professional amb coneixement tècnic per a tractar el tema amb més profunditat i entrar detalladament amb el producte.

Mariel apuntava també que "aquesta tecnologia és una eina brutal que ens obre infinites possibilitats, ja no només per a projectes vinculats amb la salut, sinó també en altres aplicacions més funcionals i fer que certes experiències es visquin en major profunditat”. No obstant això, encara que els desenvolupadors de tecnologia estan assumint els canvis de paradigma que ja són una realitat en la indústria de la il·luminació, el mercat va més lent i fa falta culturitzar al sector sobre la importància d'una il·luminació de qualitat.

Personalment i professionalment, Mariel descriu la col·laboració en aquest projecte amb Lamp com “un repte alhora que un regal; una molt bonica experiència. La voluntat de col·laborar bidireccionalment i que cadascú aportés la seva part em va enriquir molt alhora que em va generar un estímul constant. En definitiva, em sento molt agraïda i espero que l'experiència es repeteixi, perquè crec que els fabricants d'il·luminació són els nostres partners (dels dissenyadors) i s'ha de fomentar aquestes col·laboracions i aprenentatge continu”.

Què és la Il·luminació Multiespectral?

La il·luminació multiespectral suposa una ruptura amb el paradigma d'il·luminació tradicional, perquè a partir de la combinació de 7 canals de color diferenciats, és possible dissenyar qualsevol espectre de llum entre 1025 possibles dissenys diferents.

Es poden maximitzar o minimitzar tots els paràmetres de la llum: CCT, CRI (Ra), CIE x,i coordenades, TM-30-18 Rf, Rg, etc. en qualsevol moment i/o lloc.

A més, la il·luminació multiespectral, digitalitza la llum contemplant les següents possibilitats:

  • Generar patrons de llum, a nivell espectral, no només modificant temperatures de color;
  • Crear biblioteques lumíniques en el núvol;
  • Gravar i reproduir qualsevol espectre lumínic;
  • Configurar online la selecció de paràmetres;
  • Dissenyar espectres lumínics dinàmics.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi