Lamp i Elisava : Disseny i circularitat. Revaloritzant material de rebuig
Notícies

Per què suro? Propietats del material per estimular la circularitat i la sostenibilitat

5 Set 2023

Sota l'etiqueta #WorkitudeForLife de Lamp, que impulsa projectes d'impacte positiu al medi ambient i promou una indústria més sostenible, comencem un procés de "rematerialització" del nostre catàleg per oferir solucions lumíniques més d'acord amb l'economia circular.

Exemple d´aquesta fructífera línia d´actuació és l´accessori de campana Stormbell 80 Ø363x60 CK, produïda amb suro reciclat. D'aquesta manera, Lamp aprofita les propietats del suro; un material tremendament valuós que no només és reciclable i 100% natural, sinó que a més ajuda a cuidar la natura.

Propietats del suro: carbó negatiu i 100% reutilitzable


El suro natural és simplement l'escorça de l'alzina surera, de fet, en anglès, aquest arbre es diu cork oak, que literalment significa “roure de suro”. Creix principalment a la conca mediterrània, sobretot a Portugal i Espanya, i suposa un gran actiu de repoblament per a aquestes zones semiàrides.

El que caracteritza l'alzina surera i la seva escorça és la seva gran capacitat de regeneració. Si es treu l'escorça del tronc, aquesta torna a créixer sense perjudicar l'arbre durant el procés. Per obtenir suro, no cal talar l'arbre, només cal l'escorça. Aquesta s'extreu cada 9-10 anys perquè l'alzina surera, que té una vida aproximada d'uns 200, tingui temps de regenerar-se.

Aquest procés d'escorçament, al qual es coneix com a “pela” o “traca”, es realitza de forma manual, utilitzant destrals, amb molta precisió per no danyar l'arbre; una tasca que amb prou feines deixa empremta mediambiental. Tampoc no té gaire impacte el tractament del suro, ja que es limita a deixar-lo a l'aire lliure perquè perdi humitat i bullir-lo per treure impureses i que tingui més volum i elasticitat.

Segons l'ICSURO (Institut Català del Suro), aquestes serien les principals propietats del suro com a material:

- Baixa densitat i lleugeresa pel fet que les seves cèl·lules estan compostes per aire en un 90%.
- Impermeabilitat gràcies a la suberina (substància que forma les cèl·lules del suro), que és pràcticament impermeable a líquids i gasos.
- Baixa transmitància tèrmica. El suro és un bon aïllant tèrmic pel seu alt contingut de gas i la mida de les cèl·lules, que fan que tingui sota poder d'absorció de la calor.
- Aïllant acústic. De la mateixa manera, la gran porositat suposa una baixa capacitat de transmissió del so. Es considera que el suro és un corrector acústic capaç d'absorbir més del 60% de les ones sonores que incideixen sobre la superfície.
- Elevat coeficient de fricció, cosa que significa que té una alta resistència al moviment.
- Elasticitat, flexibilitat i compressibilitat. El suro és un material altament mal·leable que es pot comprimir sense perdre elasticitat.
- De l'anterior característica se'n deriva una alta capacitat d'amortiment.
- Estabilitat, rigidesa i durabilitat. Material resistent gràcies a la lignina i els polisacàrids de les parets cel·lulars.
- Higroscòpic, és a dir, que absorbeix o expulsa la humitat atmosfèrica; s'hidrata segons les condicions ambientals.
- 100% biodegradable, reciclable i renovable. L'ICSURO proposa el suro com a exemple clar d'economia circular, ja que permet un equilibri sostenible entre l'acció dels éssers humans i la gestió agroforestal.

Al fet que el suro sigui un material d'origen purament vegetal que s'extreu sense fer malbé l'arbre i es regenera amb els anys, cal afegir la seva alta capacitat d'absorció de diòxid de carboni.

El gran súper poder del suro és que és carbon negatiu, és a dir, de carboni negatiu, ja que elimina més CO₂ del que genera. L'alzina surera és un dels arbres que més CO₂ absorbeix quan realitza la fotosíntesi: per cada quilo de suro, són absorbits i netejats 50 kg de CO₂ de l'atmosfera.

La diferència principal amb altres arbres és que, quan se li treu l'escorça, no deixa d'absorbir CO₂. És més, l'escorçament fins i tot impulsa la seva capacitat d'absorció entre tres i cinc vegades, ja que necessita aquest CO₂ per transformar-lo en energia que ajudi a la regeneració.

Disseny, funcionalitat i eficiència a les lluminàries Stormbell 80 amb suro reciclat

Dins l'aposta per la sostenibilitat de l'empresa, que confia en la innovació com a eina transformadora, es van començar a cercar solucions per “rematerialitzar el nostre catàleg en clau de circularitat i mínim impacte ambiental” amb l'objectiu sempre, segons les paraules de la directora de Màrqueting de Lamp Raquel Quevedo, de “millorar la funcionalitat dels nostres productes i la qualitat del disseny”.

Per això, es va començar una relació de col·laboració amb OiKo Design Office, una consultora de disseny de producte barcelonina que uneix disseny i ciència per a la transició cap a una economia circular.

A partir d´aquesta col·laboració, es va arribar a la producció de tres pantalles per a les campanes de les lluminàries d´interior Stormbell 80 amb materials circulars reciclats o renovables.

Amb un disseny d'Artec Studio, Stormbell 80 és la miniaturització dels downlights suspesos de la família Stormbell i està especialment pensat per a entorns hospitality i els nous espais de treball, que requereixen solucions arquitectòniques amb un llenguatge amable que ens facin sentir a l'oficina com a casa.

En aquesta línia es desenvolupen les pantalles de materials circulars per a Stormbell 80. Es tracta de solucions lumíniques que mantenen els requisits tècnics d'il·luminació (qualitat de la il·luminació, confort lumínic o control d'enlluernament), però amb un excel·lent comportament ambiental i millor experiència de ús.

S'han desenvolupat tres tipus de campana amb materials diferents: PET reciclat compacte (r-PET); fibres naturals (Plant Based); i suro reciclat (r-cork). A més de treballar amb materials sostenibles, s'ofereixen noves textures i qualitats lumíniques que estan d'acord amb aquest llenguatge amable que es busca a Stormbell 80, i la possibilitat de gaudir de lluminàries fonoabsorbents que contribueixen al benestar de les persones. Els tres tipus de campana es poden processar amb el mateix motlle, cosa que aprofundeix en la circularitat i optimitza els costos de producció.

Stormbell 80 Ø363x60 CK aprofita les propietats naturals del suro que es mantenen al material reciclat. Aquesta campana Stormbell 80 està composta per suro reciclat en un 95% i resina PUR en un 5%. Té un pes de 226 gr i un gruix de només 8 mm, i per a la seva fabricació s'han utilitzat uns 40 taps de vi i cava.

El suro reciclat de les pantalles Stormbell 80 procedeixen del reciclatge de taps recollits per persones amb dificultats d'integració social. Alhora, el material de les campanes de les lluminàries és reutilitzable i reciclable, per la qual cosa compten amb l'etiqueta Eco Friendly Design que acompanya també altres productes que la visió del suro com a aliat en la transició cap a models productius circulars més sostenibles.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi