Case study: actualització tecnológica del Mercat dels Encants
Notícies

Case study: actualització tecnològica del Mercat dels Encants

7 Mar 2024

Gràcies al nostre treball col·laboratiu amb institucions públiques i despatxos d'arquitectura i enginyeria, Lamp ha posat en marxa un servei d'actualització tecnològica per substituir l'enllumenat del Mercat dels Encants, amb 3 avantatges principals:

  • 48% d'estalbi d'energia;
  • S'evita l'emissió de 22 tones de CO2 eq a l'atmosfera;
  • Millor qualitat de la llum proporcionada;

El treball realitzat al Mercat dels Encants, impulsat per Mercats de Barcelona, és un exemple de la transició cap a la circularitat afavorint la modernització i la creació d'infraestructures resilients que ampliïn el seu cicle de vida.

“Un mercat ple d'oportunitats, un espai vibrant, divers, distintiu i únic”. – B720 –


El Mercat dels Encants de Barcelona, que es va construir l'any 2013, és un equipament públic on es ven productes de segona mà. Aquest projecte s'emmarca en la reforma de la plaça de les Glòries i l'avinguda Meridiana, una iniciativa per millorar la mobilitat i fomentar l'ús del transport públic.


El disseny proposat pel despatx d'arquitectura B720 preveia el mercat com una gran plaça coberta de dues plantes sobre una plataforma elevada. El sostre, dissenyat com una gran marquesina oberta, és un dels elements de disseny més distintius del lloc, protegint l'activitat del mercat de la intempèrie alhora que manté l'experiència del mercat a l'aire lliure. Les superfícies inclinades de la coberta de material reflectant capten la llum solar durant el dia i reflecteixen les imatges vibrants de l'activitat del mercat cap a la ciutat, mentre que a la nit les seves superfícies daurades reflecteixen la il·luminació artificial, creant un efecte molt uniforme i formant part del paisatge urbà nocturn de la zona. .

Projecte d'il·luminació original

Desenvolupat per l'estudi de disseny d'il·luminació Artec Studio, va incloure 500 projectors Shot, amb diferents tipus de feixos de llum i sortides de potència, aconseguint un sistema d'il·luminació que combina la il·luminació general amb la il·luminació específica per a les parades del mercat.

L'enllumenat general va ser realitzat pels projectors Shot amb un feix d'enllumenat públic, instal·lats a una alçada de 4 metres a la planta superior, i a una alçada de 8 metres a la planta baixa, juntament amb un conjunt de projectors amb raigs de llum concentrats orientats cap a la zona central de la plaça, assegurant un alt nivell d'uniformitat.

Una segona capa d'il·luminació proporciona una il·luminació específica per a les parades del mercat mitjançant lluminàries lineals Step, integrades a l'estructura de les mateixes parades.

Ambdues solucions incorporaven fonts de llum molt eficients i duradores en el moment de la construcció, com ara làmpades d'halogenurs metàl·lics i fluorescents.

10 anys després: descarbonitzar les solucions d'il·luminació, afavorint la circularitat

Després de 10 anys utilitzant aquest equipament públic, Mercats de Barcelona va sentir la necessitat de fer un ús més eficient de les instal·lacions del mercat. La proposta de solució de col·laboració entre Mercats de Barcelona i ICA-Grupo, el despatx d'enginyeria i arquitectura encarregat de l'elaboració i direcció del projecte, liderat per l'enginyer tècnic industrial Jordi Codina, representa una aposta per la circularitat: Aprofitar les lluminàries existents i donar una actualització tecnològica, alhora que minimitza l'impacte: aprofitant els recursos existents i mantenint l'aspecte original del projecte.

L'empresa industrial Lamp, fabricant d'equips tècnics d'il·luminació, amb més de 50 anys d'experiència industrial, amb seu a Terrassa, al Vallès Occidental, es va encarregar del servei d'actualització tecnològica de les lluminàries subministrades en el projecte original, realitzant el següent treball:

  • Recuperació de les 836 lluminàries instal·lades;
  • Anàlisi tècnica per valorar i identificar el tipus de treball a realitzar en cada cas;
  • Treballs de manteniment i neteja a la seva fàbrica principal;
  • Actualització de la tecnologia LED;
  • Proves de qualitat i proves de laboratori elèctrics i mecànics;
  • Certificació de garantia ampliada;
  • Lliurament del material i gestió dels residus generats internament;

Fruit d'aquest projecte, s'ha aconseguit un estalvi important en el consum energètic (48%), passant d'un consum total de 64.258 W a 30.891 W, i s'ha evitat l'emissió de 22 tones de CO2 eq gràcies a la recuperació de la il·luminació, eliminant la necessitat de fabricar-ne de nous. També s'ha millorat la qualitat de la llum, proporcionant una solució amb una millor reproducció del color que la tecnologia instal·lada anteriorment.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi