Aquesta web utilitza les cookies _ga i _gid propietat de Google Analytics, persistents durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la seva navegació pel lloc web. Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de Cookies.

Notícies

La bruma marina amb la que The Light Squad Studio va il·luminar els Premis Lamp 2019

“Cau el sol, els pirates arriben cansats a terra ferma. A la llunyania, els últims tons rosats del dia. Ambient marí, calma i una llum cada vegada més baixa que va conreant el misteri”. Aquest va ser el plantejament inicial de The Light Squad Studio per abordar conceptualment la il·luminació dels Premis Lamp 2019.

No van ser poques les premisses inicials indicades des de l'organització de l'esdeveniment per a desenvolupar la instal·lació lumínica que il·luminaria la gala de lliurament d'aquests premis. En primer lloc, havia de ser una instal·lació efímera que no impliqués un cost excessiu en materials, amb producte de Lamp i que estigués alienat tant amb la temàtica pirata, sota la qual havia estat concebut tot l'esdeveniment, com amb la ubicació, el varador de reparació d'embarcacions Barcelona Nautic Center. A més, havia d'estar pensada perquè funcionés durant la tarda, el vespre i a la nit. També era important que es pogués muntar i desmuntar en un sol dia i que no necessités cap mena d'estructura auxiliar ni necessités ser ancorada a terra. Finalment, havia d'il·luminar prou per no haver d'utilitzar cap altre tipus d'il·luminació general i havia de generar un efecte sorpresa.

El propi espai transmetria moltes sensacions al convidat, essent un lloc tan especial, amagat darrere dels edificis moderns i dels enormes vaixells a mig arreglar. Un espai urbà a molt pocs metres de l'aigua, d'ambient industrial, solitari i amb unes vistes espectaculars de la posta de sol al front marítim de Barcelona. La instal·lació lumínica, en conjunt amb el mobiliari seleccionat a un antiquari, un veritable vaixell pirata, el Jolly Rogers, i la resta de l'equip caracteritzat, transportarien al convidat a l'època pirata.

“La nostra instal·lació lumínica va ser aquest tros de mar a la terra. La bruma marina. L'agitació de l'aigua del mar al final del dia, quan per fi descansa a la riba, arrossegant petites algues, el iode, els últims sospirs de la jornada”, comenten les noies de The Light Squad Studio.

El procés de desenvolupament d'aquesta instal·lació es va dur a terme amb unes estructures de palets de fusta a les quals se'ls van fixar unes lluminàries Plat de Lamp; lluminàries planes, amb temperatura de color neutra 4000 K, amb emissió dirigida tamisada per un difusor opalitzat i una obertura de 120°. Sobre aquestes, es van fixar esferes de plàstic transparent plenes d'aire per a crear formes més orgàniques sobre les quals es va col·locar una capa d'un material d'aparença nuvolosa realitzat amb fibra reciclada (floca cardada), per a donar l'aparença d'aquesta bruma marina. L'aparença final, amb zones més intenses i zones menys intenses, s'assemblava bastant a la boira banyada pels últims reflexos del sol. A més, es van utilitzar uns mòduls de control amb un cicle de variació d'intensitat pre-programat, que feien que la intensitat de la llum fos variable, per a donar-li certa sensació orgànica, de moviment, per a evocar el ritme de les ones del mar.

Gisela Steiger i María Àsia Sierra de The Light Squad Studio afirmen “Vam fer moltes proves amb diferents materials fins a trobar la forma més resolutiva quant a imatge, economia i rapidesa de muntatge, ja que el temps era clau en aquest muntatge efímer”. Les estructures havien de poder ser d'altures variables, a les quals s'havia de subjectar les lluminàries, per la qual cosa l'opció dels palets, lleugers, manejables i apilables va semblar ser la millor. Per a la resta, es necessitaven materials que permetessin desfigurar la forma dels palets per a crear formes orgàniques, i que deixessin passar la llum fins a la capa final de floca.

“El nostre estudi realitza projectes d'il·luminació arquitectònica, de manera que no solem tenir oportunitat de realitzar intervencions efímeres molt sovint. Ens encanta perquè són projectes amb una dosi molt més alta de creativitat, i perquè podem participar directament del procés d'execució. Els projectes com aquest sempre són un estímul per al nostre equip, i més si col·laborem amb una empresa i un equip de persones que sempre aposten per allò trencador, per l'èxit d’allò diferent”, diu The Light Squad Studio.

La instal·lació lumínica es va acabar de completar amb la llum càlida dels fanalets de les taules de suport i la il·luminació amb garlandes dels bufets que estaven col·locats al llarg del moll al costat de l'hangar, que mantenien el look & feel pirata i es contraposaven amb la llum més freda de la bruma marina i la llum de la lluna.

Una de les anècdotes que The Light Squad Studio recorda més divertides en aquest projecte, és la dels tècnics industrials que van ajudar en el muntatge de la instal·lació, “acaronant” delicadament les muntanyes d'aquesta bruma marina perquè l'aspecte final es veiés real, orgànic i realista.

Segons Ignasi Cusidó, Director General de Lamp, “no hi ha millor manera de donar visibilitat als dissenyadors d'il·luminació que en un esdeveniment on s'estan premiant altres projectes en els quals la llum juga un paper fonamental. A més, per a nosaltres sempre és un plaer treballar amb grans professionals i futures promeses del sector”.