Línia 6 Metro de Santiago de Xile | Projectes d'Il·luminació | LAMP

Línia 6 Metro de Santiago de Xile

Lamp-Metro Chile-1

Línia 6 Metro de Santiago de Xile

Santiago de Xile,Xile
Co-creació

Arquitecte: IDOM

Lighting Designer: IDOM – Marcela Acuña

Promotor: Metro de Santiago

Constructor: Ferrovial - Dragados

Enginyeria: IDOM

Lamp Solution: Metro STGO, Filmed Led, Ring, Niu Led, Shot Led, B-Side, Gap, Fil, Bazz, Flut, Mini Flut, Smap Led

Any: 2017

Fotografia: Aryeh Kornfeld K. - DRAFT

Aplicacions lumíniques

Descripció

L'ampliació de la xarxa de metro de Santiago va implicar la construcció de dues noves línies subterrànies, la Línia 3 i la Línia 6. La construcció d'aquestes dues noves línies, no només va canviar la fisonomia de la xarxa de metro, sinó que va contribuir al desenvolupament de la ciutat i va suposar una nova solució de transport en barris que prèviament no estaven connectats a la xarxa de metro.

La solució integral que Lamp va oferir per a donar resposta a cadascuna de les necessitats de cada espai dins del projecte, va ser clau per a guanyar la licitació pública internacional de la Línia 6, que a més requeria el compliment d'uns estàndards internacionals en infraestructura per a aconseguir un metro de classe mundial que incorporés noves tecnologies i aportés una nova identitat a les seves estacions.

Més de 3.500 metres lineals de llum realitzats amb la nostra lluminària STGO il·luminen aquesta nova línia de metro. Aquesta lluminària va ser un desenvolupament especial de Lamp per a aquest projecte gràcies al nostre servei de co-creació, sobre la base d'unes especificacions tècniques i de disseny.

L'acompanyen 4.300 metres lineals de llum de l'estructura Filmed, també personalitzada per a obtenir 5800 lm, i més de 450 unitats d'altres models com Niu LED, Smap, B-side LED i Flut, que conformen la solució lumínica integral que dóna llum a les 10 estacions de la línia 6 al llarg d'un traçat de 15,3 Km.

L'objectiu principal del projecte es va centrar en realçar i integrar la il·luminació a la proposta arquitectònica. Es va proposar una il·luminació que acompanyés al viatger en el seu recorregut mitjançant el disseny d'una lluminària integrada que donés continuïtat al llenguatge lumínic. També es va treballar una bona optimització de la intensitat lumínica, així com l'optimització energètica i de manteniment.

La sostenibilitat de les solucions plantejades era un dels requeriments transversals que van guiar les principals decisions de tot el projecte, no en va aquesta línia arribarà a realitzar 6 de cada 10 viatges amb energia eòlica i fotovoltaica.

En el projecte es van diferenciar dos tipus d'il·luminació: il·luminació arquitectònica i il·luminació funcional.

Es va considerar il·luminació arquitectònica aquella destinada a les àrees d'accés al públic i a les rellevants per la seva integració en la proposta arquitectònica de les estacions. Els objectius específics de cadascuna de les zones van ser els següents:

  • Places i exteriors: treballar una il·luminació urbana / per als vianants que acompanyés el recorregut. Per a complir amb aquesta necessitat, utilitzem majoritàriament les nostres Niu LED i Smap. D'altra banda, també es requeria destacar la vegetació i senyalitzar. En aquest cas utilitzem les balises B-side LED.
  • Edicle: en aquest espai l'objectiu era el de destacar els volums projectant llum des de l'interior per a aixecar la coberta amb llum indirecta i generar apantallament. En aquest espai es van instal·lar estructures STGO.
  • Zona d'entrada / taquilles: en aquest espai, a vegades de doble o triple altura, l'objectiu va ser el de generar una gran franja de llum retro il·luminada en volum intermedi i incorporar línies de llum. Aquí es van instal·lar les estructures Filmed a diferents altures.
  • Nivell pont i galeries: el requeriment que havia de complir-se en aquests espais era el de proporcionar una llum lineal contínua que acompanyés el recorregut del viatger. Novament es van utilitzar estructures STGO.
  • Nivell Andana: en aquest cas s'havia d'il·luminar l'espai mitjançant una lluminària integrada lineal de llum contínua directa i indirecta. De nou, STGO va ser el producte instal·lat en aquest espai.

D'altra banda, es va considerar il·luminació funcional aquella destinada als recintes operacionals, serveis i sales tècniques. En recintes del personal i passadissos es va proporcionar una il·luminació lineal continua; en recintes tècnics i nivell sota andana il·luminació estanca i de fàcil manteniment.

Una de les característiques més importants d'aquest projecte va ser el desenvolupament de la lluminària de fabricació especial STGO, esmentada anteriorment. Es va plantejar l'elaboració d'una lluminària lineal integrada que atorgués llum directa i indirecta per al sector de l'andana i llum directa per a les zones de pont i galeries. La idea d'il·luminació directa i indirecta per a la zona de l'andana va sorgir com a resposta a la voluntat de donar una llum funcional sobre l'àrea d'espera i circulació, i una llum ornamental cap a la part superior de la volta, on s'instal·laria un recobriment d'acer vitrificat esmaltat en color blanc amb una reflectància entre 80 i 90%.

Aquesta lluminària, instal·lada a 3,5 metres d'altura, es va compondre amb un sistema LED i un disseny que permetia albergar les seves pròpies canalitzacions d'alimentació, a més de fer possible la canalització i integració de serveis penjats a corrents febles com per exemple el circuit de vigilància i senyalística d'emergència.

Des de Lamp estem molt orgullosos d'haver pogut formar part d'aquest projecte tan complex que ha suposat molts anys d’esforç i que beneficiarà a més d'un milió de persones.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi