Aquesta web utilitza les cookies _ga i _gid propietat de Google Analytics, persistents durant 2 anys, per habilitar la funció de control de visites úniques amb la finalitat de facilitar-li la seva navegació pel lloc web. Si continua navegant considerem que està d'acord amb el seu ús. Podrà revocar el consentiment i obtenir més informació consultant la nostra Política de Cookies.

Hospital Faro del Mayab

Hospital Faro del Mayab 02
Hospital Faro del Mayab 04
Hospital Faro del Mayab 05

Arquitecte: Grupo Aruidecture, Arq. Ricardo Combaluzier, Arq. William Ramírez, Arq. Josefina Rivas, Arq. Mauro Ramírez, Arq. Luis de la Rosa

Lighting Designer: Ilurgia

Lamp Solutions: Puzzle, Moody, Fil 50 Recessed, Hermetica, B-Side, Flut

Any: 2019

Fotografia: The Raws

Hospital Faro del Mayab

Mérida (Yucatán),Mèxic

L'Hospital Faro del Mayab és un hospital d'especialitats, que compta amb 88 consultoris, 55 habitacions, 5 sales de cirurgia, servei d'urgències, imatgeria, laboratori, banc de sang, hemodiàlisi, endoscòpia, fisioteràpia, cardiologia, neurofisiologia i clínica.

El seu concepte arquitectònic se centra a promoure la vida i la recuperació dels pacients mitjançant l'espai arquitectònic, cosa que fa que es converteixi en un element actiu que actua positivament en la recuperació, alhora que millora les condicions de treball dels treballadors.

Es tracta d'un projecte centrat en els diferents usuaris de l'edifici, d'una banda, la disposició de tots els espais s'hi està més temps com són les zones de treball, les consultes, les habitacions, les àrees d'urgències o la zona de cirurgia, mantenen una orientació nord, més favorable en aquesta latitud, aprofitant la il·luminació natural gràcies a grans finestrals i patis interiors. Mentre que les àrees de circulació com són els passadissos i els vestíbuls es mantenen en l'orientació sud. El joc de volums reflecteix el canvi de tonalitat de la llum natural durant tot el dia i el pas de les estacions.

La il·luminació és un element clau d'aquest projecte, tant per la rellevància del tractament de la llum natural, com de la llum artificial, prioritzant la il·luminació indirecta o amb estàndards alts pel que fa al confort lumínic, com és el cas de la llumenera FIL 50, catalogada com a exempta de risc fotobiològic (RG0) segons la norma UNE 62471, norma que avalua el risc de dany ocular o dermatològic d'un llum o una llumenera.

Així mateix la il·luminació a les sales d'espera i consultoris potencien la sensació de calidesa i amabilitat, per millorar l'experiència dels usuaris gràcies a l'ús de les llumeneres Moody i Puzzle.

Les àrees tècniques s'han resolt amb la llumenera Hermetica Opal, en compliment amb els alts requisits d'estanquitat d'aquestes àrees.

La relació de l'Hospital amb la ciutat també és rellevant, ja que genera un espai públic que integra peces d'art i permet l'ús dels seus jardins i zones d'arbres que ofereixen la seva ombra als vianants. Per a la il·luminació d'aquestes àrees s'han utilitzat les llumeneres Flut i B-Side.

L'edifici optimitza la gestió del consum energètic, utilitzant diferents estratègies, com ara l'orientació adequada que s'ha mencionat abans, així com l'ús de materials i equipament de màxima eficiència energètica, com la tecnologia LED emprada en la il·luminació. A més a més, les llumeneres Fil 50 i B-Side es fabriquen amb alumini d'extrusió reciclat en una taxa d'un 80-85 %, cosa que suposa una reducció d'un 70 % de les emissions directes de carboni durant la seva fabricació i la utilització de només un 5 % d'energia en comparació amb la utilitzada a través del procés original.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi