Il·luminació d'oficines modernes
Notícies

Nous dissenys d'il·luminació per a oficines modernes

10 Jun 2019

Els espais de treball han canviat: dissenys oberts de línies senzilles que busquen crear espais còmodes i funcionals. Per això, la il·luminació d'oficines ha d'orientar-se al benestar dels usuaris i a l'eficiència energètica.

Els espais de treball han canviat. Les oficines impersonals abarrotades de cubiculums han deixat pas a nous conceptes oberts dissenyats a la mida dels seus usuaris.

En els últims temps han sorgit infinitat de nous espais de treball dinàmics, sense llocs fixos, en els quals els usuaris poden triar quin és el millor ambient per a desenvolupar les seves funcions. La flexibilitat i la democratització de l'espai són valors irrenunciables a les oficines modernes. Alguns exemples d'aquest tipus d'espais són:

  • Coworkings amb plantejaments diàfans en els quals la mobilitat i l'intercanvi d'idees són els protagonistes.
  • Sales think tank o espais separats i tranquils en els quals els empleats poden aïllar-se per a estimular la seva creativitat i concentració.
  • Sales de reunió equipades amb la tecnologia necessària per a dur a terme tasques col·laboratives.
  • Zones de descans on desconnectar i recarregar energies.

Dins d'aquesta nova rutina cada vegada més empreses proporcionen l'opció del teletreball per als seus empleats, de manera que la conciliació entre la vida personal i la professional es converteix en una realitat.

 

Com il·luminar espais de treball

La il·luminació cobra protagonisme en els nous dissenys d'oficines, degut a diversos motius:

  • Millora la sensació de benestar.
  • Connecta amb l'entorn i amb les emocions dels usuaris.
  • Ajuda a aconseguir una major productivitat.
  • Suposa un estalvi energètic important.


Salut i benestar

L'estàndard de construcció WELL garanteix que la construcció dels edificis es duu a terme amb les màximes garanties per a la salut dels seus usuaris.

Per a aconseguir el segell WELL, la il·luminació artificial dels espais de treball ha de plantejar-se considerant els següents aspectes:

  • Disseny de la il·luminació visual: Avalua paràmetres com el nivell de il·luminància, mesurat en luxes, així com la relació dels contrastos de luminàncies, per a aconseguir una adequada jerarquia lumínica dels espais. També té en compte l'índex d'enlluernament i el grau d'apantallament de les lluminàries per a aconseguir un major confort visual.
  • En quant als aspectes més qualitatius, cuida que l'índex de reproducció cromàtica sigui adequat, prestant especial atenció a la saturació de les tonalitats vermelles, en introduir l'índex R9. Això és especialment beneficiós a l'hora de percebre a les persones, molt útil quan es realitzen videotrucades, per exemple.
  • Disseny de la il·luminació circadiana: capacitat de la il·luminació d'un espai per a adaptar-se als canvis físics, mentals i conductuals de les persones en un cicle de 24 hores. Per a mantenir estable aquest cicle dins d'un edifici, la temperatura de la llum ha d'adaptar-se al llarg del dia passant d'una tonalitat més freda a les primeres hores del matí cap a temperatures més càlides cap a la nit.

 

Il·luminació dels llocs de treball

L'èxit d'un projecte d'il·luminació passa per l'adaptació a les necessitats dels usuaris i a l'espai disponible. Per a això, es poden dur a terme algunes mesures molt eficaces per a augmentar la productivitat laboral:

  1. Canvis de color: dins d'un mateix espai de treball es poden alternar llums de component fred, neutre o càlid. La variació d'aquestes tonalitats ajudarà a mantenir la vista relaxada i a ple rendiment.
  1. Relació entre temperatura de color (CCT) i nivell d'il·luminació: cada espai de treball ha de comptar amb la temperatura de color de llum òptima, que està estretament lligat al nivell d'il·luminació. En general, a majors nivells d'il·luminació és més confortable comptar amb una il·luminació més freda, mentre que els nivells d’il·luminàncies baixes han d'anar acompanyats d'una temperatura de color càlida.

La il·luminació ha de ser flexible, permetent adaptar-se tant en nivells com en tonalitat depenent de diferents factors com:

  • La persona que ocupa el lloc.
  • La tasca a desenvolupar.
  • El moment del dia en què es desenvolupa el treball.
  1. Estratègia de contrastos: es tracta de les variacions de luminància que percep l'ull en el camp visual i depèn tant de la seva sensibilitat com de la reflectància de les superfícies de l'entorn. Una distribució de llums eficaç ha d'assegurar que no existeixen enlluernaments pertorbadors.

 

La il·luminació dels llocs de treball és una de les qüestions que les empreses han de tenir en compte per a garantir unes condicions de seguretat i salut laboral òptimes, com estableix el Reial decret 486/1997, de 14 d'abril.

 

Tipus d'il·luminació per a espais de treball

Quin tipus d'il·luminació és la millor per a les oficines modernes? No existeix una única resposta a aquesta pregunta. El disseny d'il·luminació ideal serà el que millor s'adapti a les necessitats dels usuaris i a les característiques de cada projecte.

Per això, el més important és plantejar quin efecte persegueix la il·luminació per a decidir posteriorment quina tecnologia aplicar.

La flexibilitat és un element clau en la selecció de lluminàries. En el context dels espais de treball, poder regular els nivells de luminància i temperatura de color, és clau per a optimitzar la instal·lació de punts de llum.

Les solucions d'il·luminació dinàmica de Lamp, compten amb lluminàries que incorporen l'opció de blanc dinàmic i diferents funcions de connectivitat. Les famílies Fil, Kombic i Plat destaquen en aquest sentit.

En termes de control de l'enlluernament les nostres lluminàries lineals en la seva versió tech com el Fil, o el downlight Ocult garanteixen el màxim confort visual.


Quines són les millors lluminàries per a oficines?

A l'hora de decidir el tipus de lluminària a triar per als espais de treball, cal tenir en compte diferents aspectes com:

  • L'efecte lumínic desitjat.
  • Conèixer a l'usuari i la forma en la qual habitarà aquest espai, entenent les seves rutines i les tasques a realitzar.
  • Les característiques físiques de l'espai en el qual s'instal·laran.
  • L'estètica de l'espai.


A Lamp comptem amb un ampli catàleg de lluminàries d'oficina amb dissenys actuals, eficients i confortables.
Una estratègia d'il·luminació adequada és combinar il·luminació general juntament amb il·luminació d'accent.

La il·luminació general, aporta cert grau d'uniformitat i confort visual, sol venir donada per lluminàries col·locades de manera zenital, al sostre, la seva instal·lació pot ser:


Mentre que la il·luminació d'accent, ajuda a jerarquitzar els espais, permet crear capes d'il·luminació que ajuden a entendre l'espai i generen un entorn més amable i acollidor. Són ideals per a atreure l'atenció cap a punts concrets de l'espai en el qual s'instal·len. Aquest tipus d'efectes es pot aconseguir a través d'aplics, projectors, downlights amb òptiques més concentrades o lluminàries suspeses.
Aquesta combinació ens permet dissenyar una il·luminació adequada per a l'acompliment del treball, alhora que creem un entorn amable i acollidor, cuidant sempre els requeriments tècnics i de confort de les lluminàries.
Les últimes tendències en arquitectura i interiorisme aposten per un nou concepte d'il·luminació en el qual les fronteres entre els elements més tècnics i els decoratius es desdibuixen per a donar lloc a espais de treball d'inspiració domèstica en els quals els usuaris se sentin com a casa.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi