Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació aquí.

Oficines centrals Mútua Manresana

Oficinas centrales Mutua Manresana

Autors

INDAGA
Gabriel Gomera, disenyador d'interiors
Gabriel Garrido, arquitecte
Col·laboradors
Francesc Badia
Toni Machado
Susana Cano
Josep Puchades
Xell Orti
Toni Jiménez
Sergi Alegre
Cristina Muñoz
Mariona Vilaseca

 

Oficines centrals Mútua Manresana

Manresa

Programa i emplaçament

La nova seu s'ubica a un local de nova construcció a una zona cèntrica de la ciutat i està format per una planta baixa de 650 metres quadrats i per un primer pis de 350 metres quadrats. L'edifici té una molt bona relació amb l'exterior i una important presència física a la ciutat ja que disposa d'unes grans obertures a la façana.

En quan als requisits del programa se sol·licita ubicar:
3 despatxos de direcció , 1 sala de juntes, els diferents departaments de prestacions, comptabilitat, comercial i informàtica, espais comuns per al personal així com algunes zones pensades per a l'atenció (no mèdica) de possibles mutualistes. La capacitat de les oficines és per a una plantilla de 30-35 persones amb una sala de juntes i reunions per a 20 persones.

Proposta

  • Fer arribar la llum natural a tots els racons de l'edifici, tenir contacte amb el carrer i un caràcter obert entre els diferents espais que intenten difuminar els seus propis límits.
  • Búsqueda de la visibilitat exterior i interior per enriquir els recorreguts i els diferents espais de treball.
  • Aconseguir proximitat i comunicació a través de la transparència i la lleugeresa. Un espai que, amb un delicat treball dels detalls, sigui sincer, flexible, singular, confortable i sobretot humà.

Planta Baixa

L'accés a l'entitat està situat al vestíbul principal on també hi ha l'escala, l'únic element de relació que comunica amb la primera planta. Seguint els criteris mencionats anteriorment, s'han ubicat els espais de treball a les zones de màxima llum natural i de relació amb l'exterior, deixant els espais d'ús tancat com els serveis, vestidors i magatzems a les zones més fosques. S'han generat dos tipus de recorreguts: un d'intern per als treballadors, que comunica amb tots els departaments, i un d'extern, que utilitzen tant els treballadors com els possibles mutualistes o visites. El recorregut extern dóna accés al vestíbul principal, als diferents departaments, al primer pis, als serveis i a la sala de reunions.

Tot el mobiliari està dissenyat a mida, ja que és un element que juntament amb el vidre, s'utilitza per organitzar els diferents espais i separacions. Només per al tancament dels serveis, els vestidors i els magatzems s'han utilitzat envans divisoris. Per tal de fer arribar llum natural al departament comercial i informàtic, s'ha pogut obrir unes lluminàries zenitals a la coberta lleugera.

Destacaria la divisió de vidre corbat de 30 metres com a element articulador dels diferents espais i que actua de separador acústic dels diferents departaments i zones de pas i accés públic, i que acaba tancant la sala de reunions i d'atenció als mutualistes d'aquesta planta.

El vidre s'ha realitzat amb una intervenció de vinil de color transparent amb unes franges taronges i vermelles, que permeten generar un filtre visual des de les zones públiques sense renunciar a contemplar l'equip humà que conforma la identitat, així com la visió exterior i la corresponent entrada de llum natural, que barrejada amb els vinils de color, dónen una atmòsfera lumínica molt interessant en els vestíbuls interiors.

El tancament de la façana exterior s'ha treballat amb el criteri d'aconseguir la màxima transparència tant des de l'exterior com des de l'interior. En aquesta planta s'ha treballat amb un sòcol realitzat amb el mobiliari que salva el desnivell exterior de la vorera, al mateix temps que, conjuntament amb el cartell permet amagar la perfileria que suporta el vidre.

Per dotar de privacitat als llocs de treball sense renunciar a la visió exterior, s'ha aplicat un filtre de vinil translúcid dissenyat amb la col·laboració de l'artista plàstica, Mariona Vilaseca i de la dissenyadora gràfica, Cristina Muñoz, convertint-se en un element que genera un diàleg amb el seu entorn, exterior i interior.

Primera Planta

La geometria del cos de l'escala de veïns, la búsqueda de les vistes exteriors des dels recorreguts interiors, així com el desig d'introduïr la llum natural a tot arreu, han estat les raons per les quals s'han escollit mobles corbats per als despatxos i les sales, esdevenint uns elements flotants que doten de la màxima llibertat als diferents espais. A la planta baixa, només per al tancament dels serveis i de l'office, s'utilitzen envans divisoris. En aquesta planta hi havia el condicionant de l'escassa altura del sostre (2,50m) per aquesta raó s'han utilitzat en algunes zones de pas per ubicar les màquines de la climatització i el pas de les instal·lacions, i així, permetre respectar al màxim l'alçada del sostre als despatxos.

També es treballa en aquesta planta la relació amb l'exterior, eliminant els muntants verticals i amagant la perfileria dels tancament de la façana. Només per a la ventilació natural es trenca la continuïtat del vidre a l'interior, però queda amagat a la façana exterior.

Materials

Predomina el blanc pintat dels paràmetres perimetrals que es barregen amb el blanc lacat del mobiliari que organitza els diferents espais. En el paviment s'utilitza una pedra natural (basalt) col·locat en diferents formats a la planta baixa, i una pedra natural amb els mateixos formats (marbre blanc Ibiza) a la planta primera. Les perfileries de l'interior, així com l'estructura i la barana de l'escala, estan fetes d'acer esmaltat blanc. Tant la barana de la rampa d'accés com el mostrador de recepció, estan fabricats amb l'estructura d'acer i revestits amb xapa d'acer inoxidable sense polir.

En els banys i en els vestidors s'ha utilitzat el mateix paviment que a cada planta, i un revestiment ceràmic de 2x2 color verd. Tot el vidre interior és laminat transparent. Per als terres de les dues offices s'ha utilitzat silestone blanc Zeus. El tancament de la façana està fet amb perfileria d'alumini extruït ocult, amb vidre amb càmera sense perfils verticals. El cortinatge, el rètol i els diferents acabats exteriors i interiors estan fets amb xapa d'alumini lacat a l'exterior i amb alumini anoditzat a l'interior. El fals sostre, també pintat en blanc, és de cartró-guix i alterna la placa llisa amb plaques fonoabsorvents, per reduïr la reverberació acústica.

Il·luminació

S'ha requerit utilitzar la il·luminació com un element més en l'organització del projecte, a la vegada que es resol la seva funció bàsica, emfatitza la relació dels diferents espais de treball. També s'ha treballat la il·luminació a les zones de pas, vestíbuls i espais de relació, com l'element que acompanyat de les aplicacions de color, els carregui d'una atmòsfera singular. Per aquesta raó, s'han dissenyat llums a mida utilitzant el propi mobiliari (vestíbul i sales de juntes) o el fals sostre (llums del vestíbul i llums curvades dels accessos principals), llums indirectes amagades en el fals sostre i les lluminàries Random light (Mooi) pel forat d'escala i el model Eggy (Pilma) per la zona de l'office i la sala de reunions.
Per a la il·luminació general dels espais de treball s'han utilitzat el model Filmed de LAMP a les dues plantes ja que permet fer trams continus empotrats al fals sostre. Els models Kubic, Konic, MiniKonic i Ring quadrat s'han utilitzat als banys, als vestidors i als magatzems. El model Ring fix per a les zones de pas de la primera planta.

Complements

A l'hora de seleccionar els complements, el criteri a seguir ha sigut trobar models que fugissin el més possible de l'aspecte més immediat de l'oficina. Per a les taules de la planta baixa s'ha utilitzat el model MH de Bordonable i als despatxos de direcció i de juntes el model MH+. Les piques estan fetes amb Montelli i col·locades a mida per l'empresa Feltax. Les cadires de treball són la Muga 2 d'Akaba com operatives i l'Alfombra d'Arper com a confident i per a l'office en polipropilè, i tapissades en pell per a la sala de reunions i per al vestíbul. Per als despatxos de direcció i juntes, les cadires operatives són el model Open Up de Modus i l'Alfombra en pell per a confident.