Torre Telefónica Diagonal ZeroZero | Projectes d'Il·luminació | LAMP

Torre Telefónica Diagonal ZeroZero

Torre Telefónica Diagonal ZeroZero

Torre Telefónica Diagonal ZeroZero

Barcelona,Espanya
Co-creació

Arquitectes: Enric Massip-Bosch

Estudi: EMBA_ESTUDI MASSIP-BOSCH ARQUITECTES

Arquitecte Tècnic: AUMEDES DAP

Promotor: Consorci de la Zona Franca de Barcelona

Usuari: Telefonica SA

Enginyeria d'estructures: Julio Martínez Calzón - MC-2

Enginyeria d'Instal·lacions: MASTER

Any: 2011

Lamp Solution: ZeroZero

Fotografia: EMBA i Miquel Llonch

Descripció

La nova Torre Telefónica Diagonal ZeroZero va ser definida per Jaques Herzog com "el minaret que necessitava l'edifici Fòrum". Es tracta d'una torre de 110 metres d'alçada, adjacent a aquest edifici, col·locada al número zero de l'Avinguda Diagonal de Barcelona.

La posició de la torre és excepcional: està ubicada a l'origen de la Diagonal, és molt visible des de la ciutat i des de la costa, i es troba a la frontera entre la ciutat consolidada i les grans àrees d'espai públic de la zona del Fòrum. D'altra banda, el seu entorn immediat està format per edificis aïllats en un context d'escales i usos diversos que a la vegada constitueixen un pol metropolità i un entorn local encara en construcció. És una torre contextual que expressa aquestes circumstàncies en una proposta que té doble lectura, llunyana i propera, responent a les dues escales que aquest tipus d'edificis ha de resoldre.

Prenent les directrius urbanes que formen el perímetre solar com a generadores del projecte, es presenta a la ciutat com un prisma trapezoïdal, agut i estilitzat. Una forma neta, serena, lleugera i de miralls blancs, que per transparència, deixa veure uns volums dinàmics i variats que responen a les diferents especificacions del programa interior i a la relació entre les diverses alçades dels edificis veïns.
La forma externa respon a la ciutat i a la visió llunyana, i les formes internes a les funcions i a la visió propera.

El programa que acull la torre té una part pública important que la relacionarà amb els fluxos urbans i que el projecte aprofita per fer l'edifici molt permeable. Aquest programa obert al públic se situa a la planta baixa, que de fet es desenvolupa en tres nivells interrelacionats al voltant d'un atri de 30m d'alçada que segueix el pendent de la Plaça Fòrum adjacent. Aquesta continuïtat física i visual directa amb la ciutat facilitarà que la torre participi de l'activitat ciutadana i que els ciutadans participin de l'activitat de l'edifici i el puguin gaudir.

Dins del volum intern de l'edifici se situen quatre àrees singulars que generen una experiència variada de l'interior i dinamitzen el conjunt a pesar de tractar-se d'un programa relativament convencional de l'edifici corporatiu: l'atri del vestíbul principal, obert cap a la Diagonal; l'atri a la planta 17, que arriba fins a la coronació de l'edifici i que està orientat cap a la costa mediterrània del Maresme; la terrassa i el doble espai de la Sala del Consell, situada a la planta 23; la sala d'actes per a 350 persones, que ocupa dues plantes i es desdobla en una platea, i dos amfiteatres que poden ser independitzats i funcionar autònomament de manera simultània per a grups més reduïts.

Les plantes dedicades a oficines són diàfanes, aprofitant el sistema estructural adoptat i l'esquema clàssic del tube-in-tube, amb un nucli central portant de formigó i una estructura perimetral a la façana. Aquesta estructura perimetral es desdobla en dues parts: uns pilars interiors d'acer molt petits de secció i molt esvelts que treballen a compressió, i uns elements exteriors d'acer que resolen els esforços horitzontals i de torsió. Aquests es presenten a la façana com un entramat romboïdal que segueix les sol·licituds estàtiques de cada part de l'edifici amb major concentració d'elements de resistència a les parts baixes i més lleugeresa a les parts altes. Els forjats són lloses massisses de formigó que transmeten aquests esforços horitzontals al nucli central.

La façana consisteix en un mur cortina modular de perifèria d'alumini blanc i vidre extra clar parcialment serigrafiat, seguint un patró vertical que reforça l'esveltesa de l'edifici. En combinació amb l'estructura interior, disposada cada 1,35m, i l'estructura exterior, aquest serigrafiat contribueix a la difusió de la llum solar i al control de l'enlluernament, generant uns interiors d'alta qualitat perceptiva.

IL·LUMINACIÓ DELS ATRIS

La lluminària ZeroZero ha sigut dissenyada especialment per als 2 atris de la Torre Telefónica Diagonal ZeroZero a Barcelona, però amb l'objectiu de cobrir una mancança en l'oferta de lluminàries. Pel seu disseny minimalista i les seves proporcions estilitzades s'integra perfectament en els pilars blancs dels atris i s'adapta a grans espais que han de ser il·luminats en alçada.

Durant el dia, quan les lluminàries estan apagades, passen totalment desaparcebudes, cedint tot el protagonisme a la llum natural que potencia l'espai. A la nit les lluminàries s'encenen perquè es pugui apreciar el volum dels 2 atris reforçant la seva arquitectura interior.

Aquest aplic està format per una base fabricada amb acer lacat de color blanc Ral 9010, a on s'allotgen els equips i els tubs fluorescents. El difusor, fabricat en extrusió de policarbonat blanc opal, protegeix les làmpades i atorga un alt confort visual. Cada aplic disposa de dues tapes finals, les quals eviten l'entrada de pols a la lluminària i li donen consistència al producte així com també permeten la seva instal·lació en línia contínua. Cada aplic està equipat amb 1 o 2 làmpades fluorescents T5-HO de 80W (840) amb una temperatura de color blanc fred (4000ºK) i una gran reproducció cromàtica (Ra de 85). Existeix una versió d'aquesta lluminària que va equipada amb bateries d'emergència d'1 Hora, per senyalitzar les sortides d'emergència.

La lluminària disposa d'una família de productes formada a partir de combinacions del mòdul base, cobrint diferents situacions (lluminària penjant, de peu, estanca), dimensions (modular o en línia) i configuracions (simple, doble, trèbol).

Disseny: Enric Massip-Bosch i I+D+I de LAMP

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi