Pavelló Reyno de Navarra Arena | Projectes d'Il·luminació | LAMP

Pavelló Reyno de Navarra Arena

Pabellón Reyno de Navarra Arena

Pavelló Reyno de Navarra Arena

Pamplona,Espanya
Co-creació


Obra: Reyno de Navarra Arena

Arquitecte: TYM Asociados, Carmelo Fernández Militino

Lighting Designer: ALS

Promotor: Govern de Navarra

Constructora: UTE FCC Obenasa

Any: 2013

Lamp Solution: lluminària Reyno

Descripció

El nou Reyno de Navarra Arena és un nou espai multifuncional creat per albergar més de 10.000 espectadors a cobert.

I com tot "Reyno", disposa d'un tresor. El que amaga el Navarra Arena a les seves entranyes és la versatilitat del seu ús. No la versatilitat convencional d'utilitzar un mateix espai per a diferents usos, sinó la versatilitat de canviar l'espai, de metamorfosejar l'edifici en funció de l'ús que se li vagi a donar. La implementació d'estratègies escenogràfiques permet "regalar" múltiples espais on tradicionalment només n'hi haguessin hagut dos.

Aquest espai de nova creació que es desenvolupa sobre una superfície d'11.000 m2 permet, mitjançant un enginyós i sofisticat sistema, convertir dos espais independents en un únic gran espai. El cofre que trobem al Navarra Arena, alberga una gran graderia que pot romandre oculta en el subsòl o desplegar les seves més de 2500 places permetent configurar dos espais totalment independents. I per a satisfacció de qualsevol gestor, aquest desplegament pot orientar la graderia de manera que doni servei a un esdeveniment o un altre. O subdividir-se per crear diferents ambients. I com que es tracta de donar versatilitat, el sistema facilita múltiples disposicions intermèdies amb les què amb pocs minuts són capaces de configurar espais per a un circ, un partit d'handbol, un gran espectacle de motos o un gran concert.

IL·LUMINACIÓ

Existeix un element especialment important en el projecte d'il·luminació que és la façana. Aquesta pell exterior de la membrana és l'element que defineix i identifica a l'edifici, destacant tant per la rotunditat i senzillesa de la seva volumetria com per la complexitat de la solució arquitectònica, consistent en una matriu de mòduls translúcids que sobresurten i que s'alternen amb espais cecs metàl·lics, i tan sols alterada per una sèrie de profundes esquerdes horitzontals que posen de manifest el seu espessor, donant com resultat una inquietant textura tridimensional.

L'estratègia d'actuació en aquest cas, consistirà a posar en valor tant la seva tridimensionalitat, mitjançant la il·luminació de cada cub, com la seva profunditat, mitjançant l'atenuament del pla superior de l'esquerdes.

Els cubs, fabricats per Lamp, són protagonistes d'aquesta façana. Aquestes lluminàries de disseny específic i únic summament precises, amb els seus corresponents paralúmens i lents, il·luminen les seves dues cares laterals i la part de la façana adjacent a les mateixes amb una llum més intensa mentre que la cara central queda il·luminada d'una forma més tènue. Aquesta il·luminació és regulable a través d'un sistema intel·ligent, de manera que es considera cada cub com una cel·la de llum independent, podent crear efectes lluminosos no uniformes, dinàmics i vibrants al llarg de tota la façana, donant la sensació de moviment. Tot aquest dinamisme de la façana pot portar a diferents mutacions de l'edifici que estant en relació amb les activitats que es realitzen dins del Pavelló.

El model "Reyno de Navarra" és una lluminària estanca per a façana de 2 x39 W de Lamp, amb grau de protecció IPX5 tensió de 230 V i llum fluorescent. Adquireix figura de cub de 160x160x40 cm, retroil·luminat per dues làmpades T5 2x39W. Cada unitat està regulada per un sistema Dali. L'envolupant és policarbonat opal termoconformat resistent als UV i a l'impacte IK10. A l'interior s'hi disposa l'estructura de ferro zincat accessible per a la manipulació de les làmpades.

I tot això amb un sistema d'encesa electrònic amb regulació del flux lluminós mitjançant protocol intel·ligent i làmpades fluorescents formant part dels grups òptics asimètrics APM, amb reflectors i paralúmens inclosos. Els reflectors estan fabricats amb alumini de molt alta puresa, anodizat i segellat, resolució fotomètrica tipus MKA amb control de feix lumínic per aconseguir l'efecte d'il·luminació envolvent definit en el disseny.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi