Escola Bressol Municipal la Morera | Projectes d'Il·luminació | LAMP

Escola Bressol Municipal la Morera

Escola Bressol_01
Escola Bressol_02
Escola Bressol_03

Escola Bressol Municipal la Morera

Barcelona,Espanya

Arquitecte: Mateu Barba Arquitectes SLP i Sergi Serra i Marta Adroer Arquitectes

Promotor: Consorci d'Educació de Barcelona

Constructor: Gruas

Enginyeria: K2Consulting

Lamp Solutions: Fil 50, Mini Kombic

Any: 2019

Fotografia: Eugeni Pons

Aplicacions lumíniques

Descripció

La EBM La Morera està situada en el barri del Congrés i Els Indians, en el districte de Sant Andreu de Barcelona. Es tracta d'un edifici nou de dues plantes, ampli i amb espais oberts que afavoreix el treball educatiu per projectes i ambients, amb grans finestres que afavoreixen l'entrada de llum natural, i elements de fusta creant així una atmosfera càlida amb capacitat per a 87 nens entre 4 mesos i 3 anys d'edat.

A nivell lumínic, el repte principal d'aquest projecte va ser el de buscar una solució summament acurada amb la visió infantil, alhora que eficient des d'un punt de vista energètic. La il·luminació instal·lada compleix amb els requisits lumínics marcats tant per la normativa UNEIX 12464-1 quant a iluminancias (300 lx), uniformitats i índex d'enlluernament, mantenint nivells de UGR inferiors a 19, com els valors d'eficiència energètica (VEEI) requerits pel Codi Tècnic de l'Edificació (CTE). A més, havia d'alinear-se amb el protocol intern del CEB (Consorci d´Educació de Barcelona) que requereix una distribució indirecta de la llum, evitant l'exposició directa de la visió dels lactants (que habitualment estan tombats boca amunt) a la superfície lumínica. És per això que, en aquest cas, la lluminària seleccionada havia de tenir la potència i distribució adequada per a aconseguir els nivells necessaris, amb el mínim consum possible, alhora que una bona uniformitat lumínica tant en el sòl, com en el sostre, evitant així taques de llum d'intensitat excessiva.

Des del departament tècnic de Lamp es va desenvolupar l'assessoria lumínica quant a la mena de lluminàries més adequades per a les aules dels lactants i de la resta d'espais:

- Fil 50 indirecta a les aules per a no enlluernar als més petits;
- Fil 50 directa en els espais generals annexos a les aules, sales d'usos múltiples, taller, etc. que es van suspendre a gran altura per a poder mantenir-les a la mateixa altura que el sostre de les aules;
- Fil 50 vertical en la zona de les escales, respectant el concepte arquitectònic de mantenir la il·luminació integrada en les envolupants de l'espai;
- Kombic per als despatxos i altres zones comunes.

Ressaltar que totes les lluminàries instal·lades en el EBM La Morera estan exemptes de risc fotobiológico (RG0) segons la norma europea de seguretat fotobiológica EN 62471, que estableix un mètode per a avaluar el risc de mal ocular o dermatològic d'un llum o lluminària. A més de suposar una solució responsable amb el medi ambient, no sols per l'eficiència energètica sinó per la materialitat de les lluminàries Fil 50, fabricades principalment en extrusió d'alumini reciclat en un 80%.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi