Mesquita Al Azizia | Projectes d'Il·luminació | LAMP

Mesquita Al Azizia

Azizia Mosque_1.1

Mesquita Al Azizia

La Meca,Aràbia Saudita
Co-creació

Lighting Designer: UMAYA Lighting

Promotor: Al Redwan

Constructor: Al Redwan

Lamp Solution: Gap LED, Micro Shot LED, Flut, Mini Flut

Any: 2017

Aplicacions lumíniques

Descripció

La mesquita Al Azizia és un majestuós edifici d'estil islàmic de 23.140m2, situada a pocs minuts d'Al-Haram a La Meca, Aràbia Saudita, que és capaç d'albergar fins a 25.000 fidels.

L'abast del projecte lumínic contemplava la il·luminació de les façanes, la il·luminació del paisatgisme dels jardins que envolten la mesquita i la il·luminació de l'espai interior, afavorint la continuïtat i el diàleg entre aquests tres aspectes.

Per a això, el concepte del projecte lumínic s'articula entorn de tres estratègies, que, com si es tractés de capes, conformen el resultat final:

- Banyat de plans i volums arquitectònics;
- Il·luminació d'accents;
- Minimització de la contaminació lumínica.

El resultat final del disseny d'il·luminació exterior sorgeix de la necessitat de comprendre que el complex arquitectònic ha de ser visible sota dues dimensions diferents: ha de ser observable des de llargues distàncies i també des dels voltants, comprenent els diferents requisits que això implica.

En primer lloc, és necessari comprendre i il·luminar correctament les geometries que conformen la pell exterior de l'edifici, respectant la jerarquia de les mateixes i aconseguint que els volums arquitectònics siguin reconeguts durant la nit, convertint l'edifici en una icona dins del paisatge nocturn de la Meca.

D'altra banda, és important ressaltar la textura tant dels arabescos com dels detalls arquitectònics i altres ornaments, perquè l'experiència de qui es troba observant la mesquita des de la proximitat sigui única, posant de manifest tota la subtilesa que emana des de la seva concepció arquitectònica.

Les 5 cúpules, així com els minarets, són elements que adquireixen un protagonisme especial dins del projecte lumínic. L'elecció d'una temperatura de color uniforme de 3000 K aconsegueix la cohesió de tot el conjunt: d'una banda, respecta la neutralitat de la pedra blanca utilitzada en la façana i d'altra banda afavoreix la percepció del yamur de bronze daurat que culmina cada cúpula.

Les cúpules estan il·luminades mitjançant projecció, combinant els models Flut amb òptica simètrica i Mini Flut amb òptica asimètrica, tots dos en 3000 K, aconseguint un degradat lumínic uniforme des de la base i potenciant la seva volumetria, mentre que els minarets van ser realçats puntualment amb un projector que, gràcies a les seves mínimes dimensions, permet la seva total integració amb l'arquitectura, el model Micro Shot (3000 K i òptica mitjana de 23º), alhora que ofereix una gran versatilitat òptica per a aconseguir els efectes lumínics desitjats.

Les columnes, d'aproximadament 15 metres d'alt, que emmarquen l'entrada principal estan il·luminades amb el model de uplight Gap en 3000 K i una òptica concentrada de 11º que afavoreix la verticalitat d'aquests elements.

L'objectiu de la il·luminació interior és generar una atmosfera que embolcalli i transmeti el propòsit espiritual de l'espai, oferint uns nivells suficients per a percebre i realçar els detalls arquitectònics. La il·luminació directa i indirecta crea diferents plans d'aplicació i punts d'atenció, realçant el joc geomètric de l'espai, que combina altures dobles i simples.

L'interior de les cúpules s'il·lumina amb un sistema de blancs dinàmics canviant de blanc càlid a blanc fred i de nou a càlid durant el transcurs del dia. Quan es crida a l'oració, les cúpules canvien a un color blau suau, reforçant la connexió espiritual amb l'usuari.

L'equip de Lamp va dur a terme certes personalitzacions i adaptacions en els equips d'il·luminació amb l'objectiu d'aconseguir la màxima satisfacció de tots els agents que participaven en el projecte, realitzant des de canvis de producte amb acabats especials, personalitzacions en els reflectors o adaptacions d'equips electrònics, fins a la generació de determinada documentació tècnica específica que el projecte requeria. Per a això va ser necessari establir una comunicació estreta i fluida amb els dissenyadors d'il·luminació que ens van permetre des de Lamp poder donar la solució desitjada. “Mentre que UMAYA es va ocupar de la realització de la part inspiracional del projecte, l'equip de Lamp va brindar un gran suport, especialment quan es va requerir certa personalització en el producte estàndard” afirma Baraa Fawzi, Lighting Designer de UMAYA a càrrec d'aquest projecte.

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi