Encants Barcelona | Projectes d'Il·luminació | LAMP

Encants Barcelona

Encants Barcelona

Encants Barcelona

Barcelona,Espanya
Co-creació

Arquitecte: b720 Fermín Vázquez Arquitectos

Lighting Designer: artec3 Maurici Ginés

Arquitecte Tècnic: Projects & Facilities Managements

Promotor: Barcelona d'Infraestructures Municipals (BIMSA), (Ajuntament de Barcelona)

Constructor: OHL

Enginyeria d'Instal·lacions: Grupo JG

Estructura: BOMA

Direcció d'Instal·lacions: EXCOVER - MANEL AVILES

Any: 2013

Lamp solution: Shot i Step Air luminaires

Aplicacions lumíniques

Descripció

Situat a Barcelona, el nou mercat Encants Barcelona de la Fira de Bellcaire, més conegut com Encants Vells, se situa a la zona del Bosquet i el seu trasllat és una de les peces que facilitarà el desplegament de la Modificació del Pla General Metropolità en l'àmbit de les Glòries, una iniciativa que millorarà la mobilitat, el sistema de transport públic i l'ordenació dels equipaments de la zona.

El nou mercat dels Encants de Barcelona s'instal·la com un dispositiu de mediació entre la reforma de la plaça de les Glòries i l'eix de la Meridiana, una zona popularment coneguda com el Bosquet de les Glòries. La proposta de b720 planteja una plataforma (o plaça comercial) contínua en diversos nivells com a superfície idònia per a totes les activitats mercantils. Mitjançant el plegat de la plataforma es concilien les diferents cotes del carrer, entenent el mercat com una gran plaça coberta, capaç d'infondre activitat a totes les peces del programa. La nova instal·lació, definida com a "funcional, oberta i de futur" pretén, des del punt de vista estructural, protegir l'activitat comercial de les inclemències del temps sota la seva coberta, però conservant sempre la sensació de compra a l'aire lliure. La solució comercial proposta (parades i subhasta) se situa fonamentalment a nivell de carrer i no queda sota cap edificació a excepció de la pròpia coberta, amb la qual cosa forma un espai obert comercial amb façana principal a l'avinguda Meridiana i la Plaça de les Glòries. La resta d'oferta comercial que ara té el mercat (formada per la resta de parades que no estiguin a nivell de carrer), més aquella tipologia de tendes o nova oferta i els serveis que puguin haver-hi (restauració, ludoteca, oficines, sala polivalent...) se situen sobre aquest nivell zero però preservant la sensació de compra de carrer. El projecte inclou un aparcament subterrani amb capacitat per uns 300 turismes, zona de càrrega i descarrega, zona de magatzem, consigna, oficines i altres serveis auxiliars.

La coberta, element principal de reconeixement urbà, protegeix les activitats comercials a l'una que es converteix en un mecanisme de reflexió de la ciutat cap a l'interior del mercat. Cada mòdul estructural té inclinacions diferents per reflectir la llum, l'atmosfera i el paisatge.

La il·luminació natural queda resolta perquè es cola per l'espai urbà que està completament obert a l'exterior, i a més rebota i reflecteix gràcies al material de la coberta. En quant a la il·luminació artificial, s'havia d'aconseguir aquesta mateixa uniformitat que en la llum natural, i més tenint en compte el tipus d'aplicació de l'espai. Per a això es van col·locar 500 projectors SHOT de LAMP, d'il·luminació directa, amb diferents potències i òptiques segons l'espai a il·luminar. Per a la planta superior amb altura de 4m van ser els SHOT de 35W amb òptica vial; en la planta inferior amb altura de 8m els SHOT de 150W amb òptica també vial, i els projectors perimetrals d'aquesta zona es van instal·lar amb òptica spot ja que havien de projectar directament a la plaça central. A més, en les parades del mercat es van instal·lar les lluminàries STEP AIR de LAMP que es van fabricar amb potències especials de 1x80W per aconseguir l'objectiu lumínic de l'àrea en qüestió.

Convocat per l'Ajuntament de Barcelona a través de l'empresa municipal BIMSA, la fallada es va fer públic el 22 d'abril de 2008. La superfície del nou mercat serà de 32.466 m2, comptant amb una superfície comercial de 17.000 m2.

 

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi