Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació aquí.

Hospital La Florida

Hospital La Florida

Arquitectes

Bbats Consulting & Projects / Murtinho+Raby

Lighting Designer

Douglas Leonard Lighting Designer, DLLD

Promotors

Concesiones MOP. Ministerio de Obras Públicas i Ministerio de Salud - SSMSO

Concessionària

Sociedad Concesionaria San José Tecnocontrol

Constructora

Constructora San José

Any

2010-2013

Lamp Solution

Flat L.C., Konic, Nic 175, Hermètica i Proa

Hospital La Florida

El més interessant de l'Hospital Clínic Metropolità La Florida de Santiago, Xile, és que l'edifici resol el programa en una terreny molt angost de 300 per 50 metres. Es va decidir treballar la llarga façana pública de l'edifici com un àrea cívica generant una espècie de llarg passadís. En aquest passadís, els accessos a l'hospital trenquen el volum principal generant quatre caixes que contenen les diferents àrees de l'hospital. La façana del primer nivell (1r i 2n pis) es va desenvolupar com una llanterna urbana per a la ciutat.

El segon nivell (3r i 4t pis) es va desenvolupar com una barra programàtica que resol l'àrea d'hospitalització i connecta les quatre caixes. La dislocació de la barra amb les caixes dóna un sostre per al passadís. Tots els sostres són desenvolupats com a zones verdes en relació amb la serralada dels Andes, present al paisatge llunyà.

IL·LUMINACIÓ

El projecte d'il·luminació pretén ressaltar la tensió horitzontal de la façana principal de l'edifici sense recórrer a una il·luminació de façana tradicional, sinó que utilitza la il·luminació de l'interior com un recurs. En els pisos 1 i 2 la translucidesa parcial de la nau permet crear un efecte de retro-il·luminat i sobre ell, una subtil il·luminació de la gelosia vertical que cobreix el tercer i quart pisos acaba de definir el perfil de l'edifici en una escena nocturna.

Aquest criteri formal és també consistent amb la intenció de reduir la demanda energètica d'un edifici de grans dimensions. La definició precisa dels plànols verticals i horitzontals a il·luminar sumat a una selecció de lluminàries d'alta eficiència permeten aconseguir estàndards de potència elèctrica i consum equivalents als exigits pels organismes certificadors d'edificis verds.

La seguretat operacional i el baix cost de manteniment va ser també una preocupació a l'hora de definir tecnologia i artefactes d'il·luminació. Per tractar-se d'un establiment de salut que requereix funcionar les vint-i-quatre hores dels 365 dies de l'any, és necessari comptar amb lluminàries capaces de suportar un intens manteniment de neteja i registre sense arriscar la deterioració dels cossos òptics, els difusors o els segells que garanteixen la hermeticitat dels aparells.

La participació de Lamp Lighting en aquest projecte ha tingut lloc tant a l'interior com en l'exterior de l'Hospital. Per a les sales d'espera es van usar les aplicacions Flat de radiació indirecta L.C. En passadissos i altres zones comunes es van instal·lar els downlights empotrables Konic. Al seu torn, en la recepció d'ambulàncies de la zona d'emergències es van col·locar les aplicacions de paret Nic 175. En els quiròfans es van instal·lar les lluminàries Hermètica. Finalment, es van usar les lluminàries Proa per il·luminar les zones comunes exteriors.

 

Aplicacions lumíniques