Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació aquí.

Hospital de Mollet

Hospital de Mollet

Arquitectes: Mario Corea i Lluis Moran

Estudio: Corea & Moran Arquitectura

Promotors: Servei Català de la Salut i Consorci Sanitari Mollet

Enginyeries: Enginya Instalaciones i Serra Capmany Instalaciones

Constructora: Acciona

Instal·ladora: Emte

Any: 2010

Lamp Solution: Clinic i Hospital

Hospital de Mollet

Mollet del Vallès

El Nou Hospital de Mollet, un centre hospitalari públic pioner en responsabilitat medioambiental i eficiència energètica, donarà cobertura a més de 150.000 habitants de 10 municipis del Vallès Oriental i Vallès Occidental (Barcelona, Espanya.

L'hospital, que ha suposat una inversió de prop de 61 milions d'euros, és una millora considerable respecte a l'antic: compta amb 160 llits, 42 despatxos de consultes i 6 quiròfans. A més a més, serà un referent en especialitzats com l'atenció nefrològica, la fibromiàlgia i la fatiga crònica. Cada any té previst atendre a més de 12.500 altes, 165.000 consultes, 120.000 urgències i 6.000 intervencions quirúrgiques.

Els arquitectes del projecte, l'argentí Mario Corea i el terrassenc Lluís Moran, han dissenyat un hospital que es planteja com un volum horitzontal calat per celoberts que s'adequa a la topografia, desplegant-se en 27.000m2 de superfície i aprofitant l'entorn rural del parc dels Pinetons i Gallecs. L'hospital busca controlar la seva escala davant de l'escala humana, a on la plaça pública d'accés entra fins a l'edifici formant una gran rambla pública de comunicació, presidida per el Roure, símbol de l'Hospital de Mollet.

I és que el nou centre sanitari és de referència i de model per la seva Funcionalitat, Eficiència i Sostenibilitat a Espanya i Europa:

  • Compta amb un perfil arquitectònic característic que intenta minimitzar l'impacte paisatgístic. El solar presenta un desnivell mitjà del 8,5% d'aproximadament uns 11.000 metres en el sentit nord-est/sud-est. El projecte cau i s'esglaona en dues direccions seguint el terreny natural. En la direcció transversal al solar, l'edifici passa de dues plantes a la part oest a tres plantes a la part est.
  • Disposa de 4 patis interiors, elements fonamentals que garantitzen tant l'aprofitament de llum natural com la ventilació dels espais d'hospitalització. A més a més, aquestes zones verdes es converteixen en agradables vistes, augmentant el benestar dels pacients i del personal sanitari.
  • En quan a la distribució interna, s'ha dissenyat de tal manera que evita creuaments entre pacients, visitants i personal sanitari.
  • Pel què fa a l'estructura, al estar plantejada com un sistema repetitiu de mòduls, permet una gran flexibilitat per organitzar tots els programes funcionals i per adaptar-los als canvis d'ús, de serveis, de tecnologia i podrà créixer en una futura ampliació de serveis.
  • Aposta per la climatització geotèrmica per a la refrigeració a l'estiu i per a la calefacció a l'hivern, cobrint més d'1MW de potència. Aquest tret, el converteix en el projecte més gran d'Espanya i en un sistema pioner en climatització hospitalària mitjançant geotèrmia a Europa. Aquesta tècnica consisteix en l'extracció d'energia del subsòl a través de bombes de calor ubicades a 148 pous de 146m de profunditat i 145mm de diàmetre. La gran avantatge d'aquest sistema és que permet un millor rendiment: suposa un estalvi de fins al 75% de l'energia destinada a climatització i una reducció del 50% en emissions de CO2 respecte als sistemes convencionals.
  • A més a més de la geotermia, incorpora altres criteris de sostenibilitat, estalvi energètic i aprofitament dels recursos naturals com són els innovadors sostres radiants, que mitjançant la col·locació d'uns circuits impresos en les plaques de pladur, eviten els corrents d'aire i augmenten en confort; així com plaques solars, sistemes de reaprofitament d'aigües pluvials, increment d'inèrcies i aïllament tèrmic optimitzat en façanes.

IL·LUMINACIÓ

Sota les premisses de funcionalitat, eficiència i sostenibilitat, Corea & Moran han apostat per il·luminar la primera planta amb les lluminàries CLINIC, ja que s'hi ubiquen les quatre unitats d'internació en 88 habitacions i 160 llits. A la planta baixa, on s'hi ubiquen les unitats de tractament ambulatori i urgència, s'han utilitzat les lluminàries HOSPITAL. Ambdós capçals són de la firma LAMP i són capaços d'adaptar-se a les necessitats lumíniques del centre sanitari.

Planta 1 - il·luminació a habitacions d'Hospitalització

Quan més agradable és l'entorn que rodeja al pacient, més ràpida és la seva recuperació. Per això és molt important que la il·luminació de les habitacions d'hospitalització sigui apropiada. La il·luminació directa provoca enlluernament, cansament visual i estrès; en canvi, la il·luminació indirecte evita l'enlluernament i crea contrastos més confortables. Les lluminàries utilitzades en aquestes estances han de cuidar el disseny amb una estètica neutra i poc agressiva així com adequar-se a la funcionalitat. El sistema d'il·luminació emprat per ser el més complet és sens dubte el capçal de llit:

  • Il·luminació directa: el pacient no ha d'estar exposat a luminàncies majors de 750 cd/m2 i la lluminària ha de tenir un control d'enlluernament directe.
  • Il·luminació indirecte: 100 lux al terra i 200 lux a les parets i al sostre.
  • Il·luminació de lectura: 300 lux. Ha de ser accessible i de fàcil control.
  • Il·luminació de reconeixement i/o tractament: mínim de 800-1000 lux.
  • Il·luminació de vigília durant la nit: 5 lux.
  • Fonts de llum amb temperatures de color càlides.
  • És apropiat que la lluminària incorpori un sistema de regulació de la llum, aportant així un major confort al malalt a la vegada que ajuda a l'estalvi d'energia.
  • És important l'aprofitament de la llum natural.

LAMP SOLUTION - CLINIC

Per satisfer la majoria dels requisits anteriorment descrits, la gama de capçals CLINIC, dissenyada específicament per a hospitals, residències de la tercera edat, clíniques i centres de salut, es caracteritza per les seves línies neutres, disseny atemporal i minimalista, fent que sigui la pròpia lluminària la que ‘desaparegui' de l'espai cedint tot el protagonisme a la llum. Fabricada en extrusió d'alumini lacat en color blanc, permet il·luminació directe i/o indirecta, i es pot personalitzar escollint la font de llum i afegint els mecanismes necessaris (interruptor, presa de telèfon, polsador de trucada, llum de vigilància, etc). Les fonts de llum utilitzades per aquest projecte són per a la il·luminació directa 1x24W (T5) i per a la indirecta 1X54W (T5).

clinic esquema

clinic fotometria

Planta baixa - il·luminació en unitats de tractament ambulatori i urgències

En aquest tipus de sales ha de prevaler la tasca del personal sanitari per sobre del pacient. Per això, la il·luminació varia respecte a les habitacions d'hospitalització ja que exigeix una funcionalitat major a on:

  • El nivell d'il·luminació és major. En alguns casos com l'oftalmologia, radiologia, dermatologia, etc. es necessiten nivells molt alts i a més a més variables que van aproximadament de 5 lux a 1000 lux.
  • És important l'estanqueïtat de les lluminàries per evitar la contaminació i la falta d'higiene.
  • És imprescindible evitar ombres i aconseguir un alt nivell de reproducció cromàtica.
  • Les fonts de llum acostumen a ser de color blanc neutre o fins it tot de colors freds com el blau en odontologia.

LAMP SOLUTION - HOSPITAL

Degut a la seva aplicació més funcional, la família de capçals HOSPITAL, cobreix totes les possibilitats des de les fórmules més simples fins a les més complexes. Fabricada amb perfil d'alumini lacat en RAL 1013 (color crema) i, sota petició, disponible en altres colors, aquesta lluminària de radiació directa i/o indirecta permet personalitzar el capçal amb tots els mecanismes elèctrics necessaris. En aquest projecte, les fonts de llum escollides són per a la il·luminació directa 1x18W (T8) i per a la indirecta 1x36 (TL-C), i s'ha utilitzat l'acabat lacat en color blanc.

Totes aquestes característiques fan que tant els sistemes d'il·luminació sanitaris CLINIC com HOSPITAL s'integrin perfectament en centres sanitaris creant ambients confortables per a pacients i apropiats per a facultatius amb una il·luminació adequada a cada circumstància.