Per un Àfrica més il·luminat, Foroba Yelen | LAMP
Notícies

Per un Àfrica més il·luminat, Foroba Yelen

28 Abr 2014 00:00:00

La llum és un element fonamental per a la vida, i així ho va demostrar un arquitecte italià anomenat Matteo Ferroni, que va iniciar un estudi antropològic en les comunitats rurals de Mali (Àfrica) per esmenar l'impacte de la foscor en la societat rural.

Ens topem amb la seva història quan aquest va presentar el seu projecte als Premis Lamp Lighting Solutions i no vam voler perdre'ns ni un detall.

Després d'estudiar una comunitat rural acostumada al clar de lluna i a la lluentor de les llanternes, Matteo va comprendre la importància de la nit en la vida quotidiana dels pobles. Per això, va decidir dissenyar el primer prototip de fanal mòbil, coneguda pels habitants com "Foroba Yelen".

Un fanal portàtil fet sense plànols i amb peces de ferralla al proveïment dels habitants: una roda d'una bicicleta, una placa solar, una bateria de motocicleta i uns tubs de desguàs. Una "Foroba Yelen" que s'ha convertit en una eina per compartir entre tots i que permet realitzar qualsevol activitat ja sigui de tipus educatiu, ritual o laboral, quan ja no hi ha llum solar.

Emocionats ens hem quedat en descobrir que el Premi Lamp que va rebre Matteo ha permès que 3 centres hospitalaris i 5 poblets més puguin gaudir ja d'aquesta "llum col·lectiva". Sens dubte, una solució brillant, que a més del Premi Lamp Lighting Solutions 2013, va obtenir un esment especial en el City to City Barcelona FAD Award.

Fins al 4 de Maig, el Museu Nacional d'Antropologia de Madrid recull l'exposició Foroba Yelen que relata tota la història d'aquest apassionant viatge, que sabem que no ha fet més que començar. Sort Matteo!

Estás navegando en Catalán.
¿Quieres acceder a la versión en ?

You are browsing in Catalan.
Do you want to switch to the version?

Vous naviguez en ca.
Voulez-vous accéder à la version en ?

Estàs navegant en Català.
Vols accedir a la versió en ?

Llévame
Take me
Oui, merci
Porta'm-hi