Des de la nostra organització li informem que la nostra pàgina web utilitza cookies per oferir els nostres productes i serveis així com recollir informació estadística. Si continua navegant, accepta la instal·lació i l'ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.

Case Studies

Tornar

Hospital Rey Juan Carlos Móstoles (Madrid)

Crèdits del projecte

Arquitecte: Rafael de La-Hoz Castanys

Estudi: Rafael de La-Hoz Arquitectos

Promotor: Servicio Madrileño de Salud de la Consejería de Sanidad de la Comunidad de Madrid

Constructora: O.H.L. (Obrascón Huarte Laín), S.A.

Consultors: GHESA Ingeniería y Tecnología, S.A.

Instal·ladora: UTE entre EyM Instalaciones i Apelsa

Any: 2012

Lamp Solution: Clinic Gas personalizat

Fotografia: Duccio Malagamba

 

El nou Hospital Rey Juan Carlos de Móstoles és un centre integrat a la xarxa sanitària pública, concebut per oferir una assistència universal, propera i eficaç, a prop dels 180.000 ciutadans de Móstoles i els seus voltants.
L'hospital, que ha suposat una inversió de 232,2 milions d'euros, compta amb una superfície total de 94.705m2 on ofereix: 570 llits d'hospitalització i intensius, 12 quiròfans, 54 consultes externes, 33 gabinets d'exploració, 7 UTPR (Unitat Tècnica de Protecció Radiològica), 84 llocs d'urgència, 17 llocs de diàlisi, 20 llocs d'Hospital de dia mèdic, 20 llocs d'Hospital de dia quirúrgic i 17 llocs de radiologia, entre d'altres. Amb aquesta nova infraestructura, Móstoles serà la primera ciutat de la regió, a més a més de Madrid capital, en disposar de dos hospitals públics.

Rafael de La-Hoz Arquitectos van ser els escollits per donar formar al nou Hospital de Móstoles. "Els nostres hospitals recents, com a sistemes de salut, atenen eficaçment al ciutadà, però ho fan en un espai arquitectònic innecessàriament dramàtic i a vegades depressiu", explica de La-Hoz. Per aquest motiu, els arquitectes han dissenyat un nou model d'hospital que aconsegueix aportar el millor de l'arquitectura hospitalària i el millor de l'arquitectura residencial, a través de 3 elements bàsics: l'eficàcia, la llum i el silenci.

L'Hospital Rey Juan Carlos consta d'un gran basament prismàtic d'estricta modulació estructural, en el que s'engloben les unitats d'assistència, ambulatori, diagnòstic i tractament, estructurades en tres mòduls - usos interns, compartits i externs- i que sosté dues torres ovoides de vidre en les quals es desenvolupen les unitats d'hospitalització. Dues corones ovalades traçades amb amables corbes que s'allunyen sensorialment de les depressives formes residencials del ‘bloc pastilla' racionalista, i s'inspiren en el millor de l'arquitectura recent residencial: eliminació de passadissos, i per tant de soroll, circulacions concèntriques, llum i silenci al voltant d'un atri comú. Des del primer moment s'ha buscat separar aquest espai del malalt de les àrees d'activitat funcional, elevant-les sobre un cobert vegetal que adquireix tot el seu significat al convertir-se en un jardí observable des de les habitacions.

Pel què fa a l'estructura circulatòria de l'hospital, els arquitectes han preferit diferenciar les circulacions internes i externes minimitzant així els recorreguts. En els dos prismes dels extrems es disposen clarament usos interns en un i usos externs a l'altre. El prisma central comparteix usos en els que les circulacions internes i externes són necessàries però mai s'interfereixen. La independència de les dues circulacions minimitza els recorreguts i clarifica les comunicacions.

En definitiva, s'ha tingut especialment en compte oferir als professionals l'oportunitat de tractar, i als ciutadans de gaudir d'uns espais de llum natural i de silenci que resulten terapèutics i dignifiquen el seu pas per l'hospital, tant per al propi pacient com també pels seus familiars.

IL·LUMINACIÓ

Sota les premisses de funcionalitat, eficiència i sostenibilitat, Rafael de La-Hoz Arquitectos ha apostat per il·luminar l'Hospital Rey Juan Carlos de Móstoles amb el capçal personalitzat CLINIC GAS de la marca LAMP.
De tots els sistemes d'il·luminació sanitaris de LAMP, el capçal CLINIC GAS és el més complet, ja que permet incorporar en un mateix cos una il·luminació directa i indirecta, tot tipus de preses de gasos medicinals (Din, Fro, Afnor, etc) i els mecanismes elèctrics. Pel seu disseny atemporal i minimalista, pràcticament desapareix de l'espai cedint tot el protagonisme a la llum. En funció de les necessitats del pacient i mitjançant la combinació de llum directa i indirecta, podem crear tres escenes lumíniques diferents: llum ambient, llum per a cures i llum de lectura. Per la seva estètica i superfícies llises, facilita les tasques de neteja i desinfecció, mentre que per la seva funcionalitat i flexibilitat s'adapta a les necessitats concretes de cada projecte.

Per a cada tipologia d'estança, des de les habitacions d'hospitalització fins a les unitats de preparació del part, els arquitectes han optat per personalitzar el capçal CLINIC GAS amb les especificacions tècniques necessàries per al correcte desenvolupament de l'activitat com es mostra a continuació:

HABITACIONS HOSPITALITZACIÓ

  • Fòrmica Ral 9002
  • Longitud: 3.500mm
  • Presa de Gasos: Dräger
  • Mecanismes: BJC color Plata
  • Llum Directa: 2 unitats 1x24W T5 830º
  • Llum Indirecta: 2 tubs 54W T5 830º a portell

fotometria mostoles ok

A més a més, en els lavabos de les habitacions d'hospitalització, s'ha optat per utilitzar la lluminària AMBIENT de la marca LAMP. Ubicada a la part dreta del mirall de forma vertical, amb làmpada fluorescent T5 electrònica i acabat en color plata, il·lumina la zona de la pica.

A la resta d'espais on s'han ubicat els capçals CLINIC GAS, s'ha optat per diverses combinacions, totes elles amb presa de gasos marca Dräger, mecanismes BJC color blanc (cada model en porta de diferents) i per un frontal sense Fòrmica:

combinaciones cabezal cat ok